“Шарлота” с къпини и мус от йогурт и лайм
необходими продукти:
за 3 минитортички с диаметър 7 см и височина 5,5 см
за бишкотите:
2 яйца, разделени белтъци от жълтъци
60 г фина захар
60 г брашно
пудра захар за поръсване
начин на приготвяне:
1 Фурната се загрява на 180°C.
2 Белтъците се разбиват на сняг с 1/3 от захарта, докато се получат върхове.
3 Жълтъците се разбиват с останалата захар, докато изсветлеят и се сгъстят (3-4
мин).
4 Белтъците се добавят към жълтъците на 2-3 пъти и се разбъркват внимателно със силиконова шпатула.
Целта е обемът на белтъците да се запази, което впоследствие допринася за въздушната текстура на бишкотите.
5 Брашното се пресява и се добавя на 2-3 пъти към сместта, като отново се разбърква леко.
6 Тестото се слага в пош с кръгъл накрайник и се шприцоват бишкоти с дължина около 7-8 см върху хартия за печене.
7 Поръсват се обилно с пудра захар и се пекат около 8 мин в предварително загрята фурна.
8 Когато са готови, се охлаждат върху метална скара и след това се отлепват.
за муса:
3-4 г желатин*
150 г кисело мляко (ползвах гръцки йогурт без мазнини, който беше изключително гъст)
50 г течен мед
150 мл животинска неподсладена сметана
25 г пудра захар
фина настъргана кора от 2 лаймa
шепа къпини
9 Желатинът се разтваря в 3-4 супени лъжици студена вода и се оставя да набъбне.
10 Киселото мляко, медът и кората от лайм се смесват.
11 Желатинът се разтопява на водна баня и се добавя към киселото мляко.
12 Сместа се оставя върху купа с лед за около 5-10 мин, докато започне желиращият процес. Разбърква се от време на време.
13 Сметаната се разбива до меки върхове заедно с пудрата захар и се добавя на части към киселото мляко.
Сглобяване:
14 Бишкотите се подравняват от единия край с нож и се подреждат във вътрешната страна на ринговете (7х5,5см).
15 Напълват се с мус до 1/3 от обема, след което се поставят цели къпини и се допълват с мус.
16 Тортичките се слагат в хладилника да стегнат за поне 3-4 часа, след което се декорират според личните предпочитания.
В случая аз съм използвала цяла къпина, листенце мента и резен лайм.
Горещо препоръчвам да се сервира с чаша домашна лайменада, приготвена от пресен сок от лайм, захарен сироп, листа мента и много лед.
Тирамису с ягодов ликьор
необходими продукти:
6 жълтъка
150 г захар
50 мл ягодов ликьор
500 г маскарпоне
250 мл течна сладкарска сметана
1/2 чаена лъжица ванилов екстракт
1 голям пакет бишкоти
100-150 мл силно еспресо, подсладено
25 мл ягодов ликьор
начин на приготвяне:
1 Жълтъците и захарта се разбиват на водна баня, докато побелеят и се сгъстят - около 5 мин. Добавят се ягодовият ликьор и ванилията и отново се разбърква.
2 Купата се отстранява от водната баня и се поставя в друга купа, пълна с ледена вода.
Сабайонът се оставя да се охлади за 5-10 мин, като се разбърква от време на време.
3 Маскарпонето се разбива с миксер, докато стане кремообразно. Към него се добавя охладеният сабайон и се разбърква, докато се усвои добре.
4 Сметаната се разбива на сняг и се прибавя на 2-3 пъти към маскарпонената смес. Разбърква се внимателно с помощта на силиконова шпатула.
5 Метален ринг за торта с диаметър 22-24 см се поставя върху подложка или поднос. От вътрешната му страна се подреждат бишкоти. За да стоят по-стабилно, е добре да се отреже около сантиметър от единия им край.
6 След като “оградата” от бишкоти е готова, започва сглобяването. На дъното се подреждат бишкоти, потопени в подсладеното еспресо, смесено с ликьора. Използвайте качествено силно кафе. Аз лично предпочитам да не потапям целите бишкоти в кафето, тъй като много бързо омекват и се разкашкват. Потапям ги до половината. Кремът съдържа достатъчно влага, така че няма опасност бишкотите да останат сухи.
7 След като се подредят бишкотите на дъното, се разпределя 1/3 от крема. Следва отново ред бишкоти, ред крем, ред бишкоти и се завършва с крем.
8 Тирамисуто се прибира в хладилник, без да се маха рингът, за през нощта, за да може да стегне добре.
9 След като рингът се отстрани, тирамисуто се декорира по желание. Аз избягвам да го поръсвам с какао предварително, защото много бързо попива и губи апетитния си вид. В случая реших да декорирам с “розички” от сметана розов шоколадов чипс и шоколадови кафеени зърна.
Шоколадови къпкейкс с шоколадов крем
необходими продукти за 12 кексчета:
35 г какао
60 мл вряла вода
175 г брашно
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
щипка сол
115 г меко масло
175 г захар
2 големи яйца на стайна температура
1 чаена лъжица ванилия
80 г заквасена сметана
начин на приготвяне:
1 Фурната се загрява на 180°C. Тава за мъфини се покрива с картиени кошнички.
2 Какаото и водата се смесват и се разбъркват, докато се получи кремообразна смес, която се оставя да се охлади.
3 Брашното, бакпулверът, содата и солта се разбъркват в купа.
4 Маслото и захарта се разбиват с миксер за 3-4 мин, докато се получи светла и кремообразна смес.
5 Добавят се яйцата едно по едно и се разбива отново с миксер до пълното им
обединяване. Добавя се и ванилията.
6 Към маслената смес се прибавя какаовата и се разбърква добре.
7 Брашното се добавя на 3 пъти, като се редува със заквасената сметана. Започва се и се завършва винаги с брашно.
8 Когато сместа е готова, се разпределя във всяка формичка, като се пълни не повече от 3/4 от обема й.
9 Кексчетата се пекат в предварително загрята фурна около 20 мин, или докато клечка, забита в средата, излезе суха.
Охлаждат се напълно и след това се декорират с крем.
необходими продукти за шоколадовия крем:
200 г черен шоколад
175 г крем сирене на стайна температура
125 г меко масло
200 г пудра захар
50 г какао
200 г заквасена сметана
начин на приготвяне:
1 Шоколадът се разтопява на водна баня и се охлажда.
2 Маслото и крем сиренето се разбиват в купа.
3 Към тях се добавят пудрата захар и какаото и се разбърква до обядиняването им.
4 Накрая се добавят охладеният шоколад и заквасената сметана и се разбива до получаването на пухкав и хомогенен крем.
5 Кексчетата се декорират с приготвения крем и се съхраняват в хладилник.
Преди консумация е желателно къйкейкчетата да се извадят от хладилника и да се оставят на стайна температура за 10-15 мин.
за още интересни срещи с любими блогъри и вкусни предложения харесайте страницата ни "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Вашият коментар