Да, наближава Коледа, а след нея и Нова година и още куп хубави празници през януари, но дали е необходимо да очакваме някакъв ден в календара, за да направим подарък? Може да е за любимата, за майката, за дъщерята, за приятел, за съпруг, за колега или пък съсед – всеки малък жест е в състояние да достави огромна радост. Няма нужда да е скъп, нито калоричен. Няма нужда да е марков, нито поръчков. Предлагаме ви няколко идеи за подаръци, които може да сготвите у дома и да поднесете и без повод. Те носят не само страхотни аромати и незабравими вкусове, но и топла емоция.
Любовен микс от бонбони
Направете любовен микс от бонбони, като за целта може да използвате зърнени закуски в различни форми, овесени ядки, сушени плодове, пуканки, дори солени крекери и всякакъв род бисквити. Пригответе ганаш с бял шоколад: 250 мл течна сладка сметана, 80 г масло, 400 г бял шоколад се разтопяват заедно на водна баня. Още докато ганашът е топъл, може да оцветите част от него с боя за храна в розово и да оваляте сушените плодове, крекерите и бисквитите. След като изсъхнат върху плота, ги съберете в красив буркан, украсете с панделка, а ако меракът ви все още не се е изпарил, може да добавите и ръчно изработена картичка. В един такъв подарък има толкова любов и сладост, че със сигурност може да разтапя сърца!
Сладки за най-сладките хора
Или пък изпечете класически маслени сладки и ги опаковайте красиво. Ето рецепта за тези изкушения.
Класически шотладски маслени сладки
Необходими продукти:
2 ч.ч. пресято брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1/2 ч.ч. меко масло
1 голямо яйце
1 ванилия
Начин на приготвяне:
1 В пресятото брашно сложете солта и бакпулвера.
2 Разбийте с миксер брашното и захарта.
3 След три минути сложете яйцето и ванилията и намалете скоростта на миксера.
4 Постепенно добавете брашното, докато стане меко, гладко тесто.
5 Приберете го за 1 час в хладилника.
6 Разточете на желаната дебелина и изрежете с формички.
7 Печете върху хартия и в предварително загрята фурна за около 12-15 минути или до готовност.
Украсете по свой вкус. Може да ги опаковате в подаръчни кутийки, да ги подредите в буркани, в големи прозрачни чаши, в целуфан и т.н. Ако подарявате на кулинар, може да включите в украсата и самата формичка, с която сте изрязали сладките. Ако пък към вкусния подарък добавите и едни малки лампички, човекът, на когото ще поднесете всичко това, може да ползва съда и след като сладките свършат, за домашен фенер например.
Буркан със съставки
Супер уютна идея за подарък е буркан със съставки... Да, може да са съставки, необходими за един сладкиш, за цяла тава с мъфини и т.н. Ето и конкретната рецепта.
Шоколадови мъфини с овесени ядки
Необходими продукти:
1 висок и широк буркан, в който подреждате продуктите по реда на изброяването им, без да ги смесвате:
1 ч.ч. брашно (за по-красиво разделете количеството на две и сложете половината на дъното на буркана, а другата - най-отгоре)
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода бикарбонат
1 ч.ч. овесени ядки
1/2 ч.ч. шоколадов чипс или натрошен черен шоколад
1/4 ч. ч. кафява захар
щипка канела
1 пакетче ванилена захар
Надпишете и красив етикет с указания за ползване, а към украсата добавете малка бъркалка:
„Смеси всички съставки от буркана с 1/2 ч.ч. разтопено, но охладено масло, 1 голямо разбито яйце и 1 ч.ч. прясно мляко. Разбъркай добре, разпредели във форма за мъфини и изпечи на 190 градуса за 10-12 минути. Да ти е сладко!“
Закуска от сърце
Един полезен подарък за всеки, а дори и за цяло семейство, би могла да е домашната гранола за закуска. Защото, когато даваме на децата си купешко мюсли, ние си въобразяваме, че ги храним здравословно, но много рядко съставките наистина са безкомпромисни. Затова най-добре направете гранола у дома и заделете малко за подарък.
Домашна супер гранола
50 г сурови бадеми
50 г орехи
50 г лешници
50 г сушени кайсии
50 г сушени червени боровинки
50 г стафиди
50 г тиквени семки
50 г слънчогледови семки
1 ч.л. сусам
1 ч.л. ленено семе
1 ч.л. канела
1 с.л. кокосови стърготини
250 г едри овесени ядки
7 с.л. кленов сироп
1 портокал
3 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
1 Смесете добре овесените ядки, ядките, семената, кокосовите стърготини и канелата в тавичка и ги полейте с кленовия сироп, сока от портокал и зехтина. Заравнете.
2 Запечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути, като през 5 минути отвеаряте, за да разбърквате с дървена лъжица.
3 Нарежете сушените плодове и смесете гранолата с тях, когато я извадите от фурната. Оставете да изстине.
Затворете в буркан и украсете с любов. Гранолата се консумира с прясно или кисело мляко, допълнително количество плодове и по желание се подслажда с още кленов сироп, мед или друго.
Коментари (0)
Вашият коментар