Оптималното храносмилане зависи от редица фактори, най-важният от които е правилното комбиниране на храните, известно с по-популярното име разделно хранене. Съблюдаването на принципите му до голяма степен удовлетворява и изискването за спазване на алкално-киселинното равновесие в организма. Не си даваме сметка, но храносмилането отнема повече енергия, отколкото например тичането, плуванено или колоезденето. Отговор на въпроса кои храни не са подходящи едни за други дава д-р Райна Стоянова.
Храната преминава през стомаха в последователността, в която е приета, стомахът се пълни постепенно – пласт по пласт. Салата, основно, десерт се разполагат в стомаха една след друга, като в зависимост от вида на храната смесването със стомашния сок отнема различно време. Ако то е твърде бавно, храната ферментира още в стомаха, в онези негови части, в които тя не е в контакт със стомашния сок. Това е причината хапване на десерт или плод за десерт да води до ферментация - стомахът е пълен и захарите от десерта или плода не могат да осъществят контакт със стомашния сок.
Коментари (0)
Вашият коментар