Блогът на Ани Шакарян-Маринова не бива да се гледа на гладен стомах, защото мигом ще пожелаете нейната баница със солена тиква, патладжанените рулца с моцарела, свинското роле с карамелизирани ябълки или сладичкото клафути с кайсии. Вече близо 8 години блогът й „Вкуснотека” дава идеи на изкушените в кулинарията и особено на почитателите на арменската кухня. А всичко започва след раждането на дъщеричката й Аида.
Ани, каква е причината да направиш свой кулинарен блог?
Кулинарията се превърна в хоби и страст за мен, когато се роди голямата ми дъщеря Аида и останах по майчинство у дома. Открих няколко интересни блога, които непрестанно ме вдъхновяваха и ме подканваха да готвя нови и разнообразни блюда. Започнах да експериментирам. Разбрах, че ми се отдава. Доставяше ми удоволствие, беше нещо като терапия или медитация за ума. През май 2010 г. събрах кураж и създадох моята библиотека от вкусове, кръстих я „Вкуснотека“ и вече 4 години тя е моето трето дете, което отглеждам с много любов и страст.
Колко рецепти вече имаш в блога си?
„Вкуснотека” се развива непрестанно. Новите рубрики в нея са „Рецепти за мултикукър уреда”, „Храната и виното”, разбира се, „Арменски рецепти” и „Меню за гости”, в която представям идеи за готови цели менюта. Горда съм, защото всяка рецепта в блога е лично приготвена, снимана и поднесена от мен на читателите ми. Във всяка има частичка от мен и от моя мироглед. Като една истинска арменка, а арменците са известни с това, че обичат хубавата храна. Най-много са рецептите за основни ястия, а след това, разбира се, са десертите. Много обичам да правя торти за семейството ми, за приятели и близки. Напоследък новата ми страст са шоколадът и декорациите с него. Не ползвам фондан.
Как се чувстваш, като готвиш? И защо обичаш да експериментираш?
Готвенето ме успокоява, вдъхновява ме и ме прави щастлива. Преди време изкарах тежък грип и в момента, в който не се чувствах добре, ми дойде музата да творя. Тогава направих една от най-красивите си торти, декорирана с дантела от шоколад. Всяка нова рецепта е като магия за мен. Удовлетворението да видя крайния резултат и усмивките по лицата на семейството ми е огромно, а най-голяма радост ми носи заветното: „Много е вкусно, мамо!“, от децата. Някои рецепти и мои експерименти не виждат бял свят, защото не са минали теста.
Обичам да бъда оригинална и държа всички рецепти в блога да са наистина вкусни.
Кои са любимите ти български ястия?
От българската кухня обичам бавно печени ястия в гювеч, домашно приготвена баница и руло „Стефани”. Баницата приготвям, като редя две фини кори, отгоре натрошено сирене и така, докато свършат продуктите. Нарязвам, поливам с разтопено масло, заливам с прясно мляко и яйца и пека. Поднасям я с пудра захар и кисело мляко за закуска.
Какво диетично ястие би направила, ако имаш нужда от разтоварване?
В блога може да намерите много диетични ястия, приготвени без месо, без сметана, печени на фурна с различни зеленчуци. Любимите ми са запеканка от червени чушки със заливка от яйца и прясно мляко, както и пълнозърнестият здравословен киш с тиквички, патладжани и домат, италианската капоната и всички здравословни предложения с киноа – салати, запеканки, кюфтенца. Когато съм на облекчен режим, често приготвям и риба.
Когато ти идват гости, имаш ли изпитани ястия, които поднасяш, или
не се страхуваш да експериментираш?
Винаги се съобразявам с вкусовите предпочитания на гостите ми. Знак на гостоприемство е да опечеш домашен хляб. Ароматът му подканя към трапезата и създава усещане за уют.
Едно от любимите ми ястия за гости е пай с пиле и гъби, с коричка от бутер тесто. Винаги е успешен. Обичам да приготвям и бавно печено шпиковано телешко със запечени на фурна картофки с масло и розмарин, както и лазаня. Салатите са нетрадиционни и богати на вкусове – изобилстват от различни видове марули, винаги чесън, орехи, сушени боровинки, чушки, авокадо и домати. Любими десерти са ми чийзкейкът, бисквитената торта и тортите с шоколадов мус.
