необходими продукти:
1,2 кг пиле
4 с.л. зехтин
1 лук на ситно
4 стръка розмарин (само листата)
3 счукани скилидки чесън
200 г пилешки дроб, накиснат предварително в прясно мляко за 20 мин
2 стръка мащерка
1/2 ч.ч. печени лешници
100 г обезсолено масло
5 препечени филии черен хляб, натъркани с чесън
1/2 връзка листа магданоз
лимонови шайби за украса
начин на приготвяне:
1. Затоплете предварително фурната на 230°С. Загрейте половината от зехтина и добавете лука. Бъркайте от време на време, след това прибавете чесъна и розмарина за още няколко минути. Махнете от огъня.
2. Затоплете останалия зехтин и половината от маслото. Изцедете дроба от млякото и го сложете в мазнината за 2 мин. Махнете го от огъня и го овкусете със сол и черен пипер.
3. Прибавете дроба заедно с неговия сос към лучената смес и го разбъркайте заедно с лешниците, мащерката, магданоза и хляба, накъсан на залъци.
4. Напълнете пилето с плънката. Внимателно поставете остатъка от маслото под кожата на гърдите. Овкусете със сол и черен пипер.
5. Сложете допълнително стръкове розмарин в тавата и поставете пилето с гърдите нагоре. Намалете фурната на 200°С и печете 50-60 мин. Извадете от фурната и обърнете пилето обратно. Покрийте го с фолио и го оставете така поне 15 мин.
6. Преди да сервирате, напръскайте пилето с лимонов сок и го украсете с лимонови шайби.
Розмаринът е билка, която се приветства с лечебните си свойства още от древността. Той се използва за облекчаване на болки в мускулите, подобрява паметта, засилва имунната система и подпомага растежа на косата.
за още вкусни предложения, срещи със специалисти по здравословно хранене, интервюта с кулинарни блогъри и практични съвети харесайте страницата ни "Рецепти за здраве".
Коментари (0)
Вашият коментар