Напишете дума/думи за търсене

Средиземноморската кухня - храна за дълголетие (+рецепти)

Бриам – печени зеленчуци в зехтин (рецепта от гръцкия остров Икария)

1 голям патладжан на ивици

2 големи картофа на едро

4 малки тиквички на едро

2 глави лука наполовина

1 червена чушка на едро

1 зелена чушка на едро

2 домата на ситно

1 връзка копър на ситно

1/2 ч.ч. зехтин

щипка сол

1 ч.ч. натрошено сирене фета

Загрейте фурната на 200°С. В огнеупорен съд смесете всички продукти без сиренето. Покрийте с фолио и печете 1 час, като бъркате от време на време. Махнете фолио и печете още 1 час. Извадете от фурната и поръсете със сиренето. Сервирайте веднага.

Тортиля Еспаньола (картофен омлет от Испания)

4 картофа на кръгчета

3/4 ч.ч. зехтин

1 глава лук на шайби със същата дебелина като картофите

10 яйца

1 Загрейте зехтина на на средна температура и прибавете картофите. Уверете се, че са добре оваляни в мазнина. Гответе 10 мин, като често ги обръщате.

2 Добавете лука и овкусете със сол и черен пипер. Гответе, докато картофите омекнат и покафенеят леко. Извадете продуктите и оставете 5 мин настрана.

3 Сложете достатъчно зехтин в тавичка за печене, така че да покрие дъното и голяма част от стените йу. В купа разбийте яйцата и смесете с картофите. Овкусете със сол и черен пипер.

4 Прехвърлете в тавата. Печете на умерена фурна и на ниското ниво, докато яйцата започнат леко да стягат. Качете ястието на горното ниво и печете до готовност на яйцата.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X