Фокача с маслини и розмарин
През лятото всеки гледа да си хапва по-лека храна, не само заради горещините, но и за хубава фигура на плажа. Ние често вечеряме само салатка, но когато предчувстваме, че няма да е достатъчна да ни засити, си приготвяме някое малко хлебче, питка или в този случай фокача. И честно да си признаем, най-услаждащите ни се вечери са обикновено и най-простите. Последната се състоя от няколко домата, козе сирене, пресен босилек и пареща фокача с маслини. Ето и рецептата...
Продукти:
650 г брашно
200 мл гореща вода
50 г черни маслини
1 яйце
1 с.л. едра морска сол
1 с.л. зехтин
1 ч.л. кафява нерафинирана захар
1 ч.л. ситно накъсан розмарин
? кубче прясна мая (20 г)
Приготвяне:
1. Сипете брашното в купа и направете кладенче. Сипете водата.
2. Разбийте яйцето. Прибавете го към брашното заедно със ситно натрошената мая, захарта и половината от солта.
3. Разбъркайте с лъжица. Когато се оформи тесто, доомесете с ръце. Оставете да почине за половин час.
4. Пригответе си тава и сложете на дъното и хартия за печене.
5. Разделете на 4 вече бухналото тесто. Оформете топки, кото с пръсти разплескайте на плоски питки с диаметър около 12 см. и дебелина от 1 ? см.
6. Натиснете с върха на пръста си вдлъбнатини по повърхността на всяка от питките.
7. Нарежете на филийки маслините. Подредете ги върху питките, в дупчиците.
8. Поръсете отгоре със зехтина, розмарина и другата половина от солта.
9. При незагрята фурна се пекат за 20 минути на 200? C.
Сервирайте ги още парещи или ги увийте в кърпа, за да се запазят по-дълго топли. Фокачата с маслини и розмарин е прекрасно допълнение към всяка салата или основно ядене.
Добър апетит!
Овесени ядки с банани и боровинки
Една здравословна закуска
Не знам вие как сте сутрин, но на мен обикновено много ми се спи и едва ставам от леглото. Все си мисля, че трябва да си приготвям дрехите за следващия ден от предната вечер и никога не го правя. В резултат на това прекарвам доста време пред гардероба, чудейки се какво да си облека. Това + не-чак-толкова-бърз душ, задължителното ми джинджифилово лате и сушенето на косата отнема цялото ми време, преди да изляза за работа, затова и не закусвам вкъщи. Но това не означава, че пропускам закуската, това толкова важно хапване за деня, просто закусвам на работа. И тъй като не съм особено голям фен на боклучките, предпочитам да си хапна нещо вкусно и здравословно, нещо, за което всичките ми колеги ми звиждат. И понеже нямам време да си приготвя нещо, преди да изляза, си приготвям закуската от предната вечер и ми отнема точно 3 минути.
Тези вкусни овесени ядки могат да се приготвят и с други плодове, бадемовото мляко може да се замени с прясно или соево мляко, а сиропът от агаве може да се замени с мед или кленов сироп. Въобще, възможностите са много и може да пригодите тази здравословна закуска към собствения си вкус.
Продукти:
80 г кисело мляко
80 мл бадемово мляко
30 г овесени ядки
1/2 банан
20 г боровинки
1 с.л. сироп от агаве
1/2 с.л. чия семена
Приготвяне:
1. В купичка или бурканче сипете овесените ядки.
2. Добавете киселото мляко и бадемовото мляко..
3. Прибавете нектара от агаве и семената чия и разбъркайте добре.
4. Покрийте купичката с домакинско фолио или затворете бурканчето и го оставете в хладилника за през нощта.
5. На сутринта нарежете половин банан и го добавете към овесените ядки. Прибавете и боровинките, разбъркайте добре и се насладете на здравословната си закуска.
Коментари (0)
Вашият коментар