Някои естествени продукти, които отдавна се консумират от хората, предотвратяват развитието на болести и дори помагат на тялото да се излекува. Сред тези естествени лечители се намират и броколите, които съдържат сулфорафан - натурално сярно съединение. Това вещество има мощни противоракови ефекти и други полезни свойства.
Поради своите ползи за здравето, тоизи зеленчук попада в категорията сееподони, които могат да се борят с много нарушения на тялото. Той, заедно с други членове на семейство кръстоцветни, когато се консумират редовно, може да помогне за намаляване на риска от заболявания, включително артрит и други ставни проблеми, злокачествени новообразувания, хипертония, сърдечни и съдови заболявания, нарушена бъбречна функция, диабет.
В момента една четвърт от населението в развитите страни страда от безалкохолно мастно чернодробно заболяване, при което в черния дроб се натрупва прекомерно количество мазнини. Учените отдават това на увеличения прием на фруктоза, която се съдържа в пакетираните сокове и лимонади. Фруктозата почти изцяло отива в черния дроб и образува там мастни натрупвания. При редовна консумация на броколи нивата на триглицеридите се намаляват, което помага да се намали рискът от затлъстяване и рак на черния дроб.
Ползи, открити в броколите
Сулфорафан - многобройни проучвания потвърждават, че това органично съединение може да предизвика програмирана смърт на туморните клетки и да намали риска от рак на дебелото черво, простатата, гърдата и белия дроб. При консумация на броколи три пъти седмично рискът от рак намалява с 60%.
Освен това сулфорафанът активира производството на ензими, които защитават кръвоносните канали, и блокира развитието на реактивни кислородни видове, които увреждат клетъчните структури с повече от 70%.
Органичното сярно съединение също увеличава синтеза на тестостерон, ускорява метаболизма, детоксикира раковите клетки, възстановява ставите и предпазва мускулната тъкан от увеличени наранявания по време на интензивни тренировки и физически натоварвания.
Глюкорафанин - също така предотвратява дегенерацията на клетъчните структури в ракови и мутагенни клетки. Съцветията на броколи съдържат 20 пъти повече от него от зрелите плодове.
Фенолни съединения - имат способността активно да премахват свободните радикали от тялото и да намаляват възпалението. Намалява развитието на диабет, астма, сърдечни заболявания и кръвоносни съдове.
Дииндолметан (DIM) - когато броколите се абсорбират, DIM се синтезира в организма, което спомага за укрепване на имунната система, предпазва тялото от развитието на тумори.
Фибри - те служат като храна за полезната микрофлора, обитаваща чревния тракт, намаляват пропускливостта на лигавиците, укрепват защитните сили на организма.
Като ги ядете като салата, може да получите само 12% от общото количество съдържащ се сулфорафан. За да увеличите драстично нивото и ползите за здравето, препоръчително е да задушите броколите за 3-5 минути. Това ще премахне чувствителния на топлина протеин от сярното съединение. В същото време се задържа ензимът мирозиназа, който спомага за превръщането на естествения глюкорафанин в сулфорафан.
След като свалите от огъня, трябва да ги охладите под течаща вода, за да спрете процеса на готвене.
За да увеличите количеството сулфорафан в готовото ястие, може да добавите храни, съдържащи мирозиназа. Те включват ряпа дайкон, синапено семе, горчица уасаби, рукола и салата от зеле.
Еликсирът на доктор Изотов
Коментари (0)
Вашият коментар