Френски макарони с шамфъстък и бял шоколад
необходими продукти:
белени сурови бадеми - 125 г
125 г пудра захар
90 г (3 бр.) белтъци
125 г кристална захар
лилава сладкарска боя на прах
за крема:
150 г крем от шамфъстък
100 мл сладкарска сметана
100 г бял шоколад, начупен на парченца
начин на приготвяне:
1 Измерете добре всички продукти. Белтъците отделете от жълтиците поне 3 дни преди приготвянето на макароните и оставете в хладилник в кутийка. Извадете поне час преди да започнете работа с тях.
2 Смелете фино бадемите и пудрата захар в кухненски робот. Ако желаете макароните ви да се получат много гладки (не е задължително), то е необходимо да пресеете сместа няколко пъти. При това положение ще е необходимо да завишите грамажа на продуктите с поне 20 г, за да може след пресяването те да останат точно 250 г .
3 В чиста и суха купа (най-добре метална) разбийте белтъците на пяна на средни обороти на миксера. Увеличете оборотите и постепенно, без да спирате, добавете малко по малко кристалната захар. Добавете малко боя.
4 Разбийте, докато получите лъскави белтъци с не много твърди върхове. Не прекалявайте, защото иначе макароните ще станат сухи и чупливи. Към разбитите белтъци започнете да добавяте на три пъти бадемите с пудрата захар, като бъркате със силиконова лопатка.
5 Бъркането става по метода, наречен макаронаж или фолдинг. Загребвате смес и минавате с лопатката по стената на купата, завъртате и притискате сместа в средата към дъното и изтегляте към вас. Повторете няколко пъти, докато поемете всичко и сместа стане гладка. Трябва да се стича по бъркалката, но да е гъста. Не прекалявайте с бъркането.
6 Напълнете сместа в пош с кръгъл широк накрайник. Шприцовайте кръгчета с големина около 3 см диаметър върху застлани с хартия за печене две големи плитки тави или специални силиконови килимчета. Оставете да починат поне за час, докато хванат коричка отгоре и не лепнат при допир. Времето зависи от влажността на помещението.
7 Печете макароните в загрята фурна по средата или отдолу за 15 минути на 150 градуса. Тук пак е от значение самата фурна. Не затваряйте плътно вратичката, за да излиза влагата. Готовите макарони трябва да образуват поличка след печене или крачета, които не бива да са с диаметър по-голям от самата основа. Оставете да се охладят напълно и отлепете внимателно от хартията.
8 Пригответе крема, като разтопите заедно сметаната и белия шоколад на водна баня. Добавете на части крема от шамфъстък, докато се смесят напълно и се получи гладъка у еднородна консистенция. Изсипете крема в пош с кръгъл накрайник. Щпицовайте от него в средата на половината черупки и слепете с останалите.
Оставете в хладилник за 24 часа. Извадете макароните на стайна температура поне 30 минути преди да им се насладите.
Спаначени фетучини с лимонов сос
необходими продукти:
200 г спаначени фетучини
150 мл сметана за готвене
50 г краве масло
1 ч.л. лимонова кора, настъргана
120 г орехови ядки
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. захар
черен пипер на вкус
сол на вкус
за сервиране:
1 шепа пресен бейби спанак
пресен лимонов сок
начин на приготвяне:
1 Сварете пастата в 2 л вряща подсолена вода според указанието на опаковката.
2 Малко преди да станат готови, счукайте ореховите ядки на дребно и ги смесете със захарта, канелата, черен пипер и сол на вкус.
3 Загрейте маслото в малък тиган и добавете сметаната. Щом закъкри, прибавете орехите и лимоновите корички. Разбъркайте и отсранете от котлона.
4 Отцедете готовите фетучини и ги добавете към соса. Разбъркайте, за да се покрият напълно и да се овкусят.
5 Разпределете в купички и сервирайте с бейби спанак и лимонов сок.
