Напишете дума/думи за търсене

Албанската кухня изобилства от царевица, ориз и риба (+рецепти)

Кухнята на албанците е повлияна от византийци, венецианци, араби, гърци и римляни. Често срещани на масата са царевицата и оризът. В дневното меню се включват и различни видове козе и овче сирене.

Рибата с картофи е едно от най-популярните ястия в Албания. Прави се, като килограм риба се почиства от люспите и от вътрешностите, измива се и се нарязва на горе-долу еднакви парчета. Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кръгчета. Нареждат се в намазана със зехтин тава и се поръсват със сол и черен пипер. Върху картофите се разпределят парчетата риба и разрязани на четири части обелени домати. Поръсва се със ситно нарязан чесън, залива се със зехтин, вино и малко вода, и се пече 40 минути на 175 градуса.

Друго характерно ястие е пиле с орехов сос. Пилето се измива и се нарязва на части, поръсва се със сол и черен пипер. Слага се в намазана с олио тава, полива се с олио и се пече на 175 градуса, като периодично се полива със соса от печенето. Сосът от орехи се приготвя, като 2 с.л. брашно се запичат на сух тиган, разреждат се с 300 г горещ пилешки бульон и се разбърква така, че да няма бучки. Добавят се 500 г смлени орехи, 50 г масло, нарязан на ситно чесън, сол и черен пипер. Печеното пиле се полива със соса и се задушава под капак 10 минути. Сервира се със сварени картофи или с ориз и при желание може да се поръси със зелени подправки.

Друго любимо ястие по тези земи е кисело мляко на фурна. Прави се от крехко агнешко месо, запечено с много подправки, и кисело мляко. Традиционно ястие в Албания е баницата с всякакъв вид зарзават, месо или брущула (вид вита баница със захар и орехи). Важно място в храната на албанеца заема салцата. Това е смес от кисело и прясно мляко, към която се прибавя извара и се оставя да ферментира. Маслото се използва най-много при пържене. Албанска поговорка гласи, че „с масло и камъкът се яде".

Местните много обичат и феркезе - нещо като нашия миш-маш, но с мръвки от младо телешко.
За планинското население е обичаен царевичният хляб. И тъй като осигуряването му на трапезата се дължи на неимоверен труд, съществува ритуал, при който домакинът го разчупва на масата, като го разделя между присъстващите, а едва след това се поставят останалите ястия.

Предпочитан аперитив в Албания е раки или раки манаш - нашата ракия. Кафето и чаят обикновено се поднасят в късния следобед с дребни сладки и ядки. Местните обичат да хапват и ематур - кейк с бадеми, нарязани във формата на диамант. Или кабуни – сладкиш със стафиди, канела и ориз.


Доматена супа от Тирана

Богато на ликопен

лесно
4 порции
35 мин

За една порция:
250 ккал
въглехидрати 4 г
фибри 15 г
протеини 3 г

необходими продукти:
400 г домати
1/5 масло
100 г бяло вино
няколко чери домата
сметана
магданоз и риган

начин на приготвяне:
1 В кипнала леко подсолена вода сложете нарязаните на кубчета обелени домати. След три-четири минути прибавете маслото, бялото вино, чери доматите.
2 След още пет-шест минути дръпнете супата от огъня и прибавя сметана, магданоз и риган на вкус.
Поднесете супата с крутони.

За още вкусни предложения харесайте страницата ни "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X