А без кои подправки не можеш?
У дома никога не оставам без пресни подправки като розмарин, босилек, мащерка и мента.
Когато пътуваш в чужбина, купуваш ли си продукти, свързани с готвенето?
При посещението ми в Рим си купих цветна паста и трюфели, а в Истанбул - лют червен пипер, традиционен за турската кухня.
Коя е любимата ти чужда кухня и кое ястие ти е много вкусно?
Обичам много арменската кухня. За мен тя е уютна и комфортна храна. Любимите ми ястия от нея са силкме (редени печени и пържени червени чушки и пържени патладжани със задушено телешко месо, запечени в доматен сос на фурна), карнъ ярък (пълнени патладжанени лодки с кайма и домати) и долма (пълнени червени чушки с мляно месо и ориз, запечени на фурна в доматен сос). Харесвам много и средиземноморската кухня.
Кои са любимите ти готвачи или блогове?
Любимите ми топготвачи са духовитият и талантлив Джейми Оливър, удивителната Лорейн Паскал, както и Анабел Ленгбайн. На българската кулинарна сцена съм верен последовател на прекрасната Йоли Делибозова, от която съм научила много. Разбира се, блог обществото е много голямо и разнообразно и непрестанно черпим взаимно вдъхновение един от друг.
Сочни пилешки кюфтета с плънка от моцарела
необходими продукти за пилешката кайма:
600 г пилешки гърди
3 стръка пресен лук
3 стръка пресен чесън
1 яйце
1 мокра филия хляб
50 г настърган пармезан
черен пипер
сол
зехтин
за плънката:
125 г сирене моцарела
2 сварени яйца
2 с.л. настъргано твърдо масло
няколко стръка пресен магданоз и копър
черен пипер
сол
начин на приготвяне:
1 Сварете две яйца.
2 Пасирайте пилешкото месо в блендер и го прехвърлете в купа. Добавете нарязаните на ситно пресен лук и чесън, яйцето, настъргания пармезан, наронената филия мокър хляб, черния пипер и солта и омесете добре с ръка.
3 Пригответе плънката, като настържете на ренде сиренето моцарела, 2 с.л. твърдо масло и двете сварени яйца. Добавете нарязаните на ситно копър и магданоз. Поръсете с черен пипер и сол на вкус, и разбъркайте добре.
4 Пригответе голяма чиния. Намокрете ръцете си. Вземете топка от пилешката кайма и я сплескайте. Сложете по средата лъжица от плънката и притворете краищата, така че да запечатате кюфтето. Поставете в чинията. По същия начин оформете и останалите кюфтета.
5 Загрейте тиган с капка-две зехтин. Поставете кюфтетата и ги гответе, докато покафенеят от едната страна. След това внимателно ги обърнете от другата страна. Изпечете ги равномерно. Отнема няколко минути.
6 Поднесете кюфтенцата топли с гарнитура по желание.
Бърза шоколадова торта без печене
необходими продукти:
1 пакет маслени бисквити
125 г масло
180 г качествен шоколад (150 г натурален и 30 г млечен)
100 г смлени орехи
100 г предварително накиснати стафиди
1 капачка ром или коняк
2 с.л. натурално какао
2 с.л. пудра захар
4 с.л. заквасена сметана
кокос за поръсване
начин на приготвяне:
1 Накиснете стафидите в малко вода.
2 Стопете шоколада на водна баня.
3 Стопете маслото на бавен огън.
4 Натрошете бисквитите с ръце в купа. Залейте ги с разтопеното масло и хубаво ги разбъркайте.
5 Добавете накиснатите стафиди и смлените орехи (или накълцани с нож).
6 Поръсете с капачка коняк или ром.
7 Полейте с разтопения шоколад и разбъркайте всичко добре. Поръсете с какаото и пудрата захар. Накрая добавете 4 с.л. заквасена сметана и бъркайте до хомогенност.
8 Изсипете сместа в малка тавичка или форма със свалящ се ринг. Заравнете, поръсете с кокосови стърготини и охладете за 1 час, преди да поднесете.
Коментари (0)
Вашият коментар