Компот от череши
необходими продукти:
2 кг череши
1 кг захар
2 с.л. винен оцет
пръчка канела
3-4 зърна карамфил
начин на приготвяне:
1 Изберете здрави череши, отстранете дръжките и измийте добре плодовете.
2 Сложете ги в дълбок съд, прибавете захарта, оцета, канелата и карамфила.
3 Сварете ги на тих огън, докато омекнат, след което ги махнете от огъня, насипете ги в буркани и стерилизирайте.
Компот от круши
необходими продукти:
3 кг круши
800 г захар
пръчка канела
5-6 зърна карамфил, кората на два лимона
2 с.л. винен оцет
начин на приготвяне:
1 Вземете недозрели круши, нарежете ги на половинки и отстранете семките.
2 Сложете в дълбок съд захарта, лимоновата кора, канелата, карамфила и водата и оставете да заври.
3 След като заври, добавете в съда и крушите и ги варете 5 мин, или по-малко, ако са по-меки.
4 Извадете крушите, наредете ги в буркани и оставете сиропа да ври още 10-15 мин, след което го налейте при плодовете. Стерилизирайте.
Компот от кайсии
необходими продукти:
1 кг кайсии
400 г захар
400 г вода
начин на приготвяне:
1 Измийте кайсиите със студена вода, разделете ги на две, махнете костилките и ги оставете в съд със студан вода за 15 мин.
2 Сварете сиропа и кайсиите за 3-4 мин, след което извадете кайсиите и доварете сиропа.
3 Наредете кайсиите в буркани, залейте със сиропа и стерилизирайте.
II вариант:
Класическият метод за направата на компот е да сложите плодовете до половината на буркана, след това да добавите захарта, да долеете вода до ръба на буркана, да затегнете здобре капачката и да сварите всичко в голяма тенджера.
Компот от грозде
необходими продукти:
зърна от 1 голяма чепка грозде
4-5 с.л. захар
вода
начин на приготвяне:
1 Напълнете буркана с грозде до средата и добавете захарта и водата.
2 Затворете буркана здраво с капачка и стерилизирайте. Времето, необходимо за варене, е 15 мин.
Коментари (0)
Вашият коментар