Яйца с пушена сьомга
богато на витамин В12
лесно
4 порции
45 мин
375 ккал
мазнини 28,3 г
фибри 22,5 г
холестерол 408 мг
въглехидрати 6,9 г
необходими продукти:
2 с.л. зехтин
2 стръка праз на тънко
1/2 ч.ч. грах
2 ч.л. настъргана лимонова кора
2/3 ч.ч. готварска сметана
100 г пушена сьомга на тънко
1 с.л. мащерка
8 яйца
начин на приготвяне:
1 Загрейте фурната на 180?C. Намажете четири огнеупорни купички или минитиганчета.
2 Загрейте зехтина на средна температура. Прибавете лука и сотирайте 5 мин,или докато омекне. Добавете граха и лимоновата кора. Разпределете сместа между купичките и поръсете по равно със сметаната.
3 Отгоре сложете пушена сьомга и половината от мащерката. Чукнете по 2 яйца към всяка порция. Печете 20 мин, или до готовност на яйцата. Овкусете с черен пипер и поръсете с останалата мащерка.
Колумбийска студена супа от авокадо
богато на витамин С
лесно
6 порции
1 час и 45 мин
424 ккал
мазнини 33,8 г
фибри 2,7 г
протеини 5,3 г
холестерол 661 мг
въглехидрати 6,6 г
необходими продукти:
2 с.л. зехтин
2 счукани скилидки чесън
2 чл. кимион
3 ч.ч пилешки бульон
300 мл готварска сметана
3 бр. авокадо
1/4 ч.ч лимонов сок
1 кочан царевица
1 домат без семките на ситно
2 с.л. кориандър на ситно
начин на приготвяне:
1 Загрейте 2 ч.л. зехтин на средна температура. Прибавете чесън и кимион. Сотирайте 30 сек. Излейте бульона. След като започне да къкри, намалете температурата. Добавете сметаната. Гответе 20 мин.
2 Обелете 2 1/2 авокадо и нарежете на едро, а останалата половинка запазете. Сложете авокадото, лимоновия сок и сместа с пилешкия бульон в блендера. Пасирайте до гладкост. Овкусете добре със сол и черен пипер. Покрийте с фолио и приберете в хладилника за час, или докато се охлади.
3 Загрейте 2 ч.л. от останалия зехтин на висока температура. Сотирайте царевицата 6 мин, или до готовност. След като изстине, оронете зърната. Нарежете запазеното авокадо на кубчета, добавете царевицата, домата и кориандъра. Овкусете със сол и черен пипер. Сервирайте супата поръсена със салцата и останалия зехтин.
Риба с макадамия
богато на протеини
лесно
4 порции
20 мин
585 ккал
мазнини 49 г
фибри 5 г
протеини 33 г
холестерол 106 мг
въглехидрати 3 г
необходими продукти:
сокът и кората на 1 лимон
190 г макадамия или лешници
1 с.л. зехтин
1 с.л. копър на ситно
1 счукана скилидка чесън
4 филета от бяла риба
20 г масло
300 г бейби спанак
1 Загрейте фурната на 180°C. Начукайте ядките в хаванче на едри трохи. Прибавете към лимоновата кора, зехтина, копъра и чесъна. Овкусете със сол и черен пипер. Разпределете сместа и поръсете рибените филета. Печете 10 мин, или до готовност. 2 Загрейте маслото на средно висока температура. Добавете спанака и лимоновия сок. Сотирайте 2 мин, или докато спанакът се сбръчка. Сервирайте с рибата.
Карфиолено пюре
богато на фибри
лесно
4 порции
35 мин
480 ккал
мазнини 42 г
фибри 6,5 г
протеини 18 г
въглехидрати 5 г
необходими продукти:
1 голям карфиол на цветчета
2 счукани скилидки чесън
1 с.л. зехтин
200 г бекон на едро
1/3 ч.ч заквасена сметана
1 ч.ч. настърган чедар
1 с.л. пресен лук на ситно
разтопено масло за сервиране
начин на приготвяне:
1 Кипнете вода и сложете карфиола и чесъна за 10-15 мин, или докато карфиолът омекне. Изцедете и подсушете върху кухненска хартия.
2 Загерйте зехтина на средна температура. Прибавете бекона и сотирайте 4 мин, или до златисто.
3 Загрейте фурната на 180?C. Блендирайте карфиола на трохи. Прехвърлете в купа и добавете сметаната, половината от чедара и пресния лук.
4. Сложете сместа в тава, покрийте с останалото твърдо сирене и бекона. Печете 10 мин, или докато чедара се разтопи и покафенее леко. Сервирайте с пресен лук и поръсено с разтопено масло.
Коментари (0)
Вашият коментар