Как да си направим компоти?
След туршиите дойде ред и на сладката и компотите. Все по-малко домакинства инвестират време в това да си направят сладка и компоти. Някои смятат, че те съдържат твърде много захар и това ги прави нездравословни, а в същото време през студените месеци им се приисква нещо сладичко и купуват готови сладка и конфитюри, а вместо компоти, пълни със захар, пият газирани напитки и „натурални“ сокове, пълни с много по-нездравословни от захарта съставки.
Затова намерете малко време това лято, заведете децата на открито за един уикенд, запалете хубав огън и сварете малко компоти и няколко сладка – ще имате и красив спомен, и нещо вкусно, приготвено от самите вас. Да не говорим, че ще ви излезе далеч по-евтино от купешките варианти.
Важно за стерилизацията
Стерилизацията се изразява в преваряване на херметически затворени продукти при минимум 100 градуса температура. Херметически затвореният съд не позволява да проникне въздух, а чрез въздуха върху продуктите попадат микроорганизми и това предизвиква тяхното разваляне.
Изключително важно е съдовете, в които ще варите компот или сладко, да са абсолютно чисти и сухи. Препоръчва се дори да бъдат предварително изварени.
Измийте плодовете и отстранете натъртените и наядените от червеи. Най-добре е да ги обелите – така ще са още по-вкусни, и ги изчистете от дръжките и семената.
Може да направите компот от почти всеки плод. Той трябва да е добре узрял, здрав и пресен.
Стерилизацията може да се направи в голяма и дълбока тенджера.
Бурканите не трябва да са плътно един до друг, защото при варенето може да се счупят. Някои хора ползват кърпи, други – летвички, трети просто варят на разстояние.
След като се подредят бурканите, се налива вода, която да ги покрие.
Продължителността на стерилизирането се отчита от момента, в който водата заври. Тя е различна за различните продукти.
Ориентировъчни минути:
ягоди, малини и други горски плодове – 15 минути
кайсии и праскови – 25 минути
вишни и череши – 10 минути
ябълки, дюли, круши, сливи – 25 минути
Запомнете това съотношение за компотите: за 1 кг плод са необподими 1/2 кг захар и 1/2 л вода.
След сваряване на компотите бурканите се изваждат от тенджерата и се обръщат с капачката надолу.
Може да сварите компот и без захар, захарта не е отговорна за неговото консервиране - и така може да получите напълно здравословна напитка.
Не консумирайте компоти, които са престояли повече от една година.
I вариант:
Повечето от нас познават един-единствен метод за варене на компоти, при който плодовете и захарта се слагат заедно с водата в буркан, който се затваря и се вари. Има обаче и вариант да сварите напитката и тогава да я стерилизирате. Ето няколко такива рецепти:
Коментари (0)
Вашият коментар