Тройно шоколадова торта
Необходими продукти:
за блата:
150 г бисквити
6 с.л. разтопено, но не горещо масло
80 г черен шоколад
за крема:
400 г черен шоколад
500 мл млечна сметана
60 мл кафе
за глазурата:
400 мл млечна сметана
450 г. черен шоколад
Приготвяне на блата:
1 Бисквитите, маслото и шоколада се слагат в блендер или кухненски робот и се смилат.
Форма за торта (26 см.) се намазва с масло и се постила с хартия за печене. Изсипват се бисквитите, заравняват се и се притискат добре, за да се получи плътен блат. Оставя се в хладилника за 30-40 минути.
Приготвяне на крема:
2 Шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя леко да се охлади.
3 Сметаната се разбива да меки връхчета, прибавя се кафето и се разбърква.
4 Към шоколада се добавя част от сметаната и се разбърква внимателно с шпатула. Добавя се и останалата сметана и отново се разбърква внимателно, докато се получи пухкав еднороден крем.
5 Върху бисквитения блат се разпределя кремът, заравнява се и се връща се в хладилника за още 3 часа.
Приготвяне на глазурата (ганаш):
6 Сметаната се загрява, без да завира. Дърпа се от огъня и в нея се прибавя начупения шоколад. Бърка се, докато шоколадът се разтопи напълно. Охлажда се, но глазурата трябва да е течна.
7 Тортата се вади от хладилника. Маха се ринга и тортата се поставя върху решетка, а отдолу се подлага по-голяма тава (за да може да се събере глазурата, която ще се стече).
8 Тортата се залива с глазурата и се връща в хладилника за 30 минути. Украсява се по избор.
Аз украсих тортата с малини.
Соленки с мас
Необходими продукти:
200 г мас (оказа се, че опаковката ми с мас е 130 г, затова допълних останалото количество с масло и малко олио)
250 г кисело мляко
1 бакпулвер
200 г сирене (или на вкус)
1 яйце и 1 белтък
брашно за меко тесто
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
1 От маста, киселото мляко и брашното, пресято с бакпулвера, се замесва меко тесто.
2 Разточва се кора и в едната й половина се слагат разбърканите яйца със сиренето.
3 Кората се прегъва и се нарязва на пръчици.
4 Соленките се намазват с жълтъка и се поставят в тава, постлана с хартия за печене. Отгоре по желание може да ги поръсите с мак.
5 Изпичат се на 180 градуса до зачервяване.
6 Соленките стават много пръхкави и се топят в устата. Ако сиренето ви не е много солено, може да добавите малко сол в тестото.
Супа от свински крачета
Необходими продукти:
5 свински крачета
1 глава лук
500 мл прясно мляко
50 г масло
2 с.л. олио
3 с.л.с връх брашно
1 ч.л. червен пипер
сол
черен пипер (по желание)
за сервиране:
100 мл червен винен оцет
4-5 скилидки чесън
лют пипер
Начин на приготвяне:
1 Крачетата се почистват добре, цепват се през средата и се слагат в херметическа тенджера. Заливат се със студена вода и към тях се добавя обелената глава лук цяла. Тенджерата под налягане се затваря и крачетата се варят час-час и половина, докато месото започне да се отделя от костите.
2 Крачетата се изваждат и се обезкостяват, а бульонът се прецежда през тензух, поставен в сито, докато е горещ.
3 Прецеденият бульон се връща на огъня и се посолява, прибавя се и черен пипер по желание. Към него се прибавя свареното горещо мляко.
4 В друг съд се сгорещяват олиото и маслото и в тях се запържва брашното до златисто. Сипва се червения пипер и веднага се дръпва от огъня (за да не загори червеният пипер) и се наливат няколко черпака от горещия бульон. Разбърква се и запръжката се връща в супата. В нея се пуска и обезкостеното месо от крачетата.
5 Чесънът се смачква с преса или се счуква в хаванче и се разбърква с оцета.
Супата се поднася с оцета с чесън и щедро се поръсва с лют пипер.
Влезте „Под Гъбката“ за още изумително вкусни рецепти и идеи за пътувания и забавления. Адресът е www.undermushroom9.blogspot.bg.
Коментари (0)
Вашият коментар