Статистиката за смъртността от диабета и неговите усложнения го превърна в истински проблем за общественото здраве. Промяната към по-здравословен модел на хранене се превърна в основна мярка за превенция и лечение. Но работи ли вегетарианската диета при пациенти с диабет?
Какво е вегетарианска диета?
Вегетарианската диета включва всички храни от растителен произход и изключва меса и техните производни. В зависимост от степента на изключване те се разделят на следните видове:
Веган: В който не се консумира животинска храна.
Лактововегетарианец: Освен зеленчуци се консумират яйца, мляко и млечни продукти.
Лактовегетарианец: Включва само мляко и неговите производни като храни от животински произход, но не и яйца.
Малки вариации: Ововегетариански (яйца и зеленчуци) и полувегетариански (разрешени са риба и птици).
Как вегетарианската диета влияе върху диабета?
Лечението на диабета се основава на 3 основни стълба: здравословна диета, редовна физическа активност и лекарства. Първите две се прилагат превантивно.
Вегетарианските модели на хранене са с ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол и натрий. Те също са с високо съдържание на фибри, калий и ненаситени мастни киселини. Вегетарианската диета може да поддържа контрол на кръвната захар, да регулира телесното тегло и да намали усложненията на заболяването.
Ползите от вегетарианската диета за пациенти с диабет
Както при диабет тип 1, така и при диабет тип 2 може да има полза от вегетарианската диета. Стига да се следват няколко принципа при планирането му.
Контролира телесното тегло
Вегетарианските планове за хранене са с по-ниско съдържание на калории в сравнение с конвенционалните. Това благоприятства загубата на тегло при пациенти със затлъстяване и диабет, регулирайки индекса на телесна маса.
Чрез поддържане на добър контрол на теглото, кръвната захар има тенденция да се нормализира. Рискът от чести усложнения на диабета е намален.
Намалява сърдечносъдовите усложнения
Веган диетите са без холестерол и с ниско съдържание на наситени мазнини, които се считат за сърдечно-съдов защитен фактор. Също така по-високото съдържание на диетични фибри може да регулира повишените нива на липидите в кръвта.
Контролира кръвната захар и инсулиновата реакция
Зеленчуци, пресни плодове, бобови растения, пълнозърнести храни и ядки могат да помогнат за контролиране на кръвната захар и да подобрят отговора на инсулина.
Въпреки това прекомерната консумация на определени зеленчуци и други продукти, особено тези, богати на прости захари и нишесте (хляб, ориз, картофи, преварени тестени изделия), може да повлияе негативно на кръвната захар.
Съвети за планиране на вегетарианска диета за пациенти с диабет
Първият съвет за спазване на вегетарианска диета при диабет е да се консултирате с диетолог, който индивидуално ще оцени здравословното ви състояние. Освен това ще установи калорийните нужди от макро- и микроелементи, които трябва да се приемат по време на диетата.
В случай че диетата не е строго вегетарианска...
- Ако са включени яйца, препоръчително е да се използват около 5 белтъка на седмица, тъй като те не съдържат мазнини. Но също така е позволено да се ядат около три жълтъка седмично, а в случай на високи липиди в кръвта - само два.
- Сирената трябва да са постни или обезмаслени.
- Рикотата или изварата могат да бъдат добър избор, тъй като съдържат ниски стойности на наситени мазнини. - Прясното мляко и киселото мляко трябва да са нискомаслени.
- Ако белите меса са разрешени в диетата, се препоръчват мазни риби като сьомга, скумрия, сардини или риба тон. Те съдържат високо съдържание на омега-3, които предотвратяват сърдечносъдови заболявания.
Птичето месо трябва да се приготвя без кожата и за предпочитане с постни разфасовки. Препоръчва се печене, печене или скара, за да се избегне използването на мазнина при готвене.
