Как правиш булгурени кюфтенца?
Пасирам праз, тиквички и булгур, който преди това е преседял във вряла вода, за да омекне. За слепване ползвам чия или ленено семе в малко вода. После ги запичам на тиган от двете страни без мазнина или сипвам малко пречистено кокосово масло. То е термично устойчиво.
В блога си имаш домашен хляб от спелта. Трудно ли се прави?
Баща ми е специалист по хляба и обича да го меси. Спелта е древен вид пшеница с ниско глутеново съдържание. Купувам продукта от биомагазин, както и квас от спелта или безглутенова. Хлябът се омесва, оставя се да втаса за няколко часа и процедурата се повтаря още два пъти. Като се опече, хлябът набъбва и става много вкусен. Но може да се приготви и в машина за хляб.
Колко важни са водораслите за храненето?
Те са ми любима храна. Ползвам нори, не само за суши, но и за салати. Правя комбинация от домати, краставици и нори на ленти. То съдържа йод, витамин В, протеин. Ползвам още уакаме и водораслото морска маруля. Има микс от нори, червено дулсе и уакаме за поръсване на салати и придава прекрасен морски вкус. Водораслите може да се включат и в супи. Интересна идея е супа от уакаме, тофу и мису. Може да се добави оризово фиде или оризов нудълс от азиатски магазин.
Как приготвяш просо с пюре от авокадо?
Просото не отстъпва по нищо на киноата. Добре е преди да се свари, да се запече леко на тиган. А след сваряване, да се изплакне и тогава да се добави към сварените зеленчуци. Към ястието добавям пюре от авокадо и е готово.
Какви десерти правиш?
Не съм много по десертите. Правя си плодова салата от банани и киви. Обичам и грозде.
Пълнозърнести спагети с домашно червено песто
Богато на ликопен
лесно
4 порции
30 мин
За една порция:
320 ккал
мазнини 6 г
въглехидрати 18 г
фибри 8 г
протеини 12 г
необходими продукти:
200-300 г пълнозърнести спагети
40-50 г сурово кашу
20-30 г сушени домати
2 домата романеско
3-4 листа пресен босилек
2 скилидки чесън
10 каперси
био зехтин
1 -2 ч.л сол
подправката хумасио с водорасли за украса
10-15 листенца свежа градинска салата за украса
начин на приготвяне:
1 Кипнете предвартително подсолена вода и сложете спагетите. Докато те се разваряват, нарежете на ситно доматите, които са с отстранена вътрешност и отцеден сок.
2 Добавете сушените домати, доматите, кашуто, чесъна, листенцата босилек и зехтина в блендер и пасирайте, докато получите гъсто песто. Може да добавите и малко риган.
3 Изсипете спагетите в гевгир и ги изплакнете с хладка вода. Върнете ги в съда и ги смесете добре с домашно приготвеното песто.
4 За финал украсете с каперсите и хумасиото с водорасли.
Спагетите може да поднесете с чаша вино.
за още интересни срещи със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"
В новия ни брой ще намерите виртуозно вкусни идеи, с които ще впечатлите и най-взискателния кулинар. Ще научите кои храни са заместители на слънцето, благодарение на които ще избегнете есенната депресия. Ще ви запознаем с флавоноидите, които са полезни при стрес и помагат за прехода към по-студените месеци. Ще разберете кои продукти провокират стомашни киселини. Имаме и предложения за нестандартен Никулден. За тези от вас, които не си падат по рибата и морските дарове, предлагаме шест рецепти за експресна вечеря с месо. Ще ви срещнем и с аристократката на трапезата - японската кухня.
Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“, както и съвети за приготвяне на различни видове масло.
От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите палачинкови наслади по света, ще се натъкнете и на невероятни предложения за нисковъглехидратни обеди.
Ще ви срещнем и с резенето, което е незаслужено подминавано, а наш специален гост е Лили - зъболекар и автор на блога „LIPODVE“, която споделя своите здравословни открития.
В броя ще откриете 15 съвета за готвене с по-малко калории, детско меню, както и такова за услужлива памет.
От кинезитерапевта Росен Георгиев ще научите как едно упражнение за дишане лекува болките в гърба. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!
Коментари (0)
Вашият коментар