Бургер с киноа, овесени ядки и пармезан
необходими продукти:
250 мл вода
1/2 ч.ч. киноа
25 г овесени ядки
2 с.л. настърган пармезан + допълнителна за поръсване
2 с.л. лук на ситно
2 леко разбъркани яйца
2 тиквички на панделки
1 с.л. зехтин
4 питки за хамбургери наполовина
листа от марулка
нискомаслена майонеза за сервиране по желание
Начин на приготвяне:
1 Сложете киноата на средна температура, след като заври, намалете огъня. Оставете да къкри 12-14 мин, или докато течността се абсорбира. Изстудете напълно.
2 Смесете я с овесените ядки, пармезана, лука и яйцата. Осолете добре и оставете настрани за 10 мин.
3 Загрейте зехтина на средна температура в тефлонов тиган и сложете кръгли форми за пържене на яйца и в тях разпределете микстурата с киноата. Гответе 2 мин, или докато сместа стане хрупкава. Отцедете върху кухненска хартия.
4 Все още топлата плънка поръсете с пармезан. Препечете хлебчетата, поставете по една марулка върху основата й, а върху нея и пълнежа. Сервирайте с нискомаслена майонеза, печени тиквички и салатен лук.
Табуле с киноа
необходими продукти:
200 г киноа
1 връзка магданоз на ситно
2 с.л. мента или кориандър на ситно
8 чери домати на четвъртинки
3 стръка пресен лук на ситно
1/4 ч.ч. зехтин
2 с.л. лимонов сок
1 1/2 ч.л. паприка
1 ч.л. смлян кимион
щипка лют червен пипер
1 ч.л. пудра захар
100 г нискомаслено кисело мляко
1 с.л. зехтин
начин на приготвяне:
1 Сложете киноата в 600 мл вода на средна температура и оставете да къкри 10 мин, или докато омекне. Изцедете и оставете да изстине. Прибавете мерудиите, доматите и лука и разбъркайте.
2 За да направите дресинга, смесете зехтина, лимоновия сок, 1/2 ч.л. паприка, лют червен пипер, кимион и захарта и овкусете сместа с киноата.
3 Поръсете киселото мляко с 2 ч.л. от дресинга. По желание може да поръсите отгоре и с допълнително количество паприка. Сервирайте към салатата.
Супа от леща и киноа
необходими продукти:
2 с.л. зехтин
1 глава лук на ситно
3 моркова на ситно
3 стръка целина на ситно
3 счукани скилидки чесън
1?4 ч.л. суха мащерка
1?4 ч.л. куркума
1 щипка немлян кимион
1?8 ч.л. черен пипер
2 дафинови листа
1 картоф на ситно
1 сладък картоф на ситно
6 ч.ч. пилешки бульон
1 ч.ч. леща
3/4 ч.ч. киноа
начин на приготвяне:
1 На средна температура сотирайте лука, докато покафенее.
2 Прибавете морковите, целината. Гответе 5 мин. Добавете чесъна, а след минута сложете останалите подправки за още минута.
3 Излейте бульона и увеличете температурата. След като заври, прибавете картофите. Добавете добре измитите леща и киноа. Покрийте с капак и намалете огъня. Оставете да къкри 45 мин до час.
Коментари (0)
Вашият коментар