Изберете зеленчуци с нисък гликемичен индекс
Гликемичният индекс (ГИ) на дадена храна е число, което показва скоростта, с която тя повишава кръвната захар. Тази стойност се сравнява с референтен елемент, който може да бъде глюкоза или бял хляб.
Има храни от растителен произход с висок ГИ, тоест бързо повишават кръвната захар. Поради тази причина те трябва да се избягват при пациенти с диабет.
Според Американската диабетна асоциация хлябът, захарта, картофите, тиквата, белият ориз, пшеничното брашно, ананасът и пъпешът имат ГИ над 70. Докато кафявият ориз, овесените трици, бобовите растения, морковите и повечето плодове имат нисък ГИ (по-малко от 55).
Консумирайте зеленчуци, богати на фибри
Фибрите са хранително вещество с признати ползи за здравето. В случай на разтворими фибри те могат да регулират скоростта на усвояване на въглехидратите. По този начин той е в състояние да контролира кръвната захар.
Пектинът, слузните вещества и бета-глюканите са примери за разтворими фибри. За да ги увеличите в диетата си, яжте бобови растения, като боб, леща, грах и нахут.
Включете всички плодове с изключение на авокадо, маслини, диня и ананас. Изберете също пълнозърнести храни като киноа, овес, ечемик и амарант.
Що се отнася до приема, Американската диабетна асоциация препоръчва между 20 до 35 г на ден фибри за контролиране на захарта и инсулина при пациенти с диабет. Поради тази причина се препоръчва да ядете следното:
- 3 дневни порции зеленчуци: домати, краставици, моркови, карфиол, броколи, зеле, тиквички, артишок и спанак;
- 2 порции плодове: ябълки, сливи, грозде, круши, праскови, киви, грейпфрут, горски плодове;
- 5 порции пълнозърнести храни;
- 4 до 5 порции бобови растения;
Бобовите растения заемат място в диетата на болния от диабет. Четири до пет порции на ден биха били идеални.
Използвайте правилния вид и количество мазнини
Въпреки че растителните масла съдържат незаменими мастни киселини и омега-3, количеството, установено от здравния специалист, трябва да се консумира. Освен това мазнините и маслата са източник на енергия. Един грам осигурява 9 калории, което е повече от двойно повече от това, което протеините и въглехидратите могат да осигурят.
Трябва да избягвате пържени храни, дресинги с масло, авокадо, фъстъчено масло, маслини и сметана. Не забравяйте да използвате за предпочитане зехтин.
Разпределете въглехидратите едновременно
Разпределението на броя на приеманите въглехидрати през деня трябва да бъде еднакво всеки ден, включително интервали от време. Редовността влияе положително върху контрола на кръвната захар. Такова разпределение на въглехидратите не е приложимо за всички пациенти. Това ще бъде решено от специалист по хранене.
Предотвратява дефицита на определени хранителни вещества
Витамин B12 е микроелемент, намиращ се в храни от животински произход, особено мляко, кисело мляко и яйца. При веганите може да има дефицит на този витамин и затова е препоръчително да приемате добавки в дози от 5 микрограма дневно.
Вегетарианска диета за пациенти с диабет
Когато планирате вегетарианска диета за пациенти с диабет, трябва да имате предвид всеки от горните съвети. Менюто на този модел варира от 1200 до 1600 калории на ден.
Закуска: 1 тост от пълнозърнест хляб със сотиран спанак, манголд и зехтин, 3/4 чаша неподсладени овесени люспи, цяла ябълка и кафе.
Предиобедна закуска: салата от пресни плодове
Обяд: 1/2 чаша сотиран спанак с кедрови ядки, 1 чаша задушена леща с кафяв ориз, плодово шишче, неподсладен студен чай.
Следобедна закуска: 1/4 чаша сушени плодове и ядки.
Вечеря: 3/4 чаша бланширан къри ориз с гъби и нахут, 1 чаша сотирани тиквички, патладжан и чушка, 1 плодово шишче.
Коментари (0)
Вашият коментар