Шведите обичат салати с цвекло. Една от тях се прави като риба, цвекло, картофи, краставици и и лук се нарязват на дребни кубчета. Всичко се разбърква добре. Салатата се овкусява със заливка, която се прави като се обелва и пресова чесън. Към него се добавя 140 г заквасена сметана, 1 с. л. лимонов сок, 1 скилидка чесън, 1 ч. л. мед, сол, смлян черен пипер.
При гъста консистенция се добавя малко прясно мляко.
Предпочитано основно ястие за шведите са кюфтенцата на Карлсон. Те се правят като филии хляб се накисват в млякото за 10 мин. В малък тиган на тих огън се разтопява кравето масло и се запържва лук с щипка сол до омекване. Лукът леко се охлажда и се прехвърля в голяма купа. Прибавят се хляба, два вида кайма, подправки и сол. Съставките се омесват добре, след което се оформят кюфтенца с големина на орех. В голям тиган се сгорещяват 2-3 с. л. олио. Кюфтенцата на Карлсон се изпържват до златист цвят от всички страни. Прехвърлят се в огнеупорна тава и се съхраняват в топла фурна. Поднасят се полети със сос от брашно, телешки бульон и течна готварска сметана. А компания на трапезата правят на картофено пюре, пържени картофи или друга любима гарнитура.
Друго предпочитано ястие е „Изкушението на Янсон" - от печени картофи, лук, маринована цаца, натрошен хляб и сметана.
Малко странно за нашия вкус, но любимо на местните е ястие е от карамелизирани ябълки с червено зеле. Прави се като зелето се нарязва на ивици. Ябълките се обелват и нарязват на 6 или 8 части. В тиган се загрява мазнина (2 с. л. олио), прибавят се ябълките и ситно нарязан чесън. Задушават се около 5-7 мин. Прибавя се захар и се задушава, докато не се разтвори захарта. Сипва се бял оцет и се разбърква внимателно. Сместа се маха от огъня и се прибавя към зелето. Полива се с балсамов оцет и 1 с. л. олио. Карамелизираните ябълки с червено зеле се подправят със сол и смлян черен пипер.
Деликатес по тези земи е херингата. Обикновено началото на обеда или вечерята се поставя с ферментирала херинга, съчетана с горчица, маринован червен лук и стрит черен пипер. Херингата може да се сервира с пресни картофи, овкусени с копър.
От десертите, любими на местните са сладкиши с къпини, ябълков пай с ванилов крем или прясно изпечени канелени кифлички.
Картофи по шведски
Богато на антиоксиданти
лесно
4 порции
40 мин
За една порция:
360 ккал
мазнини 4 г
въглехидрати 23 г
протеини 6 г
фибри 7 г
необходими продукти:
6 по-големи картофи
олио
100 г масло
1 глава чесън
морска сол
черен пипер
галета
начин на приготвяне:
1 Измийте картофите и ги обелете. Всеки картоф нарежете с подходящ нож на ветрило – на тънки резенчета на малко разстояние едно от друго, като не слизате с ножа до долу, за да може картофите да стоят цели и да не се разпадат.
2 Подредете нарязаните картофи в намазнена тава и покрийте с част от маслото всеки. Сложете да се пекат в предварително загрята силна фурна за 25 мин. Извадете тавата и поръсете картофите с морска сол и черен пипер.
3 Между резените на картофите разпределете тънки филии нарязан чесън. Поръсете с галета и отново добавете тънки парченца масло върху всеки картоф. Доопечете картофите за още 20 мин.
Сервирайте картофите топли.
За още вкусни предложения харесайте страницата ни "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Вашият коментар