„Пържени“ картофи с белтъци
необходими продукти:
7 картофа на пръчици
2-3 белтъка
шарена сол
2 скилидки счукан чесън
червен пипер
начин на приготвяне:
1. Смесете белтъците с подправките и оваляйте с тях картофените пръчици.
2. Наредете картофите върху тава, постлана с хартия за печене, и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за половин час.
Може да ги запечете и само с белтъци и сол или с подправки по избор.
„Пържени“ картофи с гхи
необходими продукти:
7 картофа на кръгчета
3 с.л. масло гхи
2 скилидки счукан чесън
стръкче розмарин
сол
начин на приготвяне:
1. Ако нямате масло гхи, може много лесно да си го приготвите сами. Сложете в дълбок съд буца масло (количеството няма значение) и го разтопете върху котлона на слаб огън. Когато маслото се разтопи, на повърхността му ще се образува пяна. Трябва с решетъчна лъжица да изгребете цялата пяна. Когато маслото изстине, го сложете в буркан и вече може да го държите дори извън хладилника.
2. В подсолена вряща вода сварете картофите за 5-10 минути в зависимост от дебелината, с която сте ги нарязали.
3. Извадете ги и ги подсушете с кърпа или кухненска хартия.
4. В керамичен тиган стоплете маслото гхи и оваляйте в него картофите. Оставете ги на среден огън около 5 минути и подправете с чесън, розмарин и сол.
Малък трик:
Тъй като е много важно от здравословна гледна точка картофите да не са прекалено солени, ви предлагаме начин, по който изобщо няма да има нужда да посягате към солницата. Съчетайте ги с някакъв сос, например песто, което може сами да си направите. Него може да го ползвате не само за картофите, но и като сос за спагети, страхотно допълнение към салатата с домати и много други.
Коментари (0)
Вашият коментар