Богато на протеини
необходими продукти:
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
щипка сол
? пакет масло (олио)
1 ч.ч. захар
4 яйца
1 ванилия
1 ч.ч. прясно мляко
3-4 с.л. какао
200 г разтопен шоколад
начин на приготвяне:
1. Смесете брашното, бакпулвера и щипката сол.
2. С миксер на средно висока степен разбийте маслото и захарта, докато сместа стане пухкава. Добавете 4 яйца, едно по едно, и ги разбийте.
3. Изсипете пакетче ванилия (или 1/2 капсула), прясното мляко и брашняната смес. Бъркайте, докато се получи хомогенна смес.
4. Разделете тестото на две: бяло и шоколадово с 3-4 с.л. какао.
5. В набрашнена тава изсипете бялата част, върху нея кафявата и с виличка направете въртеливи движения, които да ошарят кекса. Печете на предварително загрята фурна на 180 °С около 20 минути (пробвайте с клечка дали е изпечен добре).
6. Когато кексът се охлади го залейте с 200 г разтопен шоколад, сметана и 60 г разтопено масло.
Ашуре с нар
Богато на антиоксиданти
необходими продукти:
40 г натурално пшенично нишесте
500 г грухана пшеница (жито)
100 г орехови ядки
80 г стафиди
200 г захар
пудра захар за поръсване
2 ч.л. канела
2 с.л. розова вода за сладкиши
зрънца нар за декорация
начин на приготвяне:
1. Сварете добре измитата пшеница.
2. Отцедете пшеницата от водата и я върнете обратно в тенджерата. Прибавете нарязаните на едро орехови ядки, размесеното в 100 мл студена вода нишесте и стафидите.
3. Поръсете пшеницата с канела и розова вода. Добавете захар и разбъркайте добре. Оставете сместа да се сгъсти на много слаб огън.
4. Разпределете ашурето в малки купички. Оставете да се охлади напълно и поръсете с пудра захар. Преди сервиране декорирайте със зрънца нар.
Коментари (0)
Вашият коментар