Напишете дума/думи за търсене

Шведската кухня се гордее със своята херинга с горчица и маринован лук (+рецепти)

Шведите обичат салати с цвекло. Една от тях се прави като риба, цвекло, картофи, краставици и и лук се нарязват на дребни кубчета. Всичко се разбърква добре. Салатата се овкусява със заливка, която се прави като се обелва и пресова чесън. Към него се добавя 140 г заквасена сметана, 1 с. л. лимонов сок, 1 скилидка чесън, 1 ч. л. мед, сол, смлян черен пипер.
При гъста консистенция се добавя малко прясно мляко.

Предпочитано основно ястие за шведите са кюфтенцата на Карлсон. Те се правят като филии хляб се накисват в млякото за 10 мин. В малък тиган на тих огън се разтопява кравето масло и се запържва лук с щипка сол до омекване. Лукът леко се охлажда и се прехвърля в голяма купа. Прибавят се хляба, два вида кайма, подправки и сол. Съставките се омесват добре, след което се оформят кюфтенца с големина на орех. В голям тиган се сгорещяват 2-3 с. л. олио. Кюфтенцата на Карлсон се изпържват до златист цвят от всички страни. Прехвърлят се в огнеупорна тава и се съхраняват в топла фурна. Поднасят се полети със сос от брашно, телешки бульон и течна готварска сметана. А компания на трапезата правят на картофено пюре, пържени картофи или друга любима гарнитура.

Друго предпочитано ястие е „Изкушението на Янсон" - от печени картофи, лук, маринована цаца, натрошен хляб и сметана.

Малко странно за нашия вкус, но любимо на местните е ястие е от карамелизирани ябълки с червено зеле. Прави се като зелето се нарязва на ивици. Ябълките се обелват и нарязват на 6 или 8 части. В тиган се загрява мазнина (2 с. л. олио), прибавят се ябълките и ситно нарязан чесън. Задушават се около 5-7 мин. Прибавя се захар и се задушава, докато не се разтвори захарта. Сипва се бял оцет и се разбърква внимателно. Сместа се маха от огъня и се прибавя към зелето. Полива се с балсамов оцет и 1 с. л. олио. Карамелизираните ябълки с червено зеле се подправят със сол и смлян черен пипер.

Деликатес по тези земи е херингата. Обикновено началото на обеда или вечерята се поставя с ферментирала херинга, съчетана с горчица, маринован червен лук и стрит черен пипер. Херингата може да се сервира с пресни картофи, овкусени с копър.
От десертите, любими на местните са сладкиши с къпини, ябълков пай с ванилов крем или прясно изпечени канелени кифлички.

Картофи по шведски
Богато на антиоксиданти

лесно
4 порции
40 мин

За една порция:
360 ккал
мазнини 4 г
въглехидрати 23 г
протеини 6 г
фибри 7 г

необходими продукти:
6 по-големи картофи
олио
100 г масло
1 глава чесън
морска сол
черен пипер
галета

начин на приготвяне:
1 Измийте картофите и ги обелете. Всеки картоф нарежете с подходящ нож на ветрило – на тънки резенчета на малко разстояние едно от друго, като не слизате с ножа до долу, за да може картофите да стоят цели и да не се разпадат.
2 Подредете нарязаните картофи в намазнена тава и покрийте с част от маслото всеки. Сложете да се пекат в предварително загрята силна фурна за 25 мин. Извадете тавата и поръсете картофите с морска сол и черен пипер.
3 Между резените на картофите разпределете тънки филии нарязан чесън. Поръсете с галета и отново добавете тънки парченца масло върху всеки картоф. Доопечете картофите за още 20 мин.
Сервирайте картофите топли.


За още вкусни предложения харесайте страницата ни "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X