Напишете дума/думи за търсене

Как да приготвим домашна паста (+рецепта)

7. За да сварите пастата, кипнете предварително водата и я осолете. Класическите пропорции са 1 л вода за 100 г паста. Пастата се вари само няколко минути, защото тя се консумира „ал денте“, тоест трябва да лепне по зъбите. Обикновено са необходими 3-4 минути във вряща вода, за да е готова пастата. Когато изплува на повърхността, извадете я с решетъчна лъжица.

8. За да стане пастата жълта, може да добавите малко куркума или допълнително жълтък.

9. След като пастата е готова, трябва да изберете с какъв сос да я поднесете. Има едно правило, според което по-гладките видове паста като класическите спагети например се поднасят с по-редки сосове, които може да проникнат из цялата порция. Докато тези, които са с неравна повърхност и имат някакви чупки, може да понесат сос с кайма например.

10. Може да оцветите своята домашна паста. Разбира се, единият вариант е с хранителни бои, но ако питате някоя италианска баба, тя би ви препоръчала да оцветявате с естествени продукти – например с пюре от сварен спанак може да имате зелена паста, морковите пък ще ви дадат оранжево ястие.

11. Освен различни цветове паста може да създадете и различни форма паста. Ако разполагате с машинка за паста, може да постигнете истински тънки спагети и талиатели. Но дори да разточвате на ръка, ако сте достатъчно сръчни и с достатъчно тренировки, имате възможност да постигнете съвършенство. За да приготвите равиоли, разточете тестото и пригответе плънка – например от спанак и сирене, месо и доматено пюре, сьомга и сметана и т.н. Сложете малки топчета от плънката през няколко сантиметра върху кората, покрийте с втора кора и разрежете с нож. Притиснете добре краищата на отделните парченца равиоли и готово.

12. Не мийте пастата, след като я сварите. Залейте я веднага с топлия сос и сервирайте с настърган пармезан (или някакъв твърд кашкавал) и украсете с листенца босилек.

Малък съвет:

Сложете лъжица доматено пюре в тестото за още по-приятен вкус.

Бърз класически сос за паста

за 4 порции

необходими продукти:

6 големи домата

3 скилидки ситно нарязан чесън

50 мл зехтин екстра върджин

шепа листа от босилек

сол и черен пипер на вкус

люта чушчица по желание

начин на приготвяне:

1 Обелете доматите и ги нарежете на парченца.

2 Загрейте зехтина в тиган и сложете чесъна да се позапържи и да си пусне аромата. Не го оставяйте обаче да се зачерви.

3 Добавете доматите и при често разбъркване ги оставете да се приготвят за 6-7 мин.

4 Овкусете ги със сол, череп пипер, люта чушка по желание и половината от босилека. С останалата част от него украсете всяка порция.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X