Паниран карфиол със сос от печен чесън
необходими продукти:
1 глава карфиол
3-4 с.л. брашно
2 яйца
сол
олио или зехтин за пържене
начин на приготвяне:
1 Накъсайте карфиола на розички, измийте го и го бланширайте в кипяща вода за 2 мин. Отцедете от водата.
2 Оваляйте розичките в брашното и яйцето и запържете до златисто.
3 Може да добавите и ? ч.ч. бира в панировката и да увеличите количеството брашно – ще получите още един вариант на паниран карфиол.
необходими продукти за соса:
2 глави печен чесън*
100 г лека майонеза
50 г пармезан или друго твърдо сирене
100 г заквасена сметана
2 с.л. кисело мляко
щипка индийско орехче
сол и черен пипер
*Ако приготвяте соса към печен карфиол, може да запечете чесъна заедно с него. Главите чесън се пекат цели, като се маха с остър нож връхчето им и се увиват в алуминиево фолио. Необходими са им около 45 мин във фурната на 200 градуса.
Може да използвате и пресован чесън, но ароматът му е много по-остър от този на печения.
начин на приготвяне:
1 След като изпечете чесъна, изчакайте да изстине и го изстискайте в купа.
2 Добавете останалите продукти и разбийте с миксер или в блендер.
3 Сервирайте изпечения или паниран карфиол заедно със соса и препечени филийки хляб.
Пица с тесто от карфиол
необходими продукти:
за основата:
2 ч.ч. настърган карфиол
2 ч.ч. настъргана моцарела
2 яйца
сол и черен пипер
плънка – по желание или класиката:
6 с.л. осолено доматено пюре
200 г бекон на лентички
3-4 печурки на тънко
1 ч.ч. настъргана моцарела или кашкавал по избор
риган
начин на приготвяне:
1 Смесете продуктите за блата и ги разпределете върху тава, застлана с хартия за печене.
2 Блатът се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15-20 мин.
3 Когато е готов, покрийте го с доматеното пюре, бекона, гъбите и кашкавала. Отгоре поръсете сух риган.
4 Печете около 5 мин на най-горно ниво и включен горен реотан, за да се запече и да се образува коричка.
Коментари (0)
Вашият коментар