Ако на някого „панирана риба“ му звучи като нещо просто, значи не е ял хубав "фиш енд чипс" никога. За да се панира рибата като в професионален ресторант, са необходими малко повече усилия от това просто да я овъргаляме в яйца и брашно.
Предлагаме ви оригиналната английска рецепта за панирана риба, като за целта може да използвате всякаква бяла риба. Не се препоръчва да панирате твърде мазни риби, защото стават тежки и вкусът не е особено приятен.
Панировката, която ще научите днес, е близка до тесто. Представете си, че вашата риба всъщност ще се приготви в нещо като плик, в който тя ще стане мека и ще запази ароматите си. Използването на газирана вода в сместа за тесто помага да стане по-аерирана, докато бирата добавя вкус, а куркумата й придава красив златист цвят.
Необходими продукти:
50 г обикновено брашно
50 г царевично брашно
1 ч. л. бакпулвер
щипка сол
куркума
75 мл бира
75 мл газирана вода
около 1 литър слънчогледово олио за пържене
400 г филе от риба
Начин на приготвяне:
- Почистете рибните филета, като хванете от единия край и плъзнете ножа си под плътта до другия.
- Комбинирайте брашното, солта, бакпулвера и куркумата, след което направете кладенче в сухите съставки.
- Налейте газираната вода и бирата. Разбъркайте до рядко тесто без бучки.
- Загрейте олиото до 180°С, като напълните тигана до не повече от една трета.
- Междувременно овъргаляйте филетата в брашно и след това потопете рибата в тестото. Нанесете равномерно, повдигнете и оставете излишното да изтече.
- Спуснете внимателно рибата в горещото масло и пържете 5-8 минути в зависимост от дебелината.
- Извадете внимателно с помощта на голяма лъжица. Отцедете върху кухненска хартия.
Може да хапвате с пържени картофи за класически "фиш енд чипс", но задължително си направете и голяма купа със салата. Наздраве!
Коментари (0)
Вашият коментар