Леща с наденица, червено вино и розмарин
необходими продукти:
225 г леща
750 г наденица
3 с.л. зехтин
300 мл червено вино
2 скилидки чесън на ситно
2 стръка пресен лук на ситно
листата на 2 стръка розмарин
1 червена люта чушка на ситно
6 сушени домата в зехтин на ивици
300 мл телешки бульон
2 с.л. магданоз
сол
черен пипер
начин на приготвяне:
1 Сварете лещата за 15 мин в подсолена вода. Не се притеснявайте, ако остане леко недоварена. След това ще продължите с термичната й обработка.
2 Загрейте 1 с.л. зехтин на средна температура. Прибавете наденицата за 8-10 мин. Обръщайте я от време на време. Покрийте я с фолио, за да се запази температурата й.
3 Изсипете още 1 с.л. зехтин в тигана и излейте червеното вино. Увеличете температурата и оставете сместа да заври. След като се редуцира до 3 с.л., махнете от огъня.
4 Прибавете и останалата част от зехтина в тигана. Добавете чесъна, лука, розмарина и лютата чушка. Гответе, докато лукът омекне.
5 Сложете към зеленчуците доматите, лещата, сгъстеното червено вино, телешкия бульон, сол и черен пипер. Оставете сместа да къкри, докато лещата съвсем омекне. Прибавете магданоза. Сервирайте с наденица.
Пикантна супа от леща
необходими продукти:
1 с.л. зехтин
1 глава лук на ситно
2 счукани скилидки чесън
500 г картофи на ситно
2 средни моркова на стино
2 стръка целина на ситно
2 домата на ситно
1 ч.л. къри
1 л пилешки бульон
1/2 ч.ч. червена леща от консерва
листа от кориандър за сервиране
начин на приготвяне:
1 Загрейте зехтина на средна температура. Добавете чесъна и лука, гответе 3 мин, като бъркат еот време на време. Прибаветге морковите, целината, доматите и картофите. Гответе 5 мит, като бъркате от време на време.
2 Добавете бульона. Овкусете с черен пипер. Покрийте и оставете да заври. Намалете температурата. Оставете да къкри 15-20 мин, или докато картофите омекнат. Свалете от котлона и след 5 мин прибавете и лещата.
3 Сложете сместа в блендер и пюрирайте до гладкост. Сервирайте с листа кориандър.
Салата от леща и копър
необходими продукти за дресинга:
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. зехтин
1 с.л. оцет балсамико
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. захар
1/4 ч.л. черен пипер
1 смляна скилидка чесън
за салатата:
1 1/4 ч.ч. леща
3/4 ч.ч. червена чушка на ситно
1/2 ч.ч. копър
1/2 ч.ч. червен лук на ситно
3 с.л. магданоз
начин на приготвяне:
1 за да направите дресинга, смесете продуктите за него и разбийте добре.
2 За да направите салатата, залейте лещата с 4 сантиметра вода, оставете я да заври. Покрийте с капак тенджерата и намалете температурата. Оставете да къкри 20 мин, или докато омекне. Изцедете я и изсипете към нея дресинга. Прибавете чушката, копъра, лука и 2 с.л. магданоз. Разбъркайте добре. Сервирайте с останалата част от магданоза. Покрийте с фолио и оставете да стегне за час в хладилника.
Коментари (0)
Вашият коментар