На какво ухае най-често около печката ти?
На чай. Сладкиш. Кафе. Канела. Чесън. Лук. Сметана. Хляб....На дом.
Кое е кулинарното предизвикателство, което предстои да покориш?
Аз не обичам да покорявам върхове. Когато човек катери върхове, трябва да гледа непрекъснато в краката си и да внимава къде стъпва. Така пропуска често невероятните места, покрай които минава. Същото е и когато минава ежедневно по едни и същи улици, без да се оглежда около себе си. Аз обичам да оглеждам света около себе си и винаги търся с поглед онова, което до вчера не съм забелязала. Същото е и с кулинарията. Винаги се оглеждам за нещо, което може да ме заплени и не пропускам да го опитам и да си дам възможност му се насладя. Така че предизвикателствата са много и се надявам и желанието да се срещна с тях, да не ме напуска.
Блокчета със смокини
Необходими продукти:
За основата
1 ч.ч.орехи
? ч.ч. сурово кашу
3 фурми *
2 сушени смокини
1 шепа сушени боровинки
2 с.л. + 3 ч.л.какао
1/2 узряло авокадо
2 с.л. какао
1 ч.л.какаово масло
2 с.л.мед
няколко смокини
*Ако не ви е достатъчно сладко, добавяте още 2-3 фурми
Начин на приготвяне:
1 Ядките се поставят в блендер и се смилат добре. Към тях се добавят 3 ч.л. какао. Отделно се смилат фумите, боровинките и смокините до получаване на лепкава маса.
2 Двете части се смесват и се разбъркват добре. Полученото“тесто“ се поставя се в квадратен съд и се притиска към дъното с ръце.
3 Оставя се в хладилник докато и кремът стане готов. За целта поставяме в купа авокадото, 2 с.л.какао, какаовото масло и меда и и смиламе до гладък крем. Измазваме с него основата, декорираме със смокини и връщаме в хладилник за поне 2 часа.
Преди сервиране е хубаво да се извади от хладилника, за да се „отпусне“.
Плодов тарт
Необходими продукти:
За основата
1 ч.ч.орехи
5-6 фурми
1/2 ч.ч. кокосово брашно
1/2ч.ч. смлени овесени ядки
2 с.л.масло
1 яйце
1 Орехите се смилат в блендер. Отделно фурмите се смилат до получаване на лепкава маса. Добавят се към ядките, след тях и кокосовто брашно и овесените ядки и накрая яйцето и маслото. 2 Всичко се омества добре, разстила се във форма за печене, като се прави и лек бордюр по края и се слага в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути. Оставя се да се охлади.
За крема:
2 узрели праскови, обелени и нарязани на парчета
100 мл кокосово мляко
50 мл сметана 30%
2 с.л. мед или сироп от фурми *
1 ч.л.желатин
плодове за декорация
*Ако не ви е достатъчно сладко, добавяте още 2-3 лъжички мед.
3 Сметаната се разбива до пухкав крем и се оставя настрани.
4 Прасковите, кокосовото мляко и медът се пюрират до хомогенна маса.
5 Желатинът се накисва в малко хладка вода и се оставя да набъбне, а след това се поставя на водна баня, докато се разтвори напълно, като се бърка непрекъснато.
6 Добавя се към прасковената смес и отново се разбърква. След това се добавя и разбитата сметана и внимателно се разбърква така, че кремът да си остане пухкав.
7 Готовият крем се разпределя внимателно върху основата и се оставя в хладилник за няколко часа да стегне. Декорира се с ягоди или други плодове по желание.
Салата с рукола, сушени домати и сушени смокини
Необходими продукти:
5-6 средни листа маруля или друга салата
една шепа (двойна) рукола
5-6- сушени домата
5-6 сушени смокини
1 шепа (единична) натрошени орехи
балсамов дресинг, приготвен от 1 с.л. балсамов оцет, 1 к.л. мед, 3 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Нарязваме марулката, сушените домати и смокини на лентички и изсипваме всички продукти в купа. Овкусяваме с дресинга.
Гъби с леща, бобено пюре и винен сос
Необходими продукти (за 4 порции):
4 големи гъби
1 с.л. олио
1 черен лук, нарязан на полумесеци
3 скилидки чесън, на ситно
200 гр леща
185 мл червено вино
440 мл зеленчуков бульон
1 с.л. ситно нарязан магданоз
30 г масло
За бобеното пюре:
1 голям картоф
2 с.л. олио
400 г сварен боб (или консерва от този размер)
2 големи скилидки чесън на ситно
1 с.л. зеленчуков бульон
За соса от червено вино:
170 мл червено вино
2 с.л. доматена паста
375 мл зеленчуков бульон
1 с.л. захар
Начин на приготвяне:
1 Дръжките на гъбите се махат и се нарязват на ситно. Лукът се поставя в загрята мазнина за 2-3 минути, докато омекне. Добавя се 1 скилидка чесън и дръжките на гъбите и се задушават още малко.
2 Лещата се измива и сварява заедно с виното и бульона.
3 Добавя се ситно нарязания магданоз, подправя се със сол и се оставя настрани.
