Напишете дума/думи за търсене

Наталия от "Под гъбката": Бюрекът с месо е любим на семейството ми (+рецепти)

Тройно шоколадова торта

Необходими продукти:

за блата:

150 г бисквити

6 с.л. разтопено, но не горещо масло

80 г черен шоколад

за крема:

400 г черен шоколад

500 мл млечна сметана

60 мл кафе

за глазурата:

400 мл млечна сметана

450 г. черен шоколад

Приготвяне на блата:

1 Бисквитите, маслото и шоколада се слагат в блендер или кухненски робот и се смилат.

Форма за торта (26 см.) се намазва с масло и се постила с хартия за печене. Изсипват се бисквитите, заравняват се и се притискат добре, за да се получи плътен блат. Оставя се в хладилника за 30-40 минути.

Приготвяне на крема:

2 Шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя леко да се охлади.

3 Сметаната се разбива да меки връхчета, прибавя се кафето и се разбърква.

4 Към шоколада се добавя част от сметаната и се разбърква внимателно с шпатула. Добавя се и останалата сметана и отново се разбърква внимателно, докато се получи пухкав еднороден крем.

5 Върху бисквитения блат се разпределя кремът, заравнява се и се връща се в хладилника за още 3 часа.

Приготвяне на глазурата (ганаш):

6 Сметаната се загрява, без да завира. Дърпа се от огъня и в нея се прибавя начупения шоколад. Бърка се, докато шоколадът се разтопи напълно. Охлажда се, но глазурата трябва да е течна.

7 Тортата се вади от хладилника. Маха се ринга и тортата се поставя върху решетка, а отдолу се подлага по-голяма тава (за да може да се събере глазурата, която ще се стече).

8 Тортата се залива с глазурата и се връща в хладилника за 30 минути. Украсява се по избор.

Аз украсих тортата с малини.

Соленки с мас

Необходими продукти:

200 г мас (оказа се, че опаковката ми с мас е 130 г, затова допълних останалото количество с масло и малко олио)

250 г кисело мляко

1 бакпулвер

200 г сирене (или на вкус)

1 яйце и 1 белтък

брашно за меко тесто

1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

1 От маста, киселото мляко и брашното, пресято с бакпулвера, се замесва меко тесто.

2 Разточва се кора и в едната й половина се слагат разбърканите яйца със сиренето.

3 Кората се прегъва и се нарязва на пръчици.

4 Соленките се намазват с жълтъка и се поставят в тава, постлана с хартия за печене. Отгоре по желание може да ги поръсите с мак.

5 Изпичат се на 180 градуса до зачервяване.

6 Соленките стават много пръхкави и се топят в устата. Ако сиренето ви не е много солено, може да добавите малко сол в тестото.

Супа от свински крачета

Необходими продукти:

5 свински крачета

1 глава лук

500 мл прясно мляко

50 г масло

2 с.л. олио

3 с.л.с връх брашно

1 ч.л. червен пипер

сол

черен пипер (по желание)

за сервиране:

100 мл червен винен оцет

4-5 скилидки чесън

лют пипер

Начин на приготвяне:

1 Крачетата се почистват добре, цепват се през средата и се слагат в херметическа тенджера. Заливат се със студена вода и към тях се добавя обелената глава лук цяла. Тенджерата под налягане се затваря и крачетата се варят час-час и половина, докато месото започне да се отделя от костите.

2 Крачетата се изваждат и се обезкостяват, а бульонът се прецежда през тензух, поставен в сито, докато е горещ.

3 Прецеденият бульон се връща на огъня и се посолява, прибавя се и черен пипер по желание. Към него се прибавя свареното горещо мляко.

4 В друг съд се сгорещяват олиото и маслото и в тях се запържва брашното до златисто. Сипва се червения пипер и веднага се дръпва от огъня (за да не загори червеният пипер) и се наливат няколко черпака от горещия бульон. Разбърква се и запръжката се връща в супата. В нея се пуска и обезкостеното месо от крачетата.

5 Чесънът се смачква с преса или се счуква в хаванче и се разбърква с оцета.

Супата се поднася с оцета с чесън и щедро се поръсва с лют пипер.

Влезте „Под Гъбката“ за още изумително вкусни рецепти и идеи за пътувания и забавления. Адресът е www.undermushroom9.blogspot.bg.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X