Фредерик Бениамин е култовият собствени на „Ашурбанипал“. Неговата автентична иракска кухня натрупа през последните години десетки почитатели. Днес Фреди разкрива за нас тайните на едно от най-поръчваните предястия от арабската кухня навсякъде по света – хумуса. Рецептата е без конкретни мерки, защото всеки може да я приготви по свой вкус.
Необходими продукти:
нахут
сок от лимон
няколко скилидки чесън
сусамов тахан
сол на вкус
сок от нар
зехтин
Фреди съветва да си купим български нахут. Много е важно да бъде качествен и пресен.
Начин на приготвяне:
1. Накиснете нахута за 6-8 часа, но не повече.
2. Измийте го няколко пъти, търкайте с ръце, за да падне възможно най-голямо количество люспи.
3. Сложете нахута в голяма тенджера, за да има място да „играе“ вътре. Сварете го.
4. Когато е сварен, го отцедете и махнете падналите вече люспи. С ръце търкайте още зрънцата, за да паднат още люспи.
5. Може да ползвате миксер, пасатор или домашен робот, за да смелите нахута. Когато започне да става като каша, добавете малко вода и на много тънка струйка сока от 1 лимон.
6. Добавете чесън на вкус, като продължавате да мелите нахута.
7. Осолете на вкус и подправете със зехтин.
8. Отново по време на смилането добавете и тахана – капка по капка.
9. Ако хумусът ви се струва твърде гъст, разредете с вода.
10. Когато е готов, пъхнете го в хладилника за 1 час, а после сервирайте с няколко капки сок от нар.
Може да се украси с малко кимион и червен пипер.
Коментари (0)
Вашият коментар