Напишете дума/думи за търсене

Капризите на перфектните компоти (+рецепти)

Компот от череши

необходими продукти:

2 кг череши

1 кг захар

2 с.л. винен оцет

пръчка канела

3-4 зърна карамфил

начин на приготвяне:

1 Изберете здрави череши, отстранете дръжките и измийте добре плодовете.

2 Сложете ги в дълбок съд, прибавете захарта, оцета, канелата и карамфила.

3 Сварете ги на тих огън, докато омекнат, след което ги махнете от огъня, насипете ги в буркани и стерилизирайте.

Компот от круши

необходими продукти:

3 кг круши

800 г захар

пръчка канела

5-6 зърна карамфил, кората на два лимона

2 с.л. винен оцет

начин на приготвяне:

1 Вземете недозрели круши, нарежете ги на половинки и отстранете семките.

2 Сложете в дълбок съд захарта, лимоновата кора, канелата, карамфила и водата и оставете да заври.

3 След като заври, добавете в съда и крушите и ги варете 5 мин, или по-малко, ако са по-меки.

4 Извадете крушите, наредете ги в буркани и оставете сиропа да ври още 10-15 мин, след което го налейте при плодовете. Стерилизирайте.

Компот от кайсии

необходими продукти:

1 кг кайсии

400 г захар

400 г вода

начин на приготвяне:

1 Измийте кайсиите със студена вода, разделете ги на две, махнете костилките и ги оставете в съд със студан вода за 15 мин.

2 Сварете сиропа и кайсиите за 3-4 мин, след което извадете кайсиите и доварете сиропа.

3 Наредете кайсиите в буркани, залейте със сиропа и стерилизирайте.

II вариант:

Класическият метод за направата на компот е да сложите плодовете до половината на буркана, след това да добавите захарта, да долеете вода до ръба на буркана, да затегнете здобре капачката и да сварите всичко в голяма тенджера.

Компот от грозде

необходими продукти:

зърна от 1 голяма чепка грозде

4-5 с.л. захар

вода

начин на приготвяне:

1 Напълнете буркана с грозде до средата и добавете захарта и водата.

2 Затворете буркана здраво с капачка и стерилизирайте. Времето, необходимо за варене, е 15 мин.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X