Печени сладки картофи с авокадо и Queso Fresco
необходими продукти:
2 бр. сладки картофи (батати)
1 бр. зряло авокадо
1/2 ч.ч. натрошено Queso Fresco (мексиканско прясно сирене) или мека фета (може и обикновено краве сирене)
2 с.л. орехови ядки или белено тиквено семе
2 с.л. конфитюр от люти чушки
1/2 бр. лимон
зехтин
черен пипер
морска сол
за салатата:
2 шепи рукола
1/2 бр. зелена круша
зърна нар
начин на приготвяне:
1 Загрейте фурната на 180 градуса без вентилатор. Измийте много добре сладките картофи и ги сложете по отделно върху парче алуминиево фолио. Поръсете с морска сол и черен пипер, полейте със струйка зехтин. Завийте картофите добре с фолиото и ги сложете в малка тавичка. Печете за 1 час и 30 мин до пълното им омекване.
2 Разрежете авокадото на две по дължина и отстранете костилката. С помощта на лъжица изделете месестата част от кожата и го нарежете на кубчета. Полейте с прясно изцеден лимонов сок.
3 Запечете ядките в сух тиган за кратко, за да освободят ароматите и маслата си.
4 Готовите картофи сложете в чиния и ги разцепете внимателно по средата. Напълнете ги с авокадото, поръсете натрошеното Queso Fresco и ядките. Добавете отгоре конфитюра от люти чушки.
5 За салатата нарежете почистената от семките круша (обелете по желание) на тънки парчета. Смесете с руколата и зърната нар. Добавете я към порцията и полейте всичко със струйка зехтин и щедро количество лимонов сок. Овкусете с щипка морска сол.
Черешов сладкиш с бадеми и шоколад (веган)
необходими продукти:
2 ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно
1 ч.ч. ядкова пулпа от бадеми (остатъка при приготвянето на ядково мляко)
1 ч.ч. ядково прясно мляко от бадеми
1/2 ч.ч. разтопено кокосово масло
1/2 ч.ч. олио Шарлан (студено пресовано нерафинирано слънчогледово олио)
4-5 капки есенция ром
ванилов екстракт
1 ч.л. канела
1 и 1/2 ч.ч. тръстикова кафява захар
100 г разтопен черен шоколад
1 и 1/2 ч.ч. пресни обезкостени череши
за декорация:
натурален шоколад + 1 с.л. олио
филирани бадеми
пресни череши
листа прясна мента
кокосови стърготини
начин на приготвяне:
1 Смесете в купа брашното, ядковата пулпа, захарта, канелата, есенцията ром и ваниловия екстракт. Разбъркайте добре, за да се смесят напълно. Добавете млякото,маслото,олиото и шоколада. Отново объркайте всички съставки. Накрая прибавете черешите.
2 Изсипете сместа във форма с диаметър 26 см., която предварително сте намаслили или покрили с хартия за печене.
3 Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Времето е относително, затова проеярете с клечка за зъби, щом се стегне напълно по повърхността.
4 Охладете напълно и отстранете от формата. Преместете в поднос.
5 Декорирайте сладкиша с растопен на водана баня черен шоколад, към който сте добавили олио за повече блясък. Полейте целия сладкиш. По края посипете филирани бадеми, а в центъра - кокосови стърготини. Поставете тук-там пресни череши и листенца мента.
Фенел дофиноаз
необходими продукти:
450 г картофи, средни
1 бр. фенел, голяма глава
2 скилидки чесън
150 мл пълномаслено прясно мляко
200 мл сметана за готвене
3 с.л. пармезан, настърган
1 щипка черен пипер
сол
начин на приготвяне:
1 Обелете картофите и ги нарежете на филийки. Нарежете бялата част на фенела също на тънко, а листата заделете.Обелете чесъна и го нарежете на ситно.
2 Загрейте фурната на 180°С. Сложете картофите, фенела и чесъна в дълбок тиган с незапелващо покритие. Сипете млякото и сметаната, подправете със сол и черен пипер на вкус. Оставете под капак да къкри за 10 минути, като разбъркате по средата на времето.
3 Пресипете сместа в намаслена тавичка, или я разпределете в 4 купички за суфле. Поръсете отгоре пармезана. Печете за около 30 минути, докато картофите омекнат напълно при пробождане и ястието стане златисто.
Преди сервиране поръсете с нарязани листа фенел.
Не пропускайте да потърсите другите великолепни идеи на Ирина на адрес www.mandjichkitenajolie.blogspot.bg. Тя е само на 24 – представете си още колко има да ни изненадва вкусно!
За още срещи с любими кулинарни блогъри, интервюта със специалисти по здравословно хранене, практични съвети и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Вашият коментар