Експертите по здравословно хранене съветват жените след 40-годишна възраст да направят някои корекции в менюто си, за да съхранят младежкия си вид.
Една от основните препоръки към жените след 40 е да се откажат от обезмаслените и диетичните продукти. Причината е, че мазнините в тях са заменени от изкуствени вещества - емулгатори, стабилизатори, подсладители. Мазнините са полезни за здравето, тъй като подпомагат усвояването на мастноразтворимите витамини.
Разбира се, става дума не за fast food, а за полезните мазнини в авокадото, мазната риба, ядките, нерафинираните растителни масла. Още един техен плюс е, че понижават риска от възникване на деменция и редица заболявания.
Освен това е необходимо сладките плодове да се хапват с мярка, за да се предотвратят резките скокове на кръвната захар. Силно се препоръчва и консумацията на кафе - наскоро направени изследвания доказват, че освежаващата напитка намалява риска от развитие на възпалителни процеси и деменция.
Още един съвет е да не се изключват от менюто сложните въглехидрати, тъй като това може да доведе до заболявания на стомаха. Седмично е необходимо да изяждате поне 30 различни продукта от растителен произход - по този начин ще подобрите дейността на стомашно-чревния тракт. Препоръчва се да приготвяте храната си предимно вкъщи, като се откажете от рафинираните масла - под въздействие на високите температури структурата му се променя и се отделят вещества, които може да провокират различни заболявания. На закуска е най-добре да се консумират плодови и зеленчукови смутита вместо подсладени мюслита. Непременно трябва да се включват в менюто ферментирали продукти - кисело зеле, кефир, кимчи - те съдържат полезни бактерии, фибри и пробиотици, които улесняват усвояването на полезните вещества.
Смути бананово кафе
10 мин/ 2 порции
Необходими продукти:
4 ч.л. смляно кафе
1 банан
1/2 ч.ч. овесени ядки
1 с.л.какао
1 с.л. ленено семе (най-добре го смелете непосредствено преди употреба)
щипка канела
1 ч.л. мляко
мед на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сварете 200 мл кафе, излейте във формички за лед и замразете.
2. Сложете в чашата на блендер банана, овесените ядки, лененото семе, млякото и кубчетата замразено кафе. Пюрирайте до хомогенно състояние и добавете меда. Сипете в подходящи чаши и поръсете с канела.
Бадемови козуначета с кефир
1 час и 30 мин/ 8 - 10 порции
Необходими продукти:
120 г сурови бадеми
10 г прясна или 5 г суха мая
120 г масло
3 яйца
170 г захар
700 г брашно
щипка сода
200 мл кефир с 3,5% масленост
5 с.л. сметана с над 20% масленост
1/2 ч.л. сол
2 с.л. нерафинирано ядково масло (орехово, бадемово, кедрово)
Начин на приготвяне:
1. Смелете бадемите на брашно с помощта на кафемелачка или кухненски комбайн. Загрейте 70 мл вода до 36–40 °С и сложете маята. Оставете за 15 мин.
2. Разтопете маслото и оставете да изстине. Отделете белтъците от жълтъците на яйцата. Разбийте жълтъците със захарта.
3. Пресейте брашното със содата и разбъркайте с бадемовото брашно и направете кладенче. Изсипете в кладенчето маята и топлия кефир, прибавете сметаната, маслото, солта и разбитите със захар жълтъци. Омесете еластично тесто, захлупете и оставете на топло за 1,5 часа.
4. Грейте фурната на 180°С . Разбийте белтъците на пяна и добавете към тестото, заедно с ядковото масло. Разбъркайте, разпределете тестото във формички за мъфини и оставете за 40 мин. Изпечете до готовност от 20 до 45 мин, в зависимост от размера.
Сьомга с авокадо и лайм
1 час / 4 порции
Необходими продукти:
600 - 800 г филе от сьомга с кожа
12 листа от лайм
1 ч.л. паста том-ям
сол на вкус
парчета лайм за украса
за соса:
3 - 4 лайма
1 голямо авокадо (добре узряло)
1 средна връзка магданоз
1 малка връзка зелен лук
сол, черен пипер на вкус
рибен сос на вкус
Начин на приготвяне:
1. Почистете рибата от люспите и проверете за кости. Разрежете филето на 4 парчета, посолете и намажете с паста том-ям. Оставете да се маринова на стайна температура за около 1 час.
2. Загрейте фурната на 180°С. Отрежете 4 парчета фолио 30х40 см. Разделете на 2 всяко от листата лайм. В средата на всяко парче фолио сложете 4 половинки листа лайм и върху тях - по едно парче риба. Отгоре покрийте с останалите листа.
3. Повдигнете краищата на парчетата фолио така, че над рибата да остане пространство. Изпечете във фурната за 10 - 12 мин.
4. През това време нарежете на ситно магданоза и зеления лук и ги пуснете в блендер. Настържете кората и отцдете сока от лайма. Добавете сока и настърганата кора към зелената паста и посолете.
5. Почистете авокадото, намачкайте и добавете към зелената паста. Прибавете рибния сос, сол и черен пипер на вкус.
6. Полейте рибата със соса, украсете с парчета лайм и поднесете.
Коментари (0)
Вашият коментар