Напишете дума/думи за търсене

Оспорват Оскара на пържолата


Друга алтернатива на месото са неизползвани досега за храна животински видове, за които се твърди, че са богати на протеини. За да се справи с нарастващото търсене на храна, френска стартираща компания например отглежда бръмбари. Темата е толкова обширна и интересна, че за нея си заслужава да разкажем друг път.

И все пак месо!

Ако си оставате от хората, които не искат да се откажат от месото и не признават нищо, което не е „расло на кокал", има добра новина – създаване на алтернативно животновъдство вместо алтернативно месо. Алтернативното животновъдство има амбицията да подобри традиционното производство на месо, като го освободи от негативните странични ефекти.
Тъкмо това предлага базираната в Амстердам стартираща компания Connecterra. Иноваторите залагат на изкуствения интелект и предлагат решение в отглеждането на крави, което според тях щади природата. Чрез устройство, прикрепено към животните, фермерите могат да следят плодовитостта, отелването, нараняването и други показатели, свързани със здравето на кравите. Логиката е, че по-доброто здраве увеличава количеството произведено месо, като помага броят на стадата да бъде сведен до минимум.
Connecterra помага на фермерите да намалят и вредните газове, свързани с животновъдството. Скорошен тест на техен модел за оптимизиране на емисиите във фермата – също базиран на изкуствен интелект, помогнал на холандска ферма за мляко да намали годишните емисии на въглероден двуокис с 42 тона, равни на 81 барела петрол.

Друго решение предлагат датски учени от университета в Архус. Те съобщиха през 2022 г., че имат намерение да мерят количеството газове, отделяно от кравите. Причината е проста – според предишни проучвания около 20% от емисиите на метан, който говедата изпускат, са наследствени. Изследователите стигнали до идеята селективно да развъждат

крави, които пръцкат

и се оригват по-малко

За разработване на иновацията учените от Центъра за количествена генетика и геномика (QGG) в Архус обединили усилия с партньори от индустрията. Революционният проект ще мери индивидуалните емисии метан на повече от 10 000 крави, „обработвани" от доилния робот. Множеството измервания ще позволят да се намерят кравите с ниски емисии на чревен метан и от тези данни да се формулира развъден индекс. Платформата обещава да улесни и класирането на бикове за разплод според тяхната генетична предразположеност към емисии на метан.
Нито една компания за развъждане в света не предлага
сперма от бикове, в която има информация за производството на метан, основана на директни измервания от стада, смята мениджърът на проекта Ян Ласен от Viking Genetics.

Учените обещават ниска цена на измервателното оборудване, за да имат млекопроизводителите финансов стимул да прилагат мерки за намаляване на метана. Надеждите им са новата платформа за своеобразно „дирижиране" на пръцкането на кравите да помогне за намаляване на емисиите метан с 20% до 2050 г.

„Очакваме развъдният проект да намали емисиите на метан от общите млекодайни говеда в Дания със 171 875 т въглероден двуокис на година. Очакваме и по-добра ефективност на фуража, за да губят кравите по-малко енергия. Така всяка година кравата ще отделя 1409 кг по-малко азот и 215 кг по-малко фосфор. Ако това се разпространи сред всички 500 000 млечни крави в Дания, това съответства на 705 тона азот и 108 тона фосфор годишно", оптимист е Ласен.
       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X