Напишете дума/думи за търсене

Сърбите ще ви нагостят със скара и салата от целина (+рецепта)

Ястията в сръбската кухня са пищни и обемисти. Те засищат още щом ги видиш в чинията пред теб. Като съставките им не са трудни за откриване и купуване, не изискват и много средства. Подправките, които най-често се използват са пипер, босилек, хрян, копър. Продуктът, който най-често се готви по тези земи е месото. То се сервира поне веднъж на ден. Местните поднасят на трапезата основно месо със много зеленчуци. А всеизвестната сръбска скара представлява смес от нарязано свинско и говеждо месо, подправено с чесън и чушки. Скарата се пече на плоча и се гарнира с лук. Този специалитет се приготвя във всички части на Сърбия. Той е национална гордост и емблема на традиционната кухня.

Едно от известните ястия в нашата съседска държава се нарича айвар. Това е лютеница от червени чушки и патладжани и е много вкусна. Айвар може да направите от 1 кг червени чушки, 500 г патладжани, 150 мл олио, 2 скилидки чесън, сол, черен пипер, оцет.
Първо патладжаните и чушките се изпичат и обелват. След това се нарязват на ситно. Добавят се пресованите скилидки чесън, олиото и се подправят със сол, смлян черен пипер и оцет. Сместа се вари на тих огън, докато се сгъсти. Сърбите пълнят айвара в буркани за зимата и го хапват студен.

Съседите ни обичат да хапват салата от целина. За целта настъргват на ренде целината. За да не потъмнее веднага сипват лимонов сок и сол на вкус, като преди сервиране добавят квасена сметана и разбъркват всичко. Правят и салата от сирене, като то се размачква с помощта на вилица. Настъргва се чесън или се счуква, и заедно с останалите подправки като червен пипер, черен пипер и вегета се добавят към сиренето, разбърква се всичко и постепенно се прибавя и олио. Оформя се в голяма салатиера и се украсява с маслини, нарязани червени и зелени чушки, краставици. Оставя се за няколко часа в хладилник преди поднасяне и се получава прекрасна разядка, която се поднася с ракия или с вино.

На сърбите им харесва да приготвят боб със свинско и наденица, заек, зрял фасул с месо, яхния с чесън, мариновано пиле, пилешки гулаш. Много им се услажда и пиле в сос с чушки и гъби, и разбира се плескавиците, които са популярни по цял свят.
За десерт местните обичат да приготвят сладкиши и торти по стари рецепти с яйца, орехи и шоколад, който те много тачат.


Боб в гърне

Богато на протеини

лесно
4 порции
100 мин

За една порция:
430 ккал
мазнини 10 г
въглехидрати 16 г
фибри 7 г
протеини 19 г

необходими продукти:
500 г зрял фасул
250 г свинско месо
200 г наденица
100 г лук
50 г моркови
1 дафинов лист
1 скилидка чесън
150 мл бяло вино

начин на приготвяне:
1 Сварете фасула. Нарежете на малки парчета свинското месо и го запържете. Прибавете накълцания лук и счуканата скилидка чесън. Похлупете месото и го оставете да се задушава, докато омекне.
2 След като фасулът е врял 2 часа, сипете подправките (дафинов лист и черен пипер) и нарязаните на кръгчета моркови. Щом фасулът и месото станат готови, ги изсипете в подходящ съд. Полейте с виното и малко олио или мас, и задушете ястието още 20 мин. Сосът трябва да се сгъсти и едва да покрива фасула
3 Запържете леко нарязаната наденица.
4 Всички продукти заедно сьс зелените подправки по избор изсипете в огнеупорен съд и запечете във фурната около час. Ако отгоре се образува коричка, разбъркайте. Излишната течност трябва да се извари.

Поднесете ястието в керамично гърне.

За още вкусни предложения харесайте страницата ни "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X