Ирина Флорин обича освен да похапва хубава храна и да я приготвя. Наследява кулинарните си умения от двете си баби. От известно време се е научила да готви патешко, а содените питки със специални диетични брашна са й страст.
Кога дебютира в кухнята?
Като малка редовно се въртях покрай баба ми, която правеше страхотни малки питки. Тя беше много религиозен човек и редовно месеше по всякакви поводи. Отделно правеше много вкусни гозби и най-вече постни ястия. Запомнила съм я с мекичките, бухтите и питките.
От нея ли се научи да готвиш?
И двете ми баби готвеха страхотно, майка ми също беше добра в кухнята. Първите ми по-сериозни готвения са след като мама почина. От няколко години насам меся питки и правя всякакви други гозби. Разбира се, това се случва когато имам време и гости, не всеки ден.
Любител си на салатите. Коя ти е любимата салата?
Имам много любими салати. Една от тях е с рукола, чери домати, пармезан, кубчета авокадо, поръсена с ядки, зехтин и лимон. Много обичам в този сезон да ям домати. Любимият ми сорт са биволско сърце. Обелвам ги и ги поливам с повечко зехтин, слагам обилно количество магданоз и сирене. Това е общо взето и вечерята ми през лятото.
Знам, че предпочиташ здравословното хранене?
Да! Принципно съм капризна по отношение на храните и винаги търся качествена храна. Обикалям, докато намеря най-доброто. За съжаление през последните няколко години влизам в хранителните магазини и нищо не мога да си купя. Храната е много важна за състоянието на организма и това как изглежда и се чувства човек.
Сладкото или соленото предпочиташ?
Определено соленото. Не съм по сладките неща, но никога не бих отказала парче хубава торта или нещо засукано като сладкиш.
Импровизираш ли в кухнята или спазваш стриктно всяка рецепта?
В повечето пъти импровизирам. Доста често се случва и да си измислям.
Имаш ли любима подправка?
Гледам да не прекалявам с подправките. Харесвам пресния черен пипер, каперси използвам, когато готвя риба. Като цяло силните подправки променят вкуса на месото и гледам да ги избягвам.
Салата с рукола, домати и грейпфрут
необходими продукти:
1 пакет рукола
3 средно големи домата
1 грейпфрут
зехтин
балсамов оцет
сол
прясно смлян черен пипер
начин на приготвяне:
1 Накиснете руколата за около десет минути в купа със студена вода и след това я измийте добре.
2 Нарежете доматите на полумесеци, а ако използвате чери домати, ги нарежете на половина.
3 Обелете грейпфрут, махнете ципите и го нарежете на кубчета.
4 Смесете всичко в дълбока купа. Овкусете със сол, черен пипер, зехтин и балсамико на вкус.
Ако сте на диета, грейпфрутът е вашият плод. Една чаша фреш сутрин тонизира организма и подобрява храносмилането. Ако обаче имате киселини в стомаха, грейпфрутът не е предпочитан за консумация. Това е един от плодовете, съдържащ богато количество витамини - С, B1, В2, ВЗ, В6.
Сьомга с подправки
необходими продукти:
4-5 парчета сьомга
1 лимон
1 портокал
150 г краве масло
200 г ситно нарязан магданоз, копър, босилек, риган, розмарин, мащерка
начин на приготвяне:
1 Измийте рибата и я подсушете добре.
2 Изстискайте лимона и портокала в купичка. Към тях добавете магданоза, копъра, босилека, ригана, розмарина и мащерката.
3 Намажете парчетата риба с маслото. Полейте ги с микса от подправки.
4 Изпечете сьомгата в предварително загрята фурна на 170 °C. Когато се зачерви и от двете страни рибата е готова.
Магданозът е богат на фолиева киселина. В свежо състояние листата на магданоза съдържат витамин С, 8.26 мг% каротен, фолати и желязо. Ако искате да запазите полезните му вещества и през зимния период, замразете го във фризера, нарязан на ситно.
Фокача с маслини
необходими продукти:
2 ч.ч. черни маслини
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. суха мая
розмарин за поръсване
200 мл топла вода
? ч.л. сол
3 с.л. зехтин
начин на приготвяне:
1 В топлата вода разтворете маята заедно със зехтина. Добавете солта и постепенно брашното. Трябва да получите меко тесто. Доомесете го добре върха набрашнен плод. Когато спре да лепне тестото ви е готово.
2 Прехвърлете тестото в купа, която преди това сте на мазали с мазнина. Останете го да втаса покрито за около 1 час.
3 В правоъгълна тава разстелете тестото. С помощта на показалеца си направете вдлъбнатини по повърхността, намажете ги със зехтин и сложете във всяка една маслина. Поръсете с розмарин.
4 Изпечете фокачата в предварително загрята на 180 °C. За да стане фокачата хрупкава сложете във фурната купичка вода.
Витамините А, Е, D и К се съдържат в зехтина. Те помагат за костното развитие при децата и възрастните затова е важно да се приема поне веднъж в седмицата. Ако сте с високо кръвно, зехтинът ще ви помогне да го намалите. Маслините са едно от „свободните храни”, защото съдържат нисък процент въглехидрати.
Американски палачинки
необходими продукти:
2 яйца
2 ч.ч. брашно
60 г разтопено масло
3 ч.л. бакпулвер
1 пакетче ванилия
3-4 капки ром
2 с.л. пудра захар
1 ? ч.ч. течна сметана
начин на приготвяне:
1 В дълбока купа добавете брашното, бакпулвера, ванилията и пудрата захар.
2 В друга купа разбийте яйцата, млякото, маслото и рома. Добавете ги към брашното и с помощта на дървена лъжица разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Оставете сместа да почине за 20 мин.
3 Загрейте тигана за палачинки на умерен котлон. С помощта на лъжица направете малки палачинки с диаметър 12 см. За да останат топли ги покрийте с кърпа. Поднесете ги с бита сметана, шоколад, плодове или препечени лентички бекон.
Ако сте на диета, ванилията е чудесен заместител на захарта. Диетолозите препоръчват към зеленчуковите и плодовите салати да се добавя по едно пакетче ванилия като подправка. Добавете във водата си малко ванилия. Така ще намалите апетита си.
Коментари (0)
Вашият коментар