Време е за туршии. Българинът ги обича, те са традиционно на трапезата ни и ние ще ви покажем две от най-лесните и сполучливи рецепти днес.
Класическа туршия
2 кг карфиол
2 кг чушки
2 кг моркови
2 кг зеле
стръкове копър
парчета целина и скилидки чесън по желание
За саламурата:
2 л вода
1 л оцет
200 г сол
500 г захар
400 г олио
черен пипер на зърна
Начин на приготвяне:
1. Измийте и почистете зеленчуците.
2. Нарежете ги на форми, които ви допадат.
3. Подредете зеленчуците в буркани, като ги редувате и слагате от подправките.
3. Кипнете саламурата и веднага залейте бурканите до горе. Може да направите туршията и в бидонче.
4. Ако правите буркани, затворете с капачки. Ако правите в бидон, затиснете с чиния и дръжте на хладно за две седмици.
Софийска сурова туршия
1 кг моркови
1 кг камби
1/5 кг зелени домати
1/5 кг карфиол
стебла целина на дребно
магданоз
копър
черен пипер на зърна
За саламурата:
1,750 л вода
100 г сол
Начин на приготвяне:
1. Измийте и почистете зеленчуците.
2. Нарежете ги в еднаква големина и във форма, която предпочитате. Надупчете доматите.
3. Подредете зеленчуците в буркани, като ги редувате и слагате между тях от подправките.
4. Направете саламурата от вода и сол.
5. Залейте с нея зеленчуците.
6. Затворете бурканите и съхранявайте туршията на хладно.
Коментари (0)
Вашият коментар