Напишете дума/думи за търсене

Ивелина от "Добра храна от Иви": Целувките с кардамон и сметана са неустоими (+рецепти)

Скумрия със сладък соев сос

Рецепта, която доказва как обикновена риба може да бъде приготвена по един по-различен начин без много усилия.

необходими продукти за 2 порции:
2 бр. риба скумрия
кората и сокът от 1 зелен лимон
1 с.л. зехтин
морска сол
микс от салати за сервиране

за соса:
2 с.л. соев сос
1 червена люта чушка, нарязана на тънки ленти
сокът от 1 зелен лимон
парче джинджифил (колкото палец)
2 с.л. кафява захар

Тройно шоколадови бисквити с брашно от елда

Шоколадови, но здравословни и без глутен

необходими продукти за 25 броя:
275 г тъмен шоколад
(150 г накълцан и охладен и 125 г разтопен )
125 г брашно от елда
25 г натурално какао
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
60 г масло, меко
125 г тъмнокафява захар
1 ч.л. ванилов екстракт
2 яйца, студени

начин на приготвяне:
1 Накълцайте 150 г от шоколада и го сложете в хладилника или фризера да се охлади. Така охладен, няма да се разтопи изцяло при печене и ще придаде още по-шоколадов вкус на бисквитите.
2 Застелете голяма тава с хартия за печене и оставете настрана.
Включете фурната на 180 градуса.
3 Разтопете останалите 125 г шоколад на водна баня и оставете да се охлади.
4 В купа смесете брашното от елда, пресятото какао, содата бикарбонат и солта.
5 В друга купа сложете мекото масло, кафявата захар и ванилията и разбийте с миксер, докато получите пухкава смес с цвят на карамел. Добавете разтопения шоколад, както и студените яйца. Разбийте до хомогенна смес и след това постепенно добавете сухите съставки, като не спирате да разбивате. Когато сместа е готова, прибавете накълцания студен шоколад и разбъркайте с помощта на шпатула или дървена лъжица.
6 Оформете топчета с големина около
6 см и ги наредете в приготвената тава, като оставяте място между тях, тъй като ще се надуят при печене. Печете за 10 мин в предварително загрята на 180 градуса фурна. Ако ви остане смес, приберете я в хладилника, докато печете първите бисквити.
7 Когато извадите от фурната, оставете бисквитите в тавата за 10 мин и след това прехвърлете върху решетка до пълното им изстиване.
8 Може да замразите оформените топчета, като ги подредите в съд, покрит с хартия за печене, и приберете във фризера. Щом се стегнат, преместете в торбичка или кутия. Можете да ги съхраните така до 3 месеца.
Когато решите да ги използвате, без да размразявате, ги сложете в предварително загрята фурна, като добавите 1 мин
към времето за печене.

Глазирано свинско с лютиво-сладък сос с горчица

Една рецепта, подходяща за празнична трапеза

необходими продукти за 4-6 порции:
1.5-2 кг свински бут
90 г кафява захар
6 с.л. едрозърнеста горчица
дафинови листа за сервиране

за лютиво-сладкия сос с горчица:
100 г горчица
4 с.л. кафява захар
1 с.л. ябълков оцет

начин на приготвяне:
1 Поставете парчето месо в голям и дълбок съд и поръсете с 1 с.л. сол. Залейте с вода, за да покриете месото и оставете да се накисне за една нощ, или за 24 часа.
2 Загрейте фурната на 180 градуса.
Отцедете месото и го поставете в голяма тава. Покрийте плътно с алуминиево фолио и печете 3 часа.
3 Извадете месото и увеличете фурната на 200 градуса. С помощта на остър нож направете ромбоидни форми по повърхността на месото. Отделно смесете кафявата захар и горчицата и натрийте месото с получената смес. Печете още 30 мин или докато отгоре се получи хубава глазура.
4 За лютиво-сладкия сос с горчица смесете горчицата, кафявата захар и оцета и разбъркайте добре. Прехвърлете в съд за сервиране.
5 Сервирайте месото в голямо плато с дафинови листа отдолу. Нарежете на парчета с 1 см дебелина.

