6. Намалява холестерола
Както стана ясно, овесът съдържа влакно, наречено бетаглюкан, което спомага за намаляване на холестерола в организма. Благодарение на линоловата киселина и разтворимото влакно в овесена каша се понижава нивото на триглицеридите и лошия холестерол в кръвта. Тези хранителни вещества почистват остатъците от мазнини от стените на артериите и защитават тялото от развитието на такива сериозни заболявания като атеросклероза, инфаркт и инсулт.
7. Намалява риска от сърдечни заболявания
Овесът е богат на здравословни мазнини и се грижи за сърцето и кръвоносната система. Благодарение на антиоксидантите в него вероятността от увреждане на стените на кръвоносните съдове от свободни радикали намалява.
8. Враг на храносмилателните проблеми
Експертите препоръчват яденето на фибри ежедневно – между 25 до 35 г. Това е идеалната доза за добро храносмилане. Дори и малка порция овесена каша съдържа 1/5 от препоръчителния дневен прием на фибри.
Коментари (0)
Вашият коментар