Запеканка от зрели домати
5 домата
250 г гъби
2 глави лук
1/2 ч.ч.ч ориз
1/2 връзка магданоз на ситно
5 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 яйце
5 с.л. кисело мляко
2 с.л. брашно
черен пипер
сол
по няколко листа джоджен и босилек на ситно
1 Сварете нарязаните гъби в леко подсолена вода и изцедете. Отрежете капачетата на доматите и ги издълбайте. Сотирайте лука и ориза в 3 с.л. олио, разредете с 1 ч.ч. вода.
2 Добавете червения пипер, зелените подправки, гъбите, вътрешността на доматите, осолете и налейте малко гореща вода. След като оризът поеме водата, напълнете доматите и ги захлупете с капачетата.
3 Наредете в намазнена тавичка. Ако остане от сместа, запълнете празнините между доматите. Поръсете с останалото олио, залейте с 1 ч.ч. гореща вода и печете на умерена фурна.
4 Малко преди ястието да е готово, залейте с разбитите с кисело мляко яйце и брашно. Печете до зачервяване.
Картофи с кашкавал
1 кг картофи
100 г масло
100 г настърган кашкавал
300 г бульон
черен пипер
сол
1 Обелете картофите, нарежете на колелца и осолете. В обилно намазана тавичка наредете половината от картофите, върху тях половината от настъргания кашкавал, поръсете с черен пипер и няколко парченца масло.
2 Отгоре наредете останалите картофи, кашкавала, маслото, черен пипер и залейте с бульона. Печете на умерена фурна.
Суфле от спанак
800 г спанак
50 г масло
2 ч.ч. прясно мляко
100 г брашно
6 яйца
100 г кашкавал
черен пипер
индийско орехче
сол
1 Сварете добре измития спанак, изцедете и пасирайте. Отделно пригответе сос бешамел от маслото, брашното и млякото. Смесете го със спаначеното пюре, жълтъците, разбитите на сняг белтъци, черен пипер, настъргано индийско орехче и сол.
2 Изсипете сместа в намазнена тавичка, поръсете с настъргания кашкавал. Печете 15 мин в умерена фурна.
Яйца със сметана на фурна
за 6 порции
6 пресни яйца
6 с.л. готварска сметана
30 г масло
20 стръка пресен лук на ситно
сол
черен пипер
Затоплете 6 гювечета и разпределете в тях загрятата леко сметана и лука. Счупете по едно яйце, овкусете със сол и черен пипер. Отгоре сложете по малко парченце масло. Загрейте фурната на 240?С и печете 6 мин. Сервирайте с препечен хляб.
Пудинг от карфиол
1 карфиол
1 масло
5 яйца
3 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. брашно
200 г кашкавал
1 връзка магданоз
черен пипер
сол
Сварете карфиола в леко подсолена вода, изцедете и го накъсайте на цветчета. Наредете в намазана с масло тавичка. Разбийте жълтъците, прибавете млякото, магданоза, половината от настъргания кашкавал, брашното, овкусете със сол и черен пипер. Внимателно разбъркайте с разбитите на сняг белтъци и изсипете върху карфиола. Отгоре поръсете с останалия кашкавал и маслото. Печете на водна баня в гореща фурна около 1 час.
Корейки
3 пакета бишкоти наполовина
1 масло
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. кристална захар
4 с.л. какао
2 ч.ч. смлени орехи
1 Разбийте маслото с пудрата захар и слепете две по две половинките на бишкотите. За да направите крема, смесете какаото, кристалната захар и вода. След като заври, потопете в него слепените бишкоти, а след това ги оваляйте в ядките.
Ситни бисквити
140 г брашно
100 г масло
3 с.л. пудра захар
бадеми на едро
кристална захар
Омесете тестото и разточете на кора. С чаша или формичка изрежете кръгчета, намажете отгоре със студена вода, посипете с бадеми на едро и кристална захар. Печете до порозовяване. След това слепете две по две с мармалад, поръсете с пудра захар и сервирайте.
Коментари (0)
Вашият коментар