Зеленчуков чипс
10 мин (без времето за печене)/ 1–2 порции
Нарежете на тънки слайсове 1 глава цвекло, 2 моркова и 2 картофа. Поръсете ги със сол или подправки на вкус. Върху тава, покрита с хартия за печене, запечете първо картофите на 180°С до златиста коричка. Отделно изпечете цвеклото на 150°С за около 40 мин, като периодично разбърквате. Морковите изпечете за 40 мин на 140°С. Поднесете готовия чипс със сос или дип по желание – домашен кетчуп,кисело мляко с копър и др.
Тънка пица с круши и сирене
25 мин (без времето за втасване на тестото)/ 1–2 порции
За тестото смесете 4 с.л. брашно, 2 г мая и сол на вкус в кухненски комбайн. Отделно разбъркайте 1 ч.л. зехтин и 3 с.л. вода. Съберете двете смеси и на ръка замесете хомогенно тесто. Месете 2 – 3 мин на посипан с брашно плот. Покрийте с кърпа и оставете на топло за
40 мин, докато тестото увеличи размера си 2 пъти. Отново размесете за 1–2 мин. Разстелете в тава. Обелете 1/2 круша, почистете от семената и нарежете на тънки резени. Нарежете на тънко 50 г моцарела. Наредете върху тестото крушите, отгоре сложете моцарелата, поръсете с щипка кафява захар. Печете 6–7 мин 220°С. Преди поднасяне и нарежете на 4–6 части и украсете със свежа рукола.
Рачешки кюфтенца
25 мин/ 4 порции
Обелете и нарежете 1 глава лук и задушете на пара в капка растително масло до златисто. Нарежете на съвсем дребно (или минете през месомелачка) 400 г рулца от раци, задушения лук, 1 връзка магданоз, 5 г чили и 5 г почистен корен от джинджифил. Смесете каймата с 1 ч.ч. кисело мляко. Оформете кюфтенца, оваляйте ги леко в галета и изпържете в растително масло. По желание пригответе сос: смесете 2 кофички кисело мляко, 2 с.л. сметана, няколко капки сок от лимон или лайм, капка табаско, 1 ч.л. зехтин или сусамово масло. Поднесете кюфтенцата със соса.
Тартини с телешко
15 мин/ 1 порция
Нарежете 2 филии тъмен хляб с квас на четвъртинки и ги препечете леко. Нарежете на дребно 15 г лук и прибавете към него ? ч.л. соев сос, щипка захар, 1 ч.л. сусамово масло. Сложете от сусамово-лучената подправка върху хляба, отгоре разпределете 100 г телешко филе. Украсете с домати на кубчета, накъсана зелена салата, репички и зелен лук и сервирайте.
Клуб сандвичи
15 мин/ 1 порция
Разбийте 1 яйце и изпържете. Препечете на тостер или на сух тиган 3 филийки тостерен хляб. Намажете филиите от едната страна с медена горчица. Сложете върху първата филия лист салата айсберг, тънък резен пилешко филе, парче кашкавал (или чедър), кръгчета домат, отново филия, лист айсберг, пърженото яйце, резен шунка и захлупете с последната филия. Закрепете в ъглите с дървени клечки. Разрежете по диагонал на 4 части.
Зеленчукови рулца по тайландски
20 мин/ 1 порция
Нарежете на тънко 1 гъба шийтаке и задушете в растително масло. Нарежете на тънки, дълги парчета 30 г моркови, 20 г стъбла целина, 2 листа зелена салата. Съединете зеленчуците с гъбите и разпределете плънката на 4 части. Накиснете в студена вода 4 листа оризови кори и върху всеки сложете 1/4 от плънката и ? стрък зелен лук на ситно. Навийте на руло. Всяко рулце може да разрежете на 2. Пригответе сос от 1 ч.л. мед, 1 с.л. соев сос, 1 ч.л. сусамово масло и 1/2 ч.л. оризов оцет. Полейте рулцата със соса и сервирайте.
Коментари (0)
Вашият коментар