Напишете дума/думи за търсене

Рецепта за крем от бял боб

Опитвали ли сте някога бретонски крем от бял боб?
Това е питателно и засищащо ястие поради високото си съдържание на фибри и протеини. Също така е идеално за тези, които искат да се хранят здравословно, без да консумират месо.

Този крем се получава се след обработка на бял боб, приготвен с тиква, лук и меки и ароматни подправки.
Обикновено се овкусява и украсява с лют сос, домати и зелени листа, които подчертават неговия изискан вкус.

Съставки
Тези количества ще са достатъчни за 4 души.

• 1 скилидка чесън
• 1 дафинов лист
• 1 голяма глава лук
• 2 супени лъжици олио
• 300 г бял боб
• сол на вкус и 1 щипка шафран
• 1/2 чаена лъжичка сладък червен пипер
• 100 г тиква (2 малки резена)

За гарниране
• листа от магданоз
• лют сос на вкус
• 1 средно узрял домат

Предварителна подготовка
Първо трябва да накиснете боба. Препоръчително е да го оставите във вода поне 8 часа преди време, за да елиминирате компонентите, които могат да причинят подуване и чревен дискомфорт.

Освен това препоръчваме да смените водата за накисване 3 или 4 пъти. По време на този процес трябва да го съхранявате в хладилник. По този начин ще гарантирате, че няма да ферментира.

Начин на приготвяне
1. След като накиснете и отцедите боба, поставете го в тенджера. Добавете гореща вода и оставете да заври. Ако имате тенджера под налягане, процесът на готвене ще отнеме 20 до 30 мин.
2. Ако го готвите в обикновена тенджера, уверете се, че го варите достатъчно дълго, докато омекне. По време на този процес е важно да добавите вода върху зърната, така че да са винаги покрити.
3. Обелете и нарежете лука и скилидката чесън. След това ги поставете в тиган с олио и ги сотирайте до кафяво.
4. Обелете тиквата и я нарежете на кубчета. Добавете я към зеленчуците, бъркайте от време на време, за да не загори. Ако е необходимо, добавете малко вода.
5. Когато тиквата се свари, добавете солта, шафрана и сладкия червен пипер. Разбъркайте и изключете котлона.
6. Поставете сотираните зеленчуци в ръчен блендер и пюрирайте до гладкост. Когато постигнете тази консистенция, добавете я към боба. Овкусете го и добавете дафиновите листа.
7. Намалете котлона до минимум, разбъркайте и оставете да се готви още 5 мин.
8. След като изтече това време, свалете тенджерата от котлона и я оставете настрани 10 мин.
9. След това върнете всичко обратно в блендера. Пасирайте още веднъж.
10. Сервирайте в купа или дълбок съд и украсете с листа магданоз, нарязан праз и лют сос. Може също да добавите нотка цвят с настърган домат.

Хранителните вещества, осигурени от бретонски крем от бял боб, са качествени въглехидрати, протеини и диетични фибри, а зеленчуците са източник на витамини и минерали. Поради всички тези причини това ястие е съвместимо със здравословна диета. Тъй като е направено от бобови растения, то е отличен за вегетарианци.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X