Погача
необходими продукти:
2 яйца: белтъците за тестото, а жълтъците - за намазване
300 мл прясно мляко, а може и наполовина с вода
150 мл олио
2 с.л. захар
1 с.л. мед
1 с.л. равна сол
2 пакетчета =14 г суха мая
около 1 килограм брашно
начин на приготвяне:
1 Всички продукти омесих на меко тесто. Оставих да почине 10 мин.
Разделих на 6 топки. 5 от тях разточих на кръгчета и сложих една върху друга, като помежду им намазах с малко олио. Изрязах стърчащите крайчета да станат еднакви. Шестото топче също разточих и половината го нарязах на ленти.
Започнах да навивам на руло и сложих в средата на тавата в кръгче. Петте кръгчета едно върху друго разрязах на 6 триъгълника. Всеки триъгълник завих на кифлички.
Всяка кифличка разрязах наполовина и започнах да нареждам по краищата на тавата с връхчетата навътре. От изрезките направих розички за средата да се запълни.
Оставих да втаса и намазах с жълтъците.
Включих фурната на 180 и пекох до готовност.
Картофени рошли
необходими продукти:
1 кг картофи, обелени и сварени
50 г масло
корнфлейкс
начин на приготвяне:
1 Сварените и отцедени картофи намачках заедно с маслото и сол на вкус. Сложих и малко чубрица. Отделно сложих в чиния корнфлейкс, а в друга – 1 разбито яйце.
2 Направих от картофите малки топчета колкото голям орех. Всички топчета първо потопих в яйцето, после – в корнфлейкса, и накрая наредих в тавичка.
3 Сложих малко тиганче на котлона (може и тенджерка) с повечко олио да се нагорещи. Така оваляните топчета пуснах в силно сгорещеното олио. Пържих за малко до златисто. Извадих с решетъчна лъжица и сложих другите да се пържат. Трябва да действате бързо, защото се пържат супербързо.
Лападова вкуснотия
необходими продукти:
500 г кайма
1 ч.ч. ориз
2 глави кромид лук на ситно
1 настърган домат или
от консерва олио
червен пипер, сол, черен пипер, щипка
кимион, щипка ронена чубрица, 1 с.л. микс от сухи зеленчуци
лападови листа - първо се махат жилките с ножче и се попарват в топла вода за минутка да омекнат и да променят цвета си
начин на приготвяне:
1 Кромида нарязах на ситно и задуших в олио. Прибавих каймата, която предварително бях разбъркала с 1 ч.ч. вода. Когато се запържи каймата, прибавих червения пипер, зеленчуковата подправка и домата да се позапържат. Сложих и ориза и 1 ч.ч. вода, изчаках да се посвари на тих огън и да поеме водата. Преди да извадя, сложих подправките и махнах от огъня.
2 В порцеланова тавичка полях олио и започнах да редя попарените листа лапад по стените и дъното. Изсипах готовата смес и започнах да завивам отгоре. Завих всички листа и наредих още няколко едно до друго. Полях с 1/2 ч.ч. вода и олио и сложих да се пече във фурната на 230 градуса.
Пекох до готовност.
Обръщам го в поднос и така сервирам, като предварително го нарязвам на триъгълници.
Печени свински джолани
необходими продукти:
свински джолани с кожа
сол, черен пипер, червен пипер
мед по 1 с.л. на всеки джолан
соев сос и малко кимион
олио и парченца масло за всеки джолан
прясна мента – по стрък на пържола
малко праз от перата на ситно
100 мл бира
начин на приготвяне:
1 Месото осолих и поръсих с черен пипер и кимион и по щипка червен пипер. Сложих в тава, като на дъното полях малко олио. Когато ги наредих всичките, с лъжичка намазах с меда. Поръсих със соевия сос. Нарязах на много ситно перата от праза/или пресен кромид/или червен кромид, поръсих отгоре и няколко щипки мента. Сложих на всеки джолан по резенче масло. Полях с бирата. Завих тавата с алуминиево фолио и сложих в хладилника да престои една нощ. Ако искате, може и веднага да печете на по-силна фурна, готово е за около 2 ч. Аз включих на макс фурната и когато завря, намалих на 120 градуса. Така остана във фурната почти цял ден.
Когато е готово, може да се прехвърли в дълбок сач и да се запече още малко. Гарантирам за най-вкусното месо, което сте хапвали досега!
Панирани пилешки дробчета
необходими продукти:
1 килограм пилешки дробчета
3 разбити яйца
1/2 чаена чаша брашно /+/- за гъста каша
1 к.ч. кис. мляко
сол и черен пипер на вкус
олио за пържене
начин на приготвяне:
1 Разделих пилешките дробчета на две и изрязах всички ципи, които ги свързват.
2 Подправих със сол и черен пипер на вкус.
Сложих ги в тенджерка с вода и сварих
(за 5 мин от завирането) до готовност.
3 Яйцата, млякото и брашното разбих на гъста каша в купичка.
4 Всяко дробче топвам в яйчената смес и пускам в загрятото олио.
