Имате у дома банани, които приличат на жирафи? Банани с кафявите петна, на които някои от нас се мръщят, но които са добри бойци срещу раковите клетки в тялото. Дори да не сте големи фенове на този прекалено зрял вариант на тропическия плод, не го изхвърляйте.
С тях може да направите страшни вкуснотии.
Бананово пюре, пържени банани, банани, пълнени с шоколад, бананова торта, бананов пудинг, бананов хляб с карамелена глазура... С бананите може да направите почти всичко, което ви хрумне. Предлагаме ви четири от най-разпространените му приложения в кулинарията.
1. Палачинки
Палачинките са перфектната среда за презрелите банани по няколко причини. Плодът придава божествено ухание на тези тестени изделия, може да ги използвате вместо брашно и са достатъчно сладки, за да не ползвате захар.
Намачкайте няколко банана, смесете с палачинковото тесто си и поръсете с малко канела. Поръсете с ядки, фъстъчено масло или кленов сироп и се отдайте на кулинарна вакханалия.
2. Овесени бисквити с банан
Едва ли може да се сбърка с комбинация от масло, захар, банан и овес. От нея се получава тотално вкусна закуска.
3. Бананов хляб с крем сирене
Има толкова много различни рецепти за бананов хляб, но тази с крем сирене е с няколко гърди напред. Няма да останете разочаровани.
Време за приготвяне: 90 минути
необходими продукти за банановия хляб:
1 чаша брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
1/2 чаена лъжичка сол
1 чаша пюре от много узрели банани
1 голямо яйце
1/2 чаша гранулирана захар
1/2 чаша кафява захар
1/2 чаша заквасена сметана
1/2 чаша разтопено кокосово масло
2 супени лъжици екстракт от ванилия
продукти за пълнежа:
1 голямо яйце
120 г крем сирене на стайна температура
2 супени лъжици захар
3 супени лъжици брашно
начин на приготвяне:
1 Загрейте фурната 175°C. Намазнете тава и поръсете с брашно.
2 За да направите тестото, комбинирайте брашното, бакпулвера, содата и солта.
3 Намачкайте бананите, добавете яйцата и разбъркайте. Прибавете двата вида захар, кокосовото масло, заквасената сметана и ванилията. Разбъркайте добре.
4 Смесете банановата микстура с тестото и бъркайте с миксер, докато се образува хомогенна смес.
5 За да направите пълнежа, комбинирайте крем сиренето, яйцето, захарта и брашното.
6 Изсипете 2/3 от тестото във формата. Изгладете с шпатула. Добавете внимателно и равномерно пълнежа. Прибавете останалото тесто, изгладете с шпатула.
Печете 30 минути на 175°C. След това намалете температурата на фурната до 160°C и печете още 15-20 минути, или докато горната част стане златиста, а клечката, с която проверявате средата, излезе суха от хляба.
4. Смути
Комбинирайте бананите с малко кокосово мляко и друг плод.
Правете с тях млечни шейкове с шоколад. Може да ги смесите с малко ром и бърбън.
-----
Може да използвате и техните обелки като градински тор и при ухапвания от насекоми.
Коментари (0)
Вашият коментар