Напишете дума/думи за търсене

Марта от "Горски мъх": Обичам ястия, които носят емоция (+рецепти)

На какво ухае най-често около печката ти?

На чай. Сладкиш. Кафе. Канела. Чесън. Лук. Сметана. Хляб....На дом.

Кое е кулинарното предизвикателство, което предстои да покориш?

Аз не обичам да покорявам върхове. Когато човек катери върхове, трябва да гледа непрекъснато в краката си и да внимава къде стъпва. Така пропуска често невероятните места, покрай които минава. Същото е и когато минава ежедневно по едни и същи улици, без да се оглежда около себе си. Аз обичам да оглеждам света около себе си и винаги търся с поглед онова, което до вчера не съм забелязала. Същото е и с кулинарията. Винаги се оглеждам за нещо, което може да ме заплени и не пропускам да го опитам и да си дам възможност му се насладя. Така че предизвикателствата са много и се надявам и желанието да се срещна с тях, да не ме напуска.

Блокчета със смокини

Необходими продукти:

За основата

1 ч.ч.орехи

? ч.ч. сурово кашу

3 фурми *

2 сушени смокини

1 шепа сушени боровинки

2 с.л. + 3 ч.л.какао

1/2 узряло авокадо

2 с.л. какао

1 ч.л.какаово масло

2 с.л.мед

няколко смокини

*Ако не ви е достатъчно сладко, добавяте още 2-3 фурми

Начин на приготвяне:

1 Ядките се поставят в блендер и се смилат добре. Към тях се добавят 3 ч.л. какао. Отделно се смилат фумите, боровинките и смокините до получаване на лепкава маса.

2 Двете части се смесват и се разбъркват добре. Полученото“тесто“ се поставя се в квадратен съд и се притиска към дъното с ръце.

3 Оставя се в хладилник докато и кремът стане готов. За целта поставяме в купа авокадото, 2 с.л.какао, какаовото масло и меда и и смиламе до гладък крем. Измазваме с него основата, декорираме със смокини и връщаме в хладилник за поне 2 часа.

Преди сервиране е хубаво да се извади от хладилника, за да се „отпусне“.

Плодов тарт

Необходими продукти:

За основата

1 ч.ч.орехи

5-6 фурми

1/2 ч.ч. кокосово брашно

1/2ч.ч. смлени овесени ядки

2 с.л.масло

1 яйце

1 Орехите се смилат в блендер. Отделно фурмите се смилат до получаване на лепкава маса. Добавят се към ядките, след тях и кокосовто брашно и овесените ядки и накрая яйцето и маслото. 2 Всичко се омества добре, разстила се във форма за печене, като се прави и лек бордюр по края и се слага в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути. Оставя се да се охлади.

За крема:

2 узрели праскови, обелени и нарязани на парчета

100 мл кокосово мляко

50 мл сметана 30%

2 с.л. мед или сироп от фурми *

1 ч.л.желатин

плодове за декорация

*Ако не ви е достатъчно сладко, добавяте още 2-3 лъжички мед.

3 Сметаната се разбива до пухкав крем и се оставя настрани.

4 Прасковите, кокосовото мляко и медът се пюрират до хомогенна маса.

5 Желатинът се накисва в малко хладка вода и се оставя да набъбне, а след това се поставя на водна баня, докато се разтвори напълно, като се бърка непрекъснато.

6 Добавя се към прасковената смес и отново се разбърква. След това се добавя и разбитата сметана и внимателно се разбърква така, че кремът да си остане пухкав.

7 Готовият крем се разпределя внимателно върху основата и се оставя в хладилник за няколко часа да стегне. Декорира се с ягоди или други плодове по желание.

Салата с рукола, сушени домати и сушени смокини

Необходими продукти:

5-6 средни листа маруля или друга салата

една шепа (двойна) рукола

5-6- сушени домата

5-6 сушени смокини

1 шепа (единична) натрошени орехи

балсамов дресинг, приготвен от 1 с.л. балсамов оцет, 1 к.л. мед, 3 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

Нарязваме марулката, сушените домати и смокини на лентички и изсипваме всички продукти в купа. Овкусяваме с дресинга.

Гъби с леща, бобено пюре и винен сос

Необходими продукти (за 4 порции):

4 големи гъби

1 с.л. олио

1 черен лук, нарязан на полумесеци

3 скилидки чесън, на ситно

200 гр леща

185 мл червено вино

440 мл зеленчуков бульон

1 с.л. ситно нарязан магданоз

30 г масло

За бобеното пюре:

1 голям картоф

2 с.л. олио

400 г сварен боб (или консерва от този размер)

2 големи скилидки чесън на ситно

1 с.л. зеленчуков бульон

За соса от червено вино:

170 мл червено вино

2 с.л. доматена паста

375 мл зеленчуков бульон

1 с.л. захар

Начин на приготвяне:

1 Дръжките на гъбите се махат и се нарязват на ситно. Лукът се поставя в загрята мазнина за 2-3 минути, докато омекне. Добавя се 1 скилидка чесън и дръжките на гъбите и се задушават още малко.

2 Лещата се измива и сварява заедно с виното и бульона.

