Напишете дума/думи за търсене

Телешко балти

Балти е индийско ястие с къри от района на Кашмир, което обикновено се сервира с хляб.

необходими продукти за 4 порции: 
2 супени лъжици слънчогледово олио
1 червена чушка
3 средно големи домата
1/2 лимон
1 глава лук
500 г крехко телешко месо
1 скилидка чесън
1 парче пресен корен от джинджифил (4 см)
1 прясна червена чушка чили
1 зелена чушка
1 супена лъжица гарам масала 
1 чаена лъжичка смлян кимион сол

За украса: 3 супени лъжици кокосови стърготини
За сервиране: 4 хляба наан

начин на приготвяне:
1 Загрейте фурната на ниска температура. Нагорещете 1 супена лъжиц" олио в тиган. Обелете лука, нарежете го на тънки шайби и го запържете на силен огън
3-4 минути.
2 Междувременно нарежете месото на много тънки ивици. Почистете и счукайте чесъна, обелете и настържете джинджифила. Измийте чушката чили, отстранете семената и я нарежете. Добавете всичко към лука и запър-жвайте 5 минути, като от време на време разбърквате, докато телешкото леко промени цвета си. Свалете от котлона и извадете месото от тигана. Поддържайте го топло в предварително загрятата фурна.
3 Изплакнете чушките, отстранете семената и ги нарежете на тънки ивици. Добавете ги в съда заедно с остана лото олио и гответе още 3 минути, като често разбърквате.
4 Измийте и нарежете доматите, из стискайте сока на лимона и загрейте грила на висока температура.
5 Прибавете гарам масалата и ки-миона в тигана и запържете 1 минута, като разбърквате непрекъснато. Сипете доматите, лимоновия сок и малко сол и задушавайте 3-4 минути, като бъркате. Ако сместа стане прекалено суха, добавете малко вода.
6 Поръсете хляба с вода и запечете в грила по 1 минута от всяка страна. Върнете телешкото в тигана и го загрейте добре. Поръсете с кокосовите стърготини и сервирайте с хляба.

Ястието осигурява витамини от групата В, витамини А, С, Е, фолат, калций, желязо, селен и цинк.

Кулинарен съвет
Наан е плосък индийски хляб, който се пече върху стените на фурна тандури. За да постигнете подобен резултат вкъщи, поръсете хляба с вода, преди да го затоплите в грила.

за още вкусни предложения харесайте нашата фейсбук страница "Рецепти за здраве".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X