4 Докато се вари, се приготвя пюрето от боб. За целта сваряваме картофа, докато омекне. Намачкваме го и добавяме към него олиото. Разбъркваме.
5 Добавяме сварения боб и чесъна и пасираме.
6 Полученото пюре прибавяме към намачкания картоф и слагаме сол на вкус.
7 Отделно разтопяваме малко масло в тиган и добавяме останалия чесън. След това поставяме гъбите една по една за около 3-4 минути от всяка страна или докато омекнат.
8 За винения сос загряваме виното, към него добавяме доматената паста, бульона и захарта. След като заври, намаляваме силата на огъня и оставяме количеството да се редуцира като периодично разбъркваме.
9 Събираме отделните части: поставяме гъбата в чиния, следва лещата, бобеното пюре и отгоре поливаме с винения сос. Сервираме топло.
Бутер банички с гъби и лук
Необходими продукти:
за 12 банички
5-6- гъбки по избор
1 глава кромид лук
1 лист готово бутер тесто (в опаковка са 2)
2 яйца
сол, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1 Задушаваме лука в малко мазнина, докато омекне. След това към него прибавяме нарязаните на парчета гъбки и задушаваме с малко сол и черен пипер.
2 От бутер тестото, с помощта на чаша, изрязваме кръгчета с подходящ диаметър, така че да съответстват по големина на форма за мъфини.
3 Аз поставям хартиена чашка във всяко гнездо (но може и без нея) и след това с леко притискане слагаме и току-що изрязаното кръгче тесто. Отгоре добавяме от гъбено-лучената смес и заливаме с разбитите яйца.
4 Пълним всичките 12 кръгчета и печем в предварително загрята фурна до готовност. Баничките са хубави и топли, и изстинали.
Парти-рулца със зелен лук, боровинки и крем сирене
Необходими продукти:
3 броя тортили
170 г крем сирене
3 стръка зелен лук
около 100 грама сушени червени боровинки
сол, черен пипер на вкус
Начин на приготване:
1 Лукът се нарязва на ситно. В купа се смесват всички съставки и с получената смес се намазват тортилите.
2 Намазаните тортили се навиват на руло и се опаковат в домакинско опаковъчно фолио. Поставят се в хладилник за 3-4 часа (може и повече).
3 Вадят се, нарязват се на малки рулца с ширина около 1 см и се сервират.
Спагети с дюлево пюре
Необходими продукти
(за 1 порция)
350 г спагети или паста по избор
1 с.л. мазнина
1 скилидка чесън
1 малка главичка лук
2 с.л пюре от дюли
100 мл животинска сметана
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1 Започваме с пюрето от дюли. За целта взимаме няколко дюли (колкото искаме), измиваме ги и ги нарязваме на произволни парчета с приблизително еднаква големина. Не ги белим. Поставяме ги върху хартия за печене в тава и ги слагаме във фурната на около 200 градуса за около половин час. Всъщност времето зависи от големината на парчетата. Изваждаме ги, когато са омекнали, но не разкашкани. Поставяме още топлите дюли в подходящ съд за пасиране. Лично аз добавям и няколко фурми, за да обогатя сладостта на дюлите. Пасираме до гладкост, ако желаем добавяме подправки и затваряме още топлата смес в бурканчета. Съхраняваме на хладно.
2 Сваряме пастата до готовност (ал денте).
3 В дълбок тиган слагаме мазнината да загрее. Прибавяме лука, нарязан на ситно да се задуши. Като поомекне, към него добавяме ситно нарязания чесън и разбъркваме.
4 Изсипваме пастата, добавяме пюрето от дюли и сметаната и бъркаме да се разпредели равномерно и да се смесят вкусовете и ароматите.
5 Овкусяваме със сол и черен пипер и по желание поръсваме с пармезан, моцарела или друго сирене. Сервира се веднага.
Кошнички с дюлево пюре
Нов прочит на баклавичките
Необходими продукти:
1 бурканче дюлево пюре (как да си направите ще откриете в рецептата за спагети с дюлево пюре)
1 ч.ч. орехи, натрошени на средно едро
1 опаковка точени кори
мед
мазнина за намазване а корите
Начин на приготвяне:
Най-удобно за целта е да се използват формички за мъфини.
1 Корите се разрязват на квадратчета с приблизителен размер 8х8см.
2 Две квадратчета кори се намазват с мазнина и се поставят в гнездото с намазаната част към тавата. Следващи две отново се намазват и се поставят върху първите две. Двете групи кори са под ъгъл 90 градуса, като идеята е да се оформи чашка, в която да слагаме пълнежа. По същият начин се запълват и останалите гнезда.
3 Във всяко едно е поставя по 1 ч.л. от дюлевото пюре, поръсва се с орехи и отгоре се посипва малко мед.
4 Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до леко зачервяване на крайчетата. Неверочтно вкусни са и са подходящи за всякакъв повод.
Приказно вкусните идеи и чудесните фотографии на Марта Мутафова ви очакват на адрес http://gorskimah.blogspot.com.
Коментари (0)
Вашият коментар