Ванилова панакота с ягодово кули и мента
необходими продукти:
за 6 порции
250 мл течна сметана • 150 мл прясно мляко
50 г захар • 1 ч.л. ванилова есенция
3 листа желатин
за кули:
250 г ягоди
50 г захар (или повече, ако ягодите
не са много сладки)
няколко листа прясна мента
начин на приготвяне:
1 Листата желатин се размекват за 10 мин в купа със студена вода.
2 Заедно се кипват на котлона млякото, 50 г захар и течната сметана, като се бъркат. Извън огъня се добавят ванилията и желатина, като се разбърква до пълното му усвояване.
3 Сместа се изсипва в подходящи чаши и се оставя на стайна температура да се охлади, преди да се изстуди 2 ч. в хладилник, за да стегне.
4 Междувременно се приготвя ягодовото кули. В тенджера на котлона се загряват нарязаните ягоди, захарта и накълцаните на ситно листа от ментата. Оставя се на умерен огън от 10 до 15 мин, до получаването на кремообразната субстанция – кули.
5 Кулито се изспива върху панакотата и се украсява с ягоди и ментови листа.
АСПЕРЖИ НА ФУРНА С ШУНКА И КОЗЕ СИРЕНЕ
необходими продукти:
за 2 порции
1 връзка аспержи – общо 10 броя
2 листа шунка
40 г масло
4 резена козе сирене
пармезан или ементал за наръсване
сол, черен пипер
начин на приготвяне:
1 Аспержите се измиват и почистват по следния начин: първо малките триъгълничета от стеблата се отстраняват с нож, после се отрязва долният край на около 2 см, а стеблото се обелва на височина
около 4 см от основата.
2 Задушават се на пара. Времето за задушаването зависи от уреда, който ползвате. В моя мултикукър отне към 20 мин. Аспержите трябва да бъдат крехки.
3 Правят се снопчета от по 5 аспержи и се увиват през средата с по едно парче шунка.
4 Поставят се в намаслена тавичка. Аз слагам и по малко масло вътре,
под обвивката от шунка.
5 Отгоре върху всяко увито снопче аспержи се поставят по две резенчета козе сирене.
6 Снопчетата се поръсват с ементал или пармезан по избор.
7 Предястието се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса. При изваждане от фурната се поръсва със сол и черен пипер и се сервира.
ТИКВЕНИ КУРАБИИ СЪС СТАФИДИ
необходими продукти:
за около 24 броя
? ч.ч. готварска мазнина
1 ч.ч. чаша захар
1 ч.ч. тиква (сварена, пюрирана)
1 ч.ч. ванилова есенция
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела
сол на върха на ножа
1 ч.ч. стафиди
начин на приготвяне:
1 Фурната се загрява на 180 градуса.
2 В голяма купа се разбива готварската мазнина със захарта до получаването на лека и пухкава смес. Прибавят се тиквеното пюре и ванилията.
3 В друга купа се разбъркват брашното, бакпулверът, содата, канелата и солта. Изсипват се в кремообразната смес и се миксират добре.
4 В тестото се разбъркват с дървена лъжица стафидите.
5 В голяма тава върху хартия за печене с чаена лъжица се оформят сладките на разстояние около 5 см. Пекат се 12-14 мин, докато покафенеят. Нареждат се да изстинат върху скара.
По желание пригответе глазура
необходими продукти:
2 с.л. масло
1 ? ч.ч. пудра захар
2 с.л. прясно мляко
1 ч.л. ванилова есенция
начин на приготвяне:
Маслото се разтопява в малка тенджера на котлона. Вътре се разбъркват захарта, млякото и ванилията до получаването на гладка смес. С нея се глазират изстиналите курабии.
ТАРТ С КРУШИ, ШОКОЛАД И КАНЕЛА
необходими продукти:
1 пакет готово бутер тесто за кора за пая
3-4 едри круши, 200 г шоколадов кувертюр
1 яйце
50 г бяло брашно
3 с.л. заквасена сметана
100 г захар
канела за поръсване
1 ч.л. ванилова есенция
начин на приготвяне:
1 Фурната се загрява на 200 градуса.
2 В подходяща форма за тарт се разстила тестото, върху хартия за печене (или без да се отделя от тази, с която се продава). Притиска се добре към стените и се оформя горният ръб. Ако ползвате собствена кора за пая, първо се разточва на набрашнена повърхност, за да добие кръгла форма.
3 Шоколадовият кувертюр се разтапя на водна баня и с него равномерно се покрива кората. Изчаква се да стегне.
4 Крушите се обелват, нарязват на полумесеци и се почистват от семките. Подреждат се върху кората, докато се запълни цялата кора.
Канелата се поръсва върху крушите.
5 В отделен съд се разбиват с миксер яйцето, захарта, брашното и сметаната. Прибавя се ваниловата есенция. Сместа се изсипва върху крушите.
6 Пече се на 200 градуса в предварително загрятата фурна 35 мин. След
изваждането от фурната се оставя да се охлади и се консумира.
Ако искате сами да си приготвите кора за пая, рецептата е следната:
необходими продукти:
350 г пресято брашно
1 ч.л. сол
1 яйце
3 с.л. вода
150 г масло, студено нарязано
на парченца
начин на приготвяне:
Към брашното и солта се прибавя маслото, докато сместа стане на трохи. Към тях се добавят яйцето и водата. Омесва се за кратко, като целта е тестото да не се загрява много при месенето,
за да не стане жилаво. Увива се в стреч фолио и се оставя в хладилника поне 30 мин
Пай от лайм
необходими продукти:
1 ч.ч. смлени крекери или хрупкави
бисквити
? ч.ч. светла кафява захар (ако бисквитите са сладки, може и да се пропусне)
1/3 ч.ч. масло, разтопено
400 мл кондензирано мляко
1 ч.ч. пресен сок от лайм или изцедения сок на 1 лимон
2 белтъка
1/2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. захар
начин на приготвяне:
1 Смесете крекерите, кафявата захар и маслото и ги разстелете във формата за пай.
2 Изпечете кората за пая за 10 мин на 180 градуса, докато леко покафенее.
3 Разбийте с миксер кондензираното мляко и сока от лайм, докато се смесят добре. Изсипете върху кората и оставете настрана.
4 Разбийте белтъците и бакпулвера на висока скорост с миксер, докато станат на сняг. Добавете бялата захар, като изсипвате постепено по една супена лъжица. Бийте от 2 до 4 мин, докато се появят връхчета и захарта се разтопи.
5 Разстелете белтъчената смес върху пълнежа на пая.
6 Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна точно 28 мин.
Изважда се да изстине и се оставя в хладилник 8 часа. За украса добавих настъргана кора от портокал.
Коментари (0)
Вашият коментар