5 Изпържих ги в тиган на средно силен огън за около 2-3 мин от всяка страна до златистокафяв цвят.
6 Извадените дробчетата сложих върху кухненска хартия, за да отнеме
излишната мазнина.
Спаначени мъфини, пълни с яйчен крем
необходими продукти:
4 яйца
2 ч.ч. захар + ванилия
200 г спанак (аз ползвам замразен)
1 ч.ч. олио или зехтин
2 ч.ч. брашно + 1 бакпулвер
за крема:
1 л прясно мляко
1/4 пак. масло
.......
1 ч.ч. захар
3 пълни с.л. брашно
3 жълтъка
ванилия
Последните три продукта се смесват добре с малко водичка или мляко да стане каша.
1 л прясно мляко завира и се прибавя горната смес при непрекъснато бъркане.
Като е готов кремът, се слага 1/4 пакетче масло, бърка се, докато се разтопи.
начин на приготвяне:
1 Спанакът пюрирах с олиото в кухненски робот или пасатор.
2 Яйцата разбих добре със захарта и ванилията. Към сместа прибавих спаначеното пюре и най-накрая брашното,
омесено с бакпулвера.
3 Изсипах в подходящи форми за мъфини, намазани с олио.
4 Пекох до суха клечка на 190 градуса.
След като изстинаха, с прибор за чистене на чушки направих дупки в средата на мъфините. Напълних дупките с крем и отгоре
също намазах с крем.
5 Нароних трохите от остатъка, който изкарах от дупките.
6 Целувките пък направих от белтъците, останали от крема, и декорирах с тях.
„БОРАНА” мешана
необходими продукти:
1 кофичка кисело мляко
2-3 счукан скилидки чесън • сол
начин на приготвяне:
1 Смесих тези продукти и ги оставих настрани.
5 печени червени чушки нарязах на ситно. Запържих ги в малко мазнина.
2 Извадих ги с решетъчна лъжица в една чиния.
3 В останалата мазнина от чушките чукнах 3 яйца и ги направих бъркани.
Тях също извадих в чиния.
4 В същият тиган сложих малко олио и със залък го запържих и отдръпнах от котлона.
5 Тогава в млечната смес разпределих чушките и яйцата.
6 В запърженото олио, вече поизстинало, сложих ? ч.л. червен пипер.
7 Полях разядката с него и сервирах.
Козуначен брауни
необходими продукти:
1/3 ч.ч. масло
6 с.л. какао на прах
3 ч.ч. смлени трохи козунак
1 бакпулвер
1 ч.ч. смлени орехи
2 яйца
2 с.л. заквасена сметана, може и гъсто мляко
? ч.ч. захар
ванилия, ром и лимонови корички
глазура:
Може да използвате готова шоколадова глазура.
Аз използвах 50 г черен шоколад и 100 г млечен шоколад.
Разтопих ги на водна баня с 2 с.л. прясно мляко и на върха на ножа масло.
начин на приготвяне:
1 Използвах кухненски блендер за смилане на сухия козунак.
2 Количеството на захарта ще варира и зависи от сладостта на използваното печиво - ако е сладък козунакът, може и по-малко захар да се сложи – ? ч.ч. За целта може да се използва и изостанал кейк или хляб.
Тавата покрих с хартия за печене.
Фурната включих да се загрява на 175 С.
3 В блендер, на ръка или в кухненски робот смлях до средно ситно козуначените/хлебните трохи. Разтопих маслото.
4 Смесих трохите с бакпулвера, захарта, какаото, смлените ядки и ароматите.
Яйцата разбих със заквасената сметана/киселото мляко.
5 Събрах двете смеси и хубаво разбърках.
Получи се тесто с гъста консистенция.
Изсипах в тавичката и пекох в затоплената фурна в продължение на 25-30 мин до леко суха клечка.
6 Извадих от фурната и оставих да се охлади в съда. Полях с шоколада.
Както повечето печива от вида браунис, за по-добър вкус е желателно да престои няколко часа.
Руло с бутер тесто
заквасена сметана и крем сирене
1 пакет бутер тесто нарязах на ленти и сложих в предварително загряна фурна на 220 градуса. Изпекох до златисто.
През това време в купа сложих 400 г заквасена сметана, 200 г крем сирене и
150-200 г пудра захар. Разбърках леко, но не енергично, за да не пресека сметаната.
В правоъгълна форма за кекс сложих опаковъчно фолио така, че да излиза от страните.
Наредих от готовите и изстинали пръчици на дъното. После намазах от крема и пак сложих пръчици. Така
до свършване на продуктите.
С помощта на фолиото извадих рулото и хубаво завих от едната страна, после от другата да стане като бонбон.
Сложих отново в правоъгълната форма и в хладилника за 3-4 часа.
Извадих и махнах фолиото, сложих в поднос и с нож замазах хубаво отгоре. Поръсих с какао и украсих
с вишни и перли.
Почерпете се с още кулинарни идеи от Родопите и не само на адреса на виртуалната кухня на Зиче https://zi4e57.blogspot.com.
Коментари (0)
Вашият коментар