Кой не знае кьопоолу, кой не го обича?! Има много и различни вариации на тази типична за кухнята ни вкуснотия, а ние събрахме за вас някои от най-сполучливите рецепти. Опитайте ги с биричка, бяло вино или просто студен чай.
Количеството на съставките, които посочваме, е само ориентир. Кьопоолуто позволява да сте креативни в това отношение. Нека тези идеи ви служат като вдъхновение, а изпълнението да е лично и по ваш вкус.
Най-добре е да изпечете патладжаните и чушките на жар, но ако нямате тази възможност, може да ползвате и котлоните на домашната печка, както и някоя скара. Може да ги изпечете и във фурната, но там те стават по-скоро като варени и кьопоолуто губи типичния си чудесен опушен вкус.
Също така е хубаво да счукате чесъна в дървено хаванче, а зеленчуците да накълцате или на ръка или отново в хаванчето. Възможно е дори да ги намачкате с ръце, ако обичате по-грубите варианти на кьопоолуто.
Ако искате да е гладко, пасаторът ще ви свърши чудна работа.
Има и трети вариант – част от зеленчуците да накълцате на ръка, а другите – в пасатор.
Класическо кьопоолу
Необходими продукти:
2 патладжана печени и обелени
2 червени и 2 зелени чушки печени и белени
1 домат без семките
3-4 скилидки чесън пресован
Сол на вкус
Зехтин
Магданоз на ситно
Начин на приготвяне:
Смесете всички съставки и овкусете със сол по ваш вкус. Количеството зехтин също е въпрос на избор, но имайте предвид, че патладжаните поемат доста мазнина и тя им отива.
Сервирайте със стръкчета магданоз.
Кьопоолу Четири сезона
Нарича се така, защото рецептата е подходяща не само за лятото, но и за по-студените месеци.
Необходими продукти:
2 патладжана печени и обелени
3 скилидки чесън пресовани
1 с.л. лека майонеза
3 с.л. гъсто кисело мляко
2 с.л. смлени орехи
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Смачкайте патладжаните на ръка или с помощта на пасатор, ако обичате по-гладка консистенция.
Осолете ги на вкус и ги смесете с другите съставки.
Сервирайте с цели орехчета отгоре.
Кьопоолу по средиземноморски
Необходими продукти:
2 патладжана печени и обелени
2 червени и 2 зелени чушки печени и белени
2 домата без семките на едро
10 маслини на ситно
3-4 скилидки чесън пресован
Пресен босилек
Сол на вкус
Зехтин
Начин на приготвяне:
Смесете всички съставки и овкусете със сол по ваш вкус.
Имайте предвид, че ако сте избрали солени маслини, не бива да прекалявате със солницата.
Този вариант на дипа е много свеж и малко далеч от оригинала, но ще ви хареса.
Опитайте го заедно с моцарела и студено просеко.
А как да направите кьопоолу по индийски четете тук.
Коментари (0)
Вашият коментар