Напишете дума/думи за търсене

Ирина Купенска - момичето, което се изкачи до световната кулинарна сцена (+рецепти)

“Шарлота” с къпини и мус от йогурт и лайм

необходими продукти:

за 3 минитортички с диаметър 7 см и височина 5,5 см

за бишкотите:

2 яйца, разделени белтъци от жълтъци

60 г фина захар

60 г брашно

пудра захар за поръсване

начин на приготвяне:

1 Фурната се загрява на 180°C.

2 Белтъците се разбиват на сняг с 1/3 от захарта, докато се получат върхове.

3 Жълтъците се разбиват с останалата захар, докато изсветлеят и се сгъстят (3-4

мин).

4 Белтъците се добавят към жълтъците на 2-3 пъти и се разбъркват внимателно със силиконова шпатула.

Целта е обемът на белтъците да се запази, което впоследствие допринася за въздушната текстура на бишкотите.

5 Брашното се пресява и се добавя на 2-3 пъти към сместта, като отново се разбърква леко.

6 Тестото се слага в пош с кръгъл накрайник и се шприцоват бишкоти с дължина около 7-8 см върху хартия за печене.

7 Поръсват се обилно с пудра захар и се пекат около 8 мин в предварително загрята фурна.

8 Когато са готови, се охлаждат върху метална скара и след това се отлепват.

за муса:

3-4 г желатин*

150 г кисело мляко (ползвах гръцки йогурт без мазнини, който беше изключително гъст)

50 г течен мед

150 мл животинска неподсладена сметана

25 г пудра захар

фина настъргана кора от 2 лаймa

шепа къпини

9 Желатинът се разтваря в 3-4 супени лъжици студена вода и се оставя да набъбне.

10 Киселото мляко, медът и кората от лайм се смесват.

11 Желатинът се разтопява на водна баня и се добавя към киселото мляко.

12 Сместа се оставя върху купа с лед за около 5-10 мин, докато започне желиращият процес. Разбърква се от време на време.

13 Сметаната се разбива до меки върхове заедно с пудрата захар и се добавя на части към киселото мляко.

Сглобяване:

14 Бишкотите се подравняват от единия край с нож и се подреждат във вътрешната страна на ринговете (7х5,5см).

15 Напълват се с мус до 1/3 от обема, след което се поставят цели къпини и се допълват с мус.

16 Тортичките се слагат в хладилника да стегнат за поне 3-4 часа, след което се декорират според личните предпочитания.

В случая аз съм използвала цяла къпина, листенце мента и резен лайм.

Горещо препоръчвам да се сервира с чаша домашна лайменада, приготвена от пресен сок от лайм, захарен сироп, листа мента и много лед.

Тирамису с ягодов ликьор

необходими продукти:

6 жълтъка

150 г захар

50 мл ягодов ликьор

500 г маскарпоне

250 мл течна сладкарска сметана

1/2 чаена лъжица ванилов екстракт

1 голям пакет бишкоти

100-150 мл силно еспресо, подсладено

25 мл ягодов ликьор

начин на приготвяне:

1 Жълтъците и захарта се разбиват на водна баня, докато побелеят и се сгъстят - около 5 мин. Добавят се ягодовият ликьор и ванилията и отново се разбърква.

2 Купата се отстранява от водната баня и се поставя в друга купа, пълна с ледена вода.

Сабайонът се оставя да се охлади за 5-10 мин, като се разбърква от време на време.

3 Маскарпонето се разбива с миксер, докато стане кремообразно. Към него се добавя охладеният сабайон и се разбърква, докато се усвои добре.

4 Сметаната се разбива на сняг и се прибавя на 2-3 пъти към маскарпонената смес. Разбърква се внимателно с помощта на силиконова шпатула.

5 Метален ринг за торта с диаметър 22-24 см се поставя върху подложка или поднос. От вътрешната му страна се подреждат бишкоти. За да стоят по-стабилно, е добре да се отреже около сантиметър от единия им край.

6 След като “оградата” от бишкоти е готова, започва сглобяването. На дъното се подреждат бишкоти, потопени в подсладеното еспресо, смесено с ликьора. Използвайте качествено силно кафе. Аз лично предпочитам да не потапям целите бишкоти в кафето, тъй като много бързо омекват и се разкашкват. Потапям ги до половината. Кремът съдържа достатъчно влага, така че няма опасност бишкотите да останат сухи.

7 След като се подредят бишкотите на дъното, се разпределя 1/3 от крема. Следва отново ред бишкоти, ред крем, ред бишкоти и се завършва с крем.

8 Тирамисуто се прибира в хладилник, без да се маха рингът, за през нощта, за да може да стегне добре.

9 След като рингът се отстрани, тирамисуто се декорира по желание. Аз избягвам да го поръсвам с какао предварително, защото много бързо попива и губи апетитния си вид. В случая реших да декорирам с “розички” от сметана розов шоколадов чипс и шоколадови кафеени зърна.

Шоколадови къпкейкс с шоколадов крем

необходими продукти за 12 кексчета:

35 г какао

60 мл вряла вода

175 г брашно

1/2 чаена лъжица бакпулвер

1/4 чаена лъжица сода бикарбонат

щипка сол

115 г меко масло

175 г захар

2 големи яйца на стайна температура

1 чаена лъжица ванилия

80 г заквасена сметана

начин на приготвяне:

1 Фурната се загрява на 180°C. Тава за мъфини се покрива с картиени кошнички.

2 Какаото и водата се смесват и се разбъркват, докато се получи кремообразна смес, която се оставя да се охлади.

3 Брашното, бакпулверът, содата и солта се разбъркват в купа.

4 Маслото и захарта се разбиват с миксер за 3-4 мин, докато се получи светла и кремообразна смес.

5 Добавят се яйцата едно по едно и се разбива отново с миксер до пълното им

обединяване. Добавя се и ванилията.

6 Към маслената смес се прибавя какаовата и се разбърква добре.

7 Брашното се добавя на 3 пъти, като се редува със заквасената сметана. Започва се и се завършва винаги с брашно.

8 Когато сместа е готова, се разпределя във всяка формичка, като се пълни не повече от 3/4 от обема й.

9 Кексчетата се пекат в предварително загрята фурна около 20 мин, или докато клечка, забита в средата, излезе суха.

Охлаждат се напълно и след това се декорират с крем.

необходими продукти за шоколадовия крем:

200 г черен шоколад

175 г крем сирене на стайна температура

125 г меко масло

200 г пудра захар

50 г какао

200 г заквасена сметана

начин на приготвяне:

1 Шоколадът се разтопява на водна баня и се охлажда.

2 Маслото и крем сиренето се разбиват в купа.

3 Към тях се добавят пудрата захар и какаото и се разбърква до обядиняването им.

4 Накрая се добавят охладеният шоколад и заквасената сметана и се разбива до получаването на пухкав и хомогенен крем.

5 Кексчетата се декорират с приготвения крем и се съхраняват в хладилник.

Преди консумация е желателно къйкейкчетата да се извадят от хладилника и да се оставят на стайна температура за 10-15 мин.

за още интересни срещи с любими блогъри и вкусни предложения харесайте страницата ни "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X