За местните хлябът, маслините и виното са символ на самия живот и винаги присъстват в дома им. А маслините „каламата” и зехтинът от тях ги славят по целия свят. Между храненията гърците обичат да похапват от критските сухари „паксимади”, печени от царевица, ечемик и ръж или хляб заедно с прясно сирене фета. То заема важна част от селската им салата, в която има още домати, краставици, лук, маслини, риган, зехтин и оцет. Фета е чудно мезе към типичното питие узо.
Гърците обичат твърдото сирене „кефалотири”, имат още много видове и неслучайно държат първо място по консумация на сирене в Европа. А що се отнася до виното, предпочитат бялото, охладено и поднесено със закуски и морски деликатеси - калмари с кедрови ядки, скариди с фета, задушен октопод. Гъстото им цедено кисело мляко пък често се превръща в салата „дзадзики”, която прилича на сух таратор.
Типично за основните ястия е комбинацията на сладки подправки с месо, като например добавянето на канела и карамфил в яхниите. А ароматът на ястията идва от многото подправки, които се тачат в южната ни съседка: риган, копър, лук, босилек, мента, дафинов лист, мащерка. Някои от традиционните ястия са „спанакопита” - спаначен пай със сирене фета, яйца, зелен лук и подправки; „фасолакия фреска” - зелен фасул, задушен с картофи, тиквички и доматен сос; „долмадакия” - лозови листа, пълнени с ориз и зеленчуци, а често и с месо. Разбира се няма да пропуснем и гръцката мусака, която се прави от пласт сотиран в зехтин патладжан, още един от агнешко леко задушено с домати, и добавени лук, чесън, подправки. А заливката е от сос бешамел.
В десертите гъркините често слагат мед, получен от нектара на цитрусови дървета като лимон, портокал, а също и боров мед от иглолистни дървета.
Пастицио
средно лесно
6 порции
60 мин
за една порция:
360 ккал
мазнини 14 г
въглехидрати 19 г
протеини 8 г
фибри 3 г
необходими продукти:
500 г прави макарони
1 кг кайма
3 яйца, белтъците
200 г настърган кашкавал
100 мл зехтин
1 глава лук
500 г доматен сос
100 мл бяло вино
сол
черен пипер
риган
кашкавал за поръсване, може и пармезан
за соса бешамел:
8 с.л. брашно
1 л прясно мляко
3 яйца, жълтъци
6 с.л. масло
сол
индийско орехче, настъргано
начин на приготвяне:
1. Отделете жълтъците от белтъците.
2. Сварете макароните, но да останат твърди, след което ги отцедете и ги смесете с половината от настъргания кашкавал, както и с белтъците.
3. Разстелете половината от макароните в голяма и дълбока намазнена тава, като запълните добре и ъглите.
4. Залейте макароните с малко зехтин и добавете задушената с лука и доматения сос кайма (подправена на вкус).
5. Върху каймата поръсете малко настърган пармезан или кашкавал и сложете останалите макарони.
6. За да направите соса Бешамел, първо разтопете маслото. При непрекъснато бъркане прибавете брашното (за 30 секунди). На тънка струйка излейте млякото и бялото вино като непрекъснато бъркате, докато бешамелът се сгъсти. Оставете го да се охлади за 5 минути, след което сложете жълтъците, солта и прясно настърганото индийско орехче.
7. Изсипете готовия сос върху макароните.
8. Печете пастициото в умерена фурна на 200-220°С за около 40-45 минути до кафеникав загар. Накрая поръсете с настърган кашкавал и върнете ястието във фурната за около 5-10 минути.
съвет:
Важно е сосът Бешамел да е с гъстота на крем, за да остане отгоре при печенето и да не проникне между пластовете. При необходимост добавете още брашно.
Риба на ивици
Богато на фосфор
лесно
6 порции
40 мин
за една порция:
310 ккал
мазнини 6 г
въглехидрати 4 г
протеини 16 г
фибри 7 г
необходими продукти:
1 голяма риба (1-1 ? кг)
500 г обелени домати, на резени или кубчета
1 ч.ч. бяло вино
1 стрък магданоз, на ситно
1 стрък копър, на ситно
2 скилидки чесън
1 лук
1 лимон
сол
пипер
зехтин
1 к.ч. доматено пюре
начин на приготвяне:
1. Изчистете добре рибата и я нарежете на тънки ленти и ги посолете.
2. Подредете в тава парчетата риба и ги намажете със зехтин.
3. Върху рибата сложете лук и полейте с бялото вино навсякъде.
4. Разбийте доматеното пюре с 2 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус и полейте рибата.
5. Добавете магданоза и копъра, чесъна и накрая доматите.
6. Печете на умерена фурна за 30 минути.
съвет:
Преди да сервирате ястието, сложете върху него лимонови резени и посипете пресен магданоз, на ситно.
Коментари (0)
Вашият коментар