Напишете дума/думи за търсене

За и против суровата риба

Светът консумира все повече суши. Тази храна от Изтока е превърната в ритуал, който носи почти толкова наслада, колкото и самото ястие. В Япония традицията на приготвяне на суши се е запазила почти изцяло, а културата на хранене там следва сезонността на продуктите. Суши бумът днес сякаш се дължи не толкова на самата вкусова бомба от сурова риба, соев сос, уасаби и маринован джинджифил, а на екзотиката, която хората си представят, когато става дума за суши. Има много "за" в полза на тази храна и всички, които я обичат знаят плюсовете й.

Но яденето на сурова риба стана толкова популярно в световен мащаб, че съответно зачестиха и разказите за тения. Проблемът е че сушито отдавна напусна лицензираните ресторанти и се предлага под път и над път като фаст фуд по молове и улични сергии. В такъв случай колко притеснени трябва да бъдат любителите на сашими?

Неотдавна д-р Кенни Бан от спешното отделение в Медицинския център във Фресно, Калифорния обърна внимание на един случай с млад мъж, който дошъл при него с оплаквания за кървава диария. За разлика от други пациенти с коремни болки и спазми в абдоминалната област, този човек пожелал да бъде лекуван с обезпаразитяващи медикаменти. След това показал навита на руло тоалетна хартия с гигантски дълга тения, която бил извадил от тялото си. Когато д-р Бан разплита червея от ролката и го слага върху хартиени кърпи, разбира, че паразитният червей, официално наричан хелминт, е дълъг 1.7 м. Толкова, колкото е висок и гостоприемникът му. Пациентът споделил, че напоследък е ял суши почти всеки ден - по-специално, сурова сьомга сашими.


Историята привлича вниманието на много хора по света, тъй като суши бумът е в разгара си. Питър Олсън, експерт в изучаването на тениите и изследовател в отдела по природни науки в калифорнийския Природонаучен музей е убеден, че става въпрос за широко разпространената рибна тения. А най – сигурният начин човек да стане гостоприемник на този вид червей, е чрез сьомгата и липсата на термична обработка.

От повече от 10 000 известни вида на тения, само малък брой могат да заразят хората. Тенията, която може да прихванете от ядене на сурова риба, е доста неприятна, но относително безвредна - въпреки че може да причини остри стомашни симптоми и алергични реакции. Лечението на паразита е просто. Единичен обезпаразитяващ медикамент - точно същите хапчета, които се дават на кучетата - е достатъчен, за да се унищожат всички червеи.
Олсън твърди, че когато ние, хората сме крайният гостоприемник няма нищо тревожно. Когато обаче сме междинният, тогава могат да възникнат големи неприятности.

"Проблемът е, че ларвите не растат в червата, те се преместват в други части на тялото и по-специално в централната нервна система. Те могат да причинят кисти в тялото, да се развиват в мозъка, причинявайки пристъпи и главоболия. В някои случаи могат да бъдат и фатални", допълва той.
Обикновено този вид тения води само до незабележими симптоми. Често хората дори не знаят, че са заразени. Но в изключителни случаи инфекцията може да доведе до усложнения, включително дефицит на витамин B12, чревна непроходимост и заболяване на жлъчния мехур. Така че следващият път когато решите да вечеряте сьомгово сашими, помислете за мястото, от което го поръчвате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X