8. За да стане пастата жълта, може да добавите малко куркума или допълнително жълтък.
9. След като пастата е готова, трябва да изберете с какъв сос да я поднесете. Има едно правило, според което по-гладките видове паста като класическите спагети например се поднасят с по-редки сосове, които може да проникнат из цялата порция. Докато тези, които са с неравна повърхност и имат някакви чупки, може да понесат сос с кайма например.
10. Може да оцветите своята домашна паста. Разбира се, единият вариант е с хранителни бои, но ако питате някоя италианска баба, тя би ви препоръчала да оцветявате с естествени продукти – например с пюре от сварен спанак може да имате зелена паста, морковите пък ще ви дадат оранжево ястие.
11. Освен различни цветове паста може да създадете и различни форма паста. Ако разполагате с машинка за паста, може да постигнете истински тънки спагети и талиатели. Но дори да разточвате на ръка, ако сте достатъчно сръчни и с достатъчно тренировки, имате възможност да постигнете съвършенство. За да приготвите равиоли, разточете тестото и пригответе плънка – например от спанак и сирене, месо и доматено пюре, сьомга и сметана и т.н. Сложете малки топчета от плънката през няколко сантиметра върху кората, покрийте с втора кора и разрежете с нож. Притиснете добре краищата на отделните парченца равиоли и готово.
12. Не мийте пастата, след като я сварите. Залейте я веднага с топлия сос и сервирайте с настърган пармезан (или някакъв твърд кашкавал) и украсете с листенца босилек.
Малък съвет:
Сложете лъжица доматено пюре в тестото за още по-приятен вкус.
Бърз класически сос за паста
за 4 порции
необходими продукти:
6 големи домата
3 скилидки ситно нарязан чесън
50 мл зехтин екстра върджин
шепа листа от босилек
сол и черен пипер на вкус
люта чушчица по желание
начин на приготвяне:
1 Обелете доматите и ги нарежете на парченца.
2 Загрейте зехтина в тиган и сложете чесъна да се позапържи и да си пусне аромата. Не го оставяйте обаче да се зачерви.
3 Добавете доматите и при често разбъркване ги оставете да се приготвят за 6-7 мин.
4 Овкусете ги със сол, череп пипер, люта чушка по желание и половината от босилека. С останалата част от него украсете всяка порция.
Коментари (0)
Вашият коментар