необходими продукти:
за портокалово пиле:
2 бр. пилешки гърди без кожа
1/4 ч.ч. царевично нишесте
сол и черен пипер
1 ч.ч. портокалов сок
1 ч.ч. вода
4 с.л. лимонов сок
2 с.л. оризов оцет
3 лентички портокалова кора
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.л. смлян джинджифил
2 смлени скилидки чесън
2 с.л. соев сос
4 разполовени сухи люти чушки
за ориза:
2 с.л. олио
2 яйца
1/2 ч.ч. лук на кубчета
1/2 ч.ч. моркови на кубчета
1/2 ч.ч. целина на кубчета
1 ч.ч. бобови кълнове
1 ч.ч. гъби на филийки
3 ч.ч. сварен ориз
2 с.л. соев сос
начин на приготвяне:
1 В плик за печене смесете царевичното нишесте, сол и черен пипер. Сложете в него пилешките гърди и го завържете. Раздрусайте, за да се омесят добре продуктите.
2 Извадете овкусеното пиле и го нарежете на кубчета. Сотирайте го в тефлонов тиган до златисто. После го сложете в тава в предварително загрята на 120°C фурна.
3 Смесете водата, соковете, оризовия оцет, портокаловата кора, кафявата захар, джинджифила, чесъна, соевия сос и лютите чушки. Разбъркайте и оставете да заври на средна температура. След това намалете градусите и оставете сосът да се редуцира с една трета.
4 За да сготвите ориза, в тиган загрейте 1 с.л. олио. и чукнете яйцата. След като дъното им хване коричка, внимателно ги обърнете и ги гответе, докато стегнат и жълтъците. Извадете ги от съда и ги сложете върху дъска. Нарежете ги на тънки ивици.
5 Изсипете и другата лъжица олио в тигана. След като започне лекичко да цвърчи, сложете лука, морковите и целината. Гответе 1 мин, като бъркате от време на време. Добавете гъбите и бобовите кълнове за още една минута. Прибавете предварително сварения ориз и разбъркайте добре със зеленчуците. Накрая сложете яйцата и соевия сос и разбъркайте добре.
6 Цитрусовият сос загрейте на слаба температура и в него сложете пилето. Разбъркайте. Сервирайте веднага с ориза.
В лютите чушки се съдържа капсайцин. Тази химическа съставка се използва за приготвянето на мехлеми, тинктури и натривки заради нейния свиващ, противовъзбудителен и аналгетичен ефект. Тези илачи се използват за лечението на артритна и мускулна болка.
Рецептата е изпратена от читателката Милена Иванова
За още вкусни предложения, срещи с любими кулинарни брогъри, практични съвети и интервюта със специалисти по здравословно хранене харесайте страницата ни "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Вашият коментар