3 Добавя се ситно нарязания магданоз, подправя се със сол и се оставя настрани.

4 Докато се вари, се приготвя пюрето от боб. За целта сваряваме картофа, докато омекне. Намачкваме го и добавяме към него олиото. Разбъркваме.

5 Добавяме сварения боб и чесъна и пасираме.

6 Полученото пюре прибавяме към намачкания картоф и слагаме сол на вкус.

7 Отделно разтопяваме малко масло в тиган и добавяме останалия чесън. След това поставяме гъбите една по една за около 3-4 минути от всяка страна или докато омекнат.

8 За винения сос загряваме виното, към него добавяме доматената паста, бульона и захарта. След като заври, намаляваме силата на огъня и оставяме количеството да се редуцира като периодично разбъркваме.

9 Събираме отделните части: поставяме гъбата в чиния, следва лещата, бобеното пюре и отгоре поливаме с винения сос. Сервираме топло.

Бутер банички с гъби и лук

Необходими продукти:

за 12 банички

5-6- гъбки по избор

1 глава кромид лук

1 лист готово бутер тесто (в опаковка са 2)

2 яйца

сол, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1 Задушаваме лука в малко мазнина, докато омекне. След това към него прибавяме нарязаните на парчета гъбки и задушаваме с малко сол и черен пипер.

2 От бутер тестото, с помощта на чаша, изрязваме кръгчета с подходящ диаметър, така че да съответстват по големина на форма за мъфини.

3 Аз поставям хартиена чашка във всяко гнездо (но може и без нея) и след това с леко притискане слагаме и току-що изрязаното кръгче тесто. Отгоре добавяме от гъбено-лучената смес и заливаме с разбитите яйца.

4 Пълним всичките 12 кръгчета и печем в предварително загрята фурна до готовност. Баничките са хубави и топли, и изстинали.

Парти-рулца със зелен лук, боровинки и крем сирене

Необходими продукти:

3 броя тортили

170 г крем сирене

3 стръка зелен лук

около 100 грама сушени червени боровинки

сол, черен пипер на вкус

Начин на приготване:

1 Лукът се нарязва на ситно. В купа се смесват всички съставки и с получената смес се намазват тортилите.

2 Намазаните тортили се навиват на руло и се опаковат в домакинско опаковъчно фолио. Поставят се в хладилник за 3-4 часа (може и повече).

3 Вадят се, нарязват се на малки рулца с ширина около 1 см и се сервират.

Спагети с дюлево пюре

Необходими продукти

(за 1 порция)

350 г спагети или паста по избор

1 с.л. мазнина

1 скилидка чесън

1 малка главичка лук

2 с.л пюре от дюли

100 мл животинска сметана

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1 Започваме с пюрето от дюли. За целта взимаме няколко дюли (колкото искаме), измиваме ги и ги нарязваме на произволни парчета с приблизително еднаква големина. Не ги белим. Поставяме ги върху хартия за печене в тава и ги слагаме във фурната на около 200 градуса за около половин час. Всъщност времето зависи от големината на парчетата. Изваждаме ги, когато са омекнали, но не разкашкани. Поставяме още топлите дюли в подходящ съд за пасиране. Лично аз добавям и няколко фурми, за да обогатя сладостта на дюлите. Пасираме до гладкост, ако желаем добавяме подправки и затваряме още топлата смес в бурканчета. Съхраняваме на хладно.

2 Сваряме пастата до готовност (ал денте).

3 В дълбок тиган слагаме мазнината да загрее. Прибавяме лука, нарязан на ситно да се задуши. Като поомекне, към него добавяме ситно нарязания чесън и разбъркваме.

4 Изсипваме пастата, добавяме пюрето от дюли и сметаната и бъркаме да се разпредели равномерно и да се смесят вкусовете и ароматите.

5 Овкусяваме със сол и черен пипер и по желание поръсваме с пармезан, моцарела или друго сирене. Сервира се веднага.

Кошнички с дюлево пюре

Нов прочит на баклавичките

Необходими продукти:

1 бурканче дюлево пюре (как да си направите ще откриете в рецептата за спагети с дюлево пюре)

1 ч.ч. орехи, натрошени на средно едро

1 опаковка точени кори

мед

мазнина за намазване а корите

Начин на приготвяне:

Най-удобно за целта е да се използват формички за мъфини.

1 Корите се разрязват на квадратчета с приблизителен размер 8х8см.

2 Две квадратчета кори се намазват с мазнина и се поставят в гнездото с намазаната част към тавата. Следващи две отново се намазват и се поставят върху първите две. Двете групи кори са под ъгъл 90 градуса, като идеята е да се оформи чашка, в която да слагаме пълнежа. По същият начин се запълват и останалите гнезда.

3 Във всяко едно е поставя по 1 ч.л. от дюлевото пюре, поръсва се с орехи и отгоре се посипва малко мед.

4 Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до леко зачервяване на крайчетата. Неверочтно вкусни са и са подходящи за всякакъв повод.

Приказно вкусните идеи и чудесните фотографии на Марта Мутафова ви очакват на адрес http://gorskimah.blogspot.com.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X