Напишете дума/думи за търсене

Гърците подправят месото със сладки подправки (+рецепти)

За местните хлябът, маслините и виното са символ на самия живот и винаги присъстват в дома им. А маслините „каламата” и зехтинът от тях ги славят по целия свят. Между храненията гърците обичат да похапват от критските сухари „паксимади”, печени от царевица, ечемик и ръж или хляб заедно с прясно сирене фета. То заема важна част от селската им салата, в която има още домати, краставици, лук, маслини, риган, зехтин и оцет. Фета е чудно мезе към типичното питие узо.

Гърците обичат твърдото сирене „кефалотири”, имат още много видове и неслучайно държат първо място по консумация на сирене в Европа. А що се отнася до виното, предпочитат бялото, охладено и поднесено със закуски и морски деликатеси - калмари с кедрови ядки, скариди с фета, задушен октопод. Гъстото им цедено кисело мляко пък често се превръща в салата „дзадзики”, която прилича на сух таратор.

Типично за основните ястия е комбинацията на сладки подправки с месо, като например добавянето на канела и карамфил в яхниите. А ароматът на ястията идва от многото подправки, които се тачат в южната ни съседка: риган, копър, лук, босилек, мента, дафинов лист, мащерка. Някои от традиционните ястия са „спанакопита” - спаначен пай със сирене фета, яйца, зелен лук и подправки; „фасолакия фреска” - зелен фасул, задушен с картофи, тиквички и доматен сос; „долмадакия” - лозови листа, пълнени с ориз и зеленчуци, а често и с месо. Разбира се няма да пропуснем и гръцката мусака, която се прави от пласт сотиран в зехтин патладжан, още един от агнешко леко задушено с домати, и добавени лук, чесън, подправки. А заливката е от сос бешамел.

В десертите гъркините често слагат мед, получен от нектара на цитрусови дървета като лимон, портокал, а също и боров мед от иглолистни дървета.

Пастицио

средно лесно

6 порции

60 мин

за една порция:

360 ккал

мазнини 14 г

въглехидрати 19 г

протеини 8 г

фибри 3 г

необходими продукти:

500 г прави макарони

1 кг кайма

3 яйца, белтъците

200 г настърган кашкавал

100 мл зехтин

1 глава лук

500 г доматен сос

100 мл бяло вино

сол

черен пипер

риган

кашкавал за поръсване, може и пармезан

за соса бешамел:

8 с.л. брашно

1 л прясно мляко

3 яйца, жълтъци

6 с.л. масло

сол

индийско орехче, настъргано

начин на приготвяне:

1. Отделете жълтъците от белтъците.

2. Сварете макароните, но да останат твърди, след което ги отцедете и ги смесете с половината от настъргания кашкавал, както и с белтъците.

3. Разстелете половината от макароните в голяма и дълбока намазнена тава, като запълните добре и ъглите.

4. Залейте макароните с малко зехтин и добавете задушената с лука и доматения сос кайма (подправена на вкус).

5. Върху каймата поръсете малко настърган пармезан или кашкавал и сложете останалите макарони.

6. За да направите соса Бешамел, първо разтопете маслото. При непрекъснато бъркане прибавете брашното (за 30 секунди). На тънка струйка излейте млякото и бялото вино като непрекъснато бъркате, докато бешамелът се сгъсти. Оставете го да се охлади за 5 минути, след което сложете жълтъците, солта и прясно настърганото индийско орехче.

7. Изсипете готовия сос върху макароните.

8. Печете пастициото в умерена фурна на 200-220°С за около 40-45 минути до кафеникав загар. Накрая поръсете с настърган кашкавал и върнете ястието във фурната за около 5-10 минути.

съвет:

Важно е сосът Бешамел да е с гъстота на крем, за да остане отгоре при печенето и да не проникне между пластовете. При необходимост добавете още брашно.

Риба на ивици

Богато на фосфор

лесно

6 порции

40 мин

за една порция:

310 ккал

мазнини 6 г

въглехидрати 4 г

протеини 16 г

фибри 7 г

необходими продукти:

1 голяма риба (1-1 ? кг)

500 г обелени домати, на резени или кубчета

1 ч.ч. бяло вино

1 стрък магданоз, на ситно

1 стрък копър, на ситно

2 скилидки чесън

1 лук

1 лимон

сол

пипер

зехтин

1 к.ч. доматено пюре

начин на приготвяне:

1. Изчистете добре рибата и я нарежете на тънки ленти и ги посолете.

2. Подредете в тава парчетата риба и ги намажете със зехтин.

3. Върху рибата сложете лук и полейте с бялото вино навсякъде.

4. Разбийте доматеното пюре с 2 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус и полейте рибата.

5. Добавете магданоза и копъра, чесъна и накрая доматите.

6. Печете на умерена фурна за 30 минути.

съвет:

Преди да сервирате ястието, сложете върху него лимонови резени и посипете пресен магданоз, на ситно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X