необходими продукти:
2 кг свинско филе (8 порции)
1 счукана скилидка чесън
1 ч.л. свеж розмарин + няколко цели стръка
1 глава лук на тънко
2 с.л. балсамико
2 с.л. конфитюр от касис
500 мл зеленчуков бульон
сол
за ябълките:
50 г масло
1 малка глава лук на ситно
кората на 1 малък лимон
50 г галета
1 ч.л. розмарин
6 ябълки
начин на приготвяне:
1 Смесете чесъна, розмарина и 1 ч.л. сол. Натрийте месото и оставете настрани за 20 мин.
2 Поставете лука и стръковете розмарин в тефлонов тава. Върху тях сложете свинското, покрийте и стегнете с фолио. Печете в предварително затоплена на 220°C фурна 30 мин. След това намалете температурата до 190°C, махнете фолиото и печете още 20 мин.
3 За да приготвите ябълките, разтопете маслото и сотирайте в него лука за 10 мин. Махнете от огъня и добавете лимоновата кора, галетата и розмарина. Изрежете сърцевината на ябълките и напълнете с лучената плънка. Смесете балсамикото и конфитюра от касис, за да направите глазура.
3 Наредете плодовете около месото, намажете свинското с малко глазура, а с остатъка наръсете ябълките. Увеличете температурата до 200°C и печете непокрито още 25 мин. Малко преди да го извадите, полейте с месните сокове.
4 Излейте 1 с.л. от месната мазнина в бульона. Варете 6 мин. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете балсамико и конфитюр от касис на вкус. Гарнирайте с розмарин.
Касисът е богат на желязо, което е изключително важно за формирането на червени кръвни телца. Освен това този плод е пълен с витамини С и В, които са полезни за красотата на кожата.
Търсете сп. "Рецепти за здраве", за да имате винаги под ръка многообразие от вкусни и здравословни рецепти, както и съвети за готвене и хранене от нашите кулинари и здравни специалисти.
В новия брой ще ви подшушнем какви са правилата на идеалната здравословна вечеря, ще разберете как да се храните преди и след кардио тренировка.
Ще ви споделим най-примамливите рецепти за постни бисквити, както и ще открехнем вратата на периодичното гладуване или т.нар. фаст.
Ще продължим да ви запознаваме с азиатските кулинарни дебри благодарение на тайландската кухня, ще ви представим левурдата – суперхраната на келтите, ще ви предложим и меню за помладяване.
Традиционно сме помислили за вегетарианците и за тези от вас, които предпочитат нисковъглехидратното хранене.
Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.
Наш специален гост е Бени от блога In The Beni's kitchen, която с лекота върти от баници до нежни десерти, а на корицата ни изкушава желиран свински език, приготвен от Вики – перфекционист в кулинарията, която ни допуска до своя вкусен свят благодарение на Good to the last drop.
В броя ще откриете идеи за ефектни салати, питателни супи, вкусни предястия, впечатляващи основни гозби и фантастични десерти.
От д-р Бари Фурнаджиев ще научите чай от какво трябва да се пие задължително при грип и настинка. А рецептите, които не бива да пропускате, са над 100!
Коментари (0)
Вашият коментар