Крем-супа от спанак
необходими продукти:
100 г спанак
200 г коприва
3 стръка пресен лук на ситно
2 стръка пресен чесън на ситно
2 средно големи картофа на кубчета
4 чаши зеленчуков бульон (или вода)
3 с.л. зехтин
начин на приготвяне:
1 Почистете и измийте поотделно под течаща вода копривата и спанака.
Кипнете в дълбока тенджера подсолена вода и бланширайте последователно копривата и спанака за 1-2 мин. Изцедете и сложете в отделни съдове с ледена вода. Отново отцедете.
2 Загрейте зехтина, пресния лук и чесън и задушете за 2-3 мин, или докато омекнат. Добавете бульона, спанака, копривата и картофите и овкусете със сол и черен пипер. След като заври, намалете температурата до средна и оставете супата да къкри 15-20 мин, или докато се сварят картофите.
3 Отделете 1 чаша от бульона и блендирайте до фино пюре. Добавете от отделения бульон до желаната гъстота.
Ягоди с авокадо и спанак
необходими продукти:
300 г листа пресен спанак
250 г ягоди на половинки
1 авокадо на резенчета
1 глава червен лук на шайби
40 г сурови орехи
40 г натрошено козе сирене
2 с.л. балсамов оцет
4 с.л. зехтин
сол на вкус
начин на приготвяне:
1 За да направите дресинга, разбъркайте оцета, зехтина и солта.
2 Сипете спанака в голяма купа и го разбъркайте с лука. Отгоре наредете ягодите и авокадото.
3 Залейте с дресинга и поръсете с орехите и сиренето. Не разбърквайте.
Гарнитура от спанак и ябълки
необходими продукти:
500 г свеж спанак листа
1 ябълка на тънки резени
50 г сурови орехи
2 с.л. натрошено козе сирене
2 с.л. сушени червени боровинки
2 с.л. балсамов оцет
1 ч.л. мед
4 с.л. зехтин
сол на вкус
начин на приготвяне:
1 Измийте спанака и добре го подсушете. Сложете го в купа. Върху него подредете ябълките, орехите и боровинките.
2 В купичка разбъркайте оцета, меда, зехтина и солта. Залейте спанака, без да го бъркате. Отгоре поръсете с натрошеното сирене и поднесете.
Спаначена баница
необходими продукти:
1 лист бутер тесто
100 г спанак
1 малка глава лук
2 с.л. зехтин
сол и пипер на вкус
начин на приготвяне:
1 Загрейте зехтина. Нарежете лука и сотирайте няколко мин. Почистете спанака от дръжките, нарежете го и го добавете в тигана. Овкусете със сол и пипер.
2 Разпределете спаначената плънка в единия край на тестото. Навийте го на руло.
3 Прехвърлете го в покрита с хартия и намазана с мазнина тава. Разрежете рулото, на филийки, но не срязвайте докрай тестото. Печете 20 мин в предварително затоплена фурна на 200°С, или до готовност.
Спанак с рукола
необходими продукти:
120 г спанак
20 г бадеми на филийки
120 г рукола
60 мл дижонска горчица, разбита с 1 с.л. лимонов сок
начин на приготвяне:
Загрейте тиган на средна температура. Прибавете бадемите и печете 2 мин. Смесете спанака и руколата. Поръсете с горчицата и лимоновия сок и разбъркайте. Сервирайте с бадемите.
За още практични съвети, интервюта с кулинарни блогъри, срещи със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения харесайте страницата ни "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Вашият коментар