Бриам – печени зеленчуци в зехтин (рецепта от гръцкия остров Икария)
1 голям патладжан на ивици
2 големи картофа на едро
4 малки тиквички на едро
2 глави лука наполовина
1 червена чушка на едро
1 зелена чушка на едро
2 домата на ситно
1 връзка копър на ситно
1/2 ч.ч. зехтин
щипка сол
1 ч.ч. натрошено сирене фета
Загрейте фурната на 200°С. В огнеупорен съд смесете всички продукти без сиренето. Покрийте с фолио и печете 1 час, като бъркате от време на време. Махнете фолио и печете още 1 час. Извадете от фурната и поръсете със сиренето. Сервирайте веднага.
Тортиля Еспаньола (картофен омлет от Испания)
4 картофа на кръгчета
3/4 ч.ч. зехтин
1 глава лук на шайби със същата дебелина като картофите
10 яйца
1 Загрейте зехтина на на средна температура и прибавете картофите. Уверете се, че са добре оваляни в мазнина. Гответе 10 мин, като често ги обръщате.
2 Добавете лука и овкусете със сол и черен пипер. Гответе, докато картофите омекнат и покафенеят леко. Извадете продуктите и оставете 5 мин настрана.
3 Сложете достатъчно зехтин в тавичка за печене, така че да покрие дъното и голяма част от стените йу. В купа разбийте яйцата и смесете с картофите. Овкусете със сол и черен пипер.
4 Прехвърлете в тавата. Печете на умерена фурна и на ниското ниво, докато яйцата започнат леко да стягат. Качете ястието на горното ниво и печете до готовност на яйцата.
Коментари (0)
Вашият коментар