Корнфлейксът е бърза и обичана от децата закуска, но проблемът е, че в купешките варианти се добавят много захар и изкуствени аромати и оцветители. В същото време е елементарно да си направим корнфлейкс у дома. Затворете го в буркан и го комбинирайте за закуска заедно със сушени плодове и ядки, парченца натурален шоколад или счукани зърна какао и т.н.
Необходими продукти:
300 г царевичен грис
200 мл вода
1 с. л. захар
1/2 ч. л. сол
1 ванилия
Начин на приготвяне:
1 Забъркайте тесто от всички продукти. То трябва да се получи с констистенция на тесто за палачинки.
2 Разпределете тестото на тънък слой върху хартия за печене.
3 Поръсете го с малко царевично брашно, за да се получи по-хрупкав корнфлейкс.
4 Печете в силно загрята фурна за 10-15 минути.
5 След като го извадите от фурната, начупете тестото на парченца с големината на стандартните флейксове.
6 Пъхнете ги отново във фурната за близо час, или докато придобият приятен златист цвят.
7 След като ги охладите, ги сложете в добре затворен съд, където може да ги съхранявате няколко седмици.
-----
Идея за хапки
Ако пропуснете захарта и ванилията, може да си направите корнфлейкс, който да използвате за паниране. Ето и една страхотна идея за домашни пилешки хапки с корнфлейкс:
Нарежете две пилешки гърди на парчета и ги мариновайте за 1-2 часа в зехтин, лимон и соев сос. Може да го направите и с пилешки бутчета.
Отцедете ги от маринатата и ги оваляйте първо в брашно, след това ги потопете в разбито яйце и накрая – в домашен корнфлейкс, овкусен с червен пипер и пармезан.
Подредете ги върху хартия за печене в тавата и ги печете 15-20 минути на 200 градуса.
Може да ги сервирате с домашен кетчуп или пикантна доматена салца.
Коментари (0)
Вашият коментар