Необходими продукти:
За блатовете:
6 белтъка на стайна температура
300 г захар
1 ч.л. оцет
щипка сол
За крема:
1 кутия маскарпоне
1 малка заквасена сметана
4-5 ч.л. течна сметана
70 г захар
1 ванилия
За украсата:
500 г сезонни плодове
Начин на приготвяне:
1. Разделете внимателно белтъците от жълтъците. Купата, в която ще биете белтъците, трябва да е идеално чиста и суха. Прибавете постепенно към белтъците 2/3 от захарта, оцета и солта и разбивайте с миксер, докато получите пухкава пяна, която при обръщане на купата не тече и не се разлива. Накрая добавете останалата захар и разбъркайте хубаво с дървена лъжица.
2. Нагрейте фурната и застелете тава с хартия за печене. Разпределете върху нея целувчената смес от белтъци и захар във формата на два големи кръга. Трябва по средата на кръговете сместта да образува лека вдлъбнатина, защото там ще поставите крема.
3. Намалете фурната до 110 градуса и поставете блатовете да се пекат за час и половина (по-скоро се получава сушене).
4. За крема разбийте с миксер маскарпонето и двете сметани заедно със захарта и ванилията.
5. Когато извадите блатовете, ги оставете да изстинат напълно. Когато са студени, ги намажете с по половината от крема и отгоре украсете с плодове по желание.
Тази торта е най-добре да се консумира веднага, защото на следващия ден блатовете вече ще са поели крема и няма да са така хрупкави.
Коментари (0)
Вашият коментар