Дори да не сте маниаци на тема здравословен начин на живот, обърнете внимание на тази статия, защото от нея ще научите, че има случаи, при които храната не само не е полезна, но е вредна и много опасна за здравето ни.
Начините на приготвяне: забравете за пърженото!
Този съвет е повтарян многократно и въпреки това все още много хора не могат да се откажат от добре изпържената си пържола, както и от пържените картофи. Няма страшно да се консумират 1-2 пъти в месеца, но само в случай, че през останалото време полагаме сериозни усилия да се грижим за доброто състояние на организма си.
Запомнете! Само 1 с.л. мазнина, добавена при пържене, слага цели 100 ккал в ястието отгоре. А когато пържим, ние определено ползваме доста повече от 1 с.л. мазнина.
Една от най-здровословните техники за готвене си остава печенето. За него не е необходима толкова много мазнина. В същото време по време на печене мазнините от месото се отделят. Вече съществуват модерни тигани и уреди, така че печенето отдавна не се случва само във фурната. С помощта на тигани с незалепващо покритие може да изпечете нещо без мазнина и на котлона. Писали сме за мултикукъра, който е изключително практичен и здравословен начин да приготвите вкусно ястие. Съдът в него е с незалепващо покритие и не се нуждае от много мазнина, а начинът на приготвяне гарантира запазване на полезните вещества на храната. Отгоре на всичко храната, приготвена в мултикукър, е мултивкусна.
Специално внимание трябва да обърнем на уок тиганите. Те също ни приготвят ястията с малко мазнина, но освен това в тях готвим бързо и не губим полезните съставки на продуктите.
Малко хора обичат да хапват нещо, приготвено с варене или на пара, но е факт, че това си остава най-добрият начин за готвене по отношение на здравето ни. Изчислено е, че температурата, при която трябва да става това, е 100 градуса.
Е, той е най-добрият начин за готвене, като изключим приготвянето на храна без готвене. Суровоядството набира скорост, но едва ли ще влезе скоро във всяко домакинство. Суровите плодове и зеленчуци съдържат повече фибри, минерали и витамини. Изключение правят някои продукти като морковите, спанака и сладките картофи.
Каква мазнина да ползваме
Българката си знае едно – готвене със слънчогледово олио или най-много с краве масло. През последните години все по-често включваме и зехтина, като си мислим, че с това правим храната си по-полезна. Е, да, ама не. При избора на мазнина за готвене трябва да имаме предвид коя от всички, които се предлагат днес на пазара, ще остане стабилна при термична обработка и няма да окислява при висока температура. Защото мазнините, които минават през висока температура, стават канцерогенни.
Ако говорим за топлинна обработка, най-полезната мазнина е маслото от гроздови семки. То е най-устойчиво на висока температура. Има много лек аромат, който не променя вкуса на ястията, както често се случва със зехтина. Освен това е с високо съдържание на полифеноли, които ни предпазват от рак.
Друг добър избор е кокосовото масло. То също е устойчиво на високите температури, освен това има редица предимства за организма – стимулира метаболизма, помага за детоксикация и понижава нивата на холестерола. То е единственото от всички масла, което не гранясва.
И след като разбрахме кои са най-добрите мазнини за готвене, нека кажем и коя е най-вредната. Това е лененото масло, следвано от соевото и слънчогледовото.
Така че, ако нямате възможност да готвите само с масло от гроздови семки или с кокосово, при всички случаи избягвайте да ползвате слънчогледово. По-малко лошият вариант от него е да си набавите зехтин за готвене или пък да ползвате краве масло.
за още практични съвети, диети, срещи с любимите ви кулинарни блогъри, вкусни предложения и интервюта със специалисти по здравословно хранене търсетете списание "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Вашият коментар