Шоколадова халва с бисквити


Една наистина впечатляваща рецепта от забравените стари тефтери. Открих я в готварска книга от
30-те години на миналия век

необходими продукти:
2 яйца
1 ч.ч. пудра захар
1 ванилия
75 г натурално какао
3 с.л. прясно мляко
125 г кокосово масло
250 гр обикновени бисквити, натрошени

начин на приготвяне:
1 Разтопете кокосовото масло и го оставете настрана да изстине.
2 В купа сложете яйцата и пудрата захар и разбийте с миксер до получаване на пухкав крем. Прибавете ванилията, какаото, прясното мляко и изстиналото кокосово масло и доразбийте до хомогенна смес. Накрая прибавете и натрошените бисквити и разбъркайте добре с шпатула.
3 Готовата смес разпределете в правоъгълна форма с размери 7 см височина, 10 см ширина и 27 см дължина, покрита с хартия
за печене. Изравнете и натиснете добре сместа, покрийте с фолио и сложете в хладилник да стегне.
4 Преди да сервирате, оставете за няколко минути на стайна температура, за да се отпусне.

Австралийски хляб с маслини и розмарин


Най-любимата ми рецепта за хляб. Основни продукти, без втасване, бързо и лесно, а колко е вкусен, поднесен със зехтин и балсамов оцет

необходими продукти:
450 г брашно • 1 бакпулвер
1/2 ч.л. сол • 1 с.л. зехтин
225 мл студена вода
3 стр. розмарин
75 г зелени маслини без костилки

за сервиране:
зехтин • тъмен балсамов оцет

начин на приготвяне:
1 Загрейте фурната на 200 градуса и сложете вътре тавата, в която ще печете хляба, за да се стопли. Нарежете на ситно листенцата розмарин и маслините.
2 В купа смеете брашното, бакпулвера, солта, зехтина, розмарина и водата. Разбъркайте, докато се оформи тесто.
3 Извадете го на набрашнен плот, прибавете маслините и размесете, докато тестото поеме всички маслини.
4 Оформете питка с размер около 20 см и поставете в стоплената тава. С набрашнена дървена лъжица натиснете тестото, оформяйки циферблат или парчета. Печете 35 мин.
Сервирайте със смесени зехтин и тъмен балсамов оцет.

Целувки с кардамом и ароматна сметана

необходими продукти за 45-50 броя:
за целувките:
6 белтъка
350 г кристална захар
2 ч.л. кардамом на прах
1 ч.л. какао за поръсване

за ароматната сметана:
300 мл сладкарска сметана
2 с.л. пудра захар
125 г бял шоколад, разтопен
50 гр шам фъстък, почистен от черупки и люспи

начин на приготвяне:
1 Загрейте фурната на 150 градуса и покрийте две големи тави с хартия за печене.
С миксер разбийте белтъците на твърда пяна. Започнете да прибавяте кристалната захар лъжица по лъжица, като не спирате да разбивате. Към готовата смес прибавете кардамома на прах и разбъркайте с шпатула.
2 С помощта на пош или супена лъжица оформете целувки върху приготвените тави с хартията за печене. Отгоре поръсете с пресято какао и печете в предварително загрята на 150 градуса фурна за 1 час.
3 Когато са готови, изключете фурната и оставете целувките да изстинат в нея на изцяло или леко отворена врата.
4 За ароматната сметана на водна баня разтопете белия шоколад и оставете да изстине.
През това време почистете шам фъстъка от черупките и люспите. Ако Ви е трудно да почистите люспите, накиснете ядките във вряла вода за няколко минути и след това обелете с ръце или кърпа. Нарежете на ситно и отделете малко за поръсване на сметаната при сервиране.
5 Разбийте сметаната и пудрата захар на сняг. Към нея прибавете изстиналия шоколад и нарязания шам фъстък и леко разбъркайте. Отгоре поръсете с отделените ядки.
Сервирайте изстиналите целувки с ароматната сметана.

Подарете си ежедневно кулинарно вдъхновение на адрес https://ivisgoodfood.blogspot.com.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X