Необходими продукти:
2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. кардамон
1/2 ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/4 ч.ч. масло
1 ванилия
8-10 разполовени смокини
1/2 ч.ч. нарязани бадеми
2 с.л. захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Включете фурната на 190°С. Разположете решетката на средно ниво. Намажете с мазнина и поръсете с брашно подходяща форма за печене.
2. Смесете в купа брашното, содата, бакпулвера, солта, кардамона и захарта. В отделен съд разбийте киселото и прясното мляко, яйцата и маслото. Добавете ванилията. Излейте наведнъж течните съставки към сухите и разбъркайте. Прехвърлете тестото в съда за печене и го гарнирайте отгоре с разрязаните смокини, които е добре да натиснете леко, за да потънат до половината в тестото, бадемите и захарта.
3. Печете около 20-25 мин и проверете готовността с клечка.
Преди да нарежете кейка, оставете го да се охлади напълно на стайна температура.
Почерпете се с още вкусни и полезни идеи от списание "Рецепти за здраве".
Коментари (0)
